Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/03/2023
Viața Orașului

”Urme pe Play și o colibă”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”Urme pe Play și o colibă” Share ”Urme pe Play și o colibă”


Când eram mic, cea mai mare pedeapsă era să nu pot ieși afară să mă joc. Afară era universal meu infinit. Crescând, însă, universul meu s-a comprimat până ce a ajuns la 4 pereți și un monitor. Am căutat  însă mereu libertatea și am găsit-o în pădure pe dealuri și pe munți. Am descoperit natura cu frumusețea și lecțiile ei. De atunci unviersul meu s-a schimbat. Am descoperit cât poate fi de divers. I-am redescoperit infinitul. Mișcarea cu recompensele și greutățile ei mi s-a părut mereu fascinantă. Mișcarea în natură este un e combinație care mereu mi-a adus satisfacții. Toate turele în natură mi-au adus satisfacții. Timpul însă a devenit tot mai scump. Așa am descoperit alergarea în natură. Așa am ajuns să iubesc natura. Și pentru că eu am avut norocul să am parte de oameni care să mă ducă și să îmi arate locurile, mi-am propus să dau și eu mai departe.

 

”Urme pe Play și o colibă”

 

Alergând pe dealurile Rășinariului mă bucur de priveliști și senzații în fiecare zi. Observ metamorfoza locului de la o zi la alta, de la un anotimp la altul, de la un an la altul. Este o călătorie în ritmul vieții locurilor. Întruna din zile ajung la o stână mai atipică decât cele care pichetează întreaga zonă de oieritîn mod normal. Este ciudată pentru că are două corpuri de construcții dar mai ales pentru că pare locuită. Câinii încep să latre de cum ajung în apropiere și, din experiență, mă opresc din alergat. În cale îmi iese un bătrân mic de statură cu haine uzate dar cu o privire zâmbitoare și plină de viață. ”Măi băiete, ia stai puțin”. Așa l-am cunoscut pe Nea Ion, proprietarul locului. M-a invitat în coliba lui la un pahar de vorbă. În coliba micuță a trebuit să mă aplec pentru a putea intra. Locul era cald. Nea Ion se scuză că nu aștepta ”oaspeți” dar îmi oferă repede un pahar de vin roșu aromat și cam tare pentru ora aceea. Era vizibil mișcat de faptul că are cu cine povesti. El s-a retras aici ”la deal” unde își petrecea zilele care i-au mai rămas, departe de civilizație doar cu animalele lui. Pentru mine era ca un extraterestru însă m-a marcat puternic interacțiunea cu el. Știu că sintagma comuniunea cu natura a fost golită de conținut în timp, și cu greu îi poți găsi sens în satele românești actuale. Însă, lângă nea Ion simțeai pe deplin sensul acestei exprimări. Era al locului cu toată ființa sa. Prezența lui acolo era asumată  cu seninătate și simplitate. Fie că era vorba de vreun urs sau vreme rea, nea Ion avea înțelepciunea de a nu se împotrivi, de a nu riposte, de a nu se lupta ce mediul în care trăia, ci de a-l asimila si a se lăsa asimilat.

 

”Urme pe Play și o colibă”

 

Puțin amețit de vin am coborât în sat și mi-am văzut de viața mea citadină. Ceva din Nea Ion rămăsese însă cu mine. Plaiul a lăsat urme în sufletul meu prin omul acesta. Bine poate și prin vin.  Au mai fost mereu întâlniri cu el, dar de la un moment Nea Ion nu mai ieșea în potecă să mă întâmpine. Nu am dorit să îl deranjez. După un timp nici câinii nu mai lătrau și un gând trist m-a cuprins. Avem să aflu de la primarul din sat că Nea Ion nu mai era. Asta se întâmpla la inaugurarea traseului turistic de pe poteca pe care tot alergam. Aici s-a născut ideea de a face un concurs de alergare pentru a aduce oamenii să se bucure de frumusețile locului, de mișcare și de a face din coliba lui Nea Ion un punct de alimentare.

 

”Urme pe Play și o colibă”

 

Niculiță Moșoi, fiul lui Nea Ion grijește cum poate el gospodăria, urcând cu caii la deal cele trebuitoare. Pe aici trec acum toate traseele Urme Pe Play și în locul în care l-am cunoscut pe bătrânul temerar al dealurilor sunt voluntari alături de Moșoi care servesc alergătorii cu băutură și mâncare. Mi-a fost greu să îl conving pe Niculiță să nu pună și un pahar de vin în paharele de hidratare. Dacă aveți însă răbdare și doriți  să gustați, el sigur nu vă va refuza și dacă beți un pahar de vin gândiți-vă la Nea Ion care sigur se bucură că atâția oameni îi sunt oaspeți și închină în cinstea lui sau măcar lasă povestea să meargă mai departe.

 

”Urme pe Play și o colibă”

 

Iar de anul acesta povestea merge mai departe nu doar în Munții Cindrel ci și Lotru. În 8 aprilie  vom inaugura 2 trasee noi, de maraton și ultramaraton, pe lângă cele de semimaraton și cros. Iar povestea o spunem în ton cu locul, cu mâncare tradițională, poteci de primăvară și voie bună.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută