Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/03/2023
Artă & Cultură / Teatru

PREMIERĂ | „CĂSĂTORIA”, de Gogol, la Teatrul de Comedie

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii PREMIERĂ | „CĂSĂTORIA”, de Gogol, la Teatrul de Comedie Share PREMIERĂ | „CĂSĂTORIA”, de Gogol, la Teatrul de Comedie
CĂSĂTORIA, de Gogol, la Teatrul de Comedie


Foto header: Repetiții la Căsătoria (Tudor Chirilă și Liviu Pintileasa) | © Teatrul de Comedie

„CĂSĂTORIA”, de Gogol, la Teatrul de Comedie

La Teatrul de Comedie, regizorii Andrei și Andreea Grosu pregătesc în luna martie Căsătoria, un spectacol de zile mari, deopotrivă prin calitatea echipei care îl va prezenta în faţa publicului şi prin umorul cu totul aparte al textului dramaturgic, o poveste din Rusia ţaristă ce are în centru un funcţionar public, tip de personaj folosit frecvent de N.V. Gogol în scrierile sale ca pretext de satiră sau farsă. Burlacul Podkolesin (Tudor Chirilă), un bărbat foarte nehotărât din fire, ajuns la concluzia că trebuie, totuşi, să se însoare, angajează o peţitoare, pe Fiolka Ivanovna (Mihaela Teleoacă), ca să-i găsească o soţie pe măsură.

Incapacitatea de a se decide, chiar şi atunci când trebuie să facă gestul formal de a-i cere mâna tinerei pe care o vizează, Agafia Tihonovna (Mirela Zeţa), face ca situaţia să se complice, mai ales odată cu intervenţia bunului său amic, Kocikariov (Liviu Pintileasa), care îşi propune să o sară complet din schemă pe amintita peţitoare, căreia îi reproşează că lui i-a aranjat un mariaj nefericit. Aceasta e, pentru reamintire, premisa cunoscutei comedii a scriitorului rus de origine ucraineană N.V. Gogol (1809-1852), precursor al teatrului absurdului, a cărui influenţă în literatura modernă se dovedeşte a fi, pe zi ce trece, tot mai puternică.

CĂSĂTORIA, de Gogol, la Teatrul de Comedie

Repetiții la „Căsătoria” | foto © Teatrul de Comedie

Câteva indicii mai relevante despre cheia în care s-a lucrat spectacolul ne-au oferit regizorii acestuia, Andrei și Andreea Grosu: “Zice Gogol că la Căsătoria e bine să râzi cu lacrimi până când râsul dispare şi rămân doar lacrimile. E despre oameni singuri, despre cei mai singuri din lume, despre oameni care caută şi luptă până la capăt ca să reziste, ca să existe. Credem că perspectiva omului asupra vieţii rămâne aceeaşi, indiferent de momentul pe care-l trăim, cu toţii ştim că e totul trece într-o clipă şi că nu are rost nimic dacă nu iubim.

Căsătoria e vânătoarea de viaţă, e căutarea unei salvări sau a unei urme de speranţă. O replică de la care am pornit în lucru este ‘Nici nu m-am gândit că aş putea să fac pe cineva fericit’. Ne bucurăm tare că lucrăm cu o echipă valoroasă a Teatrului de Comedie, cu unii dintre ei suntem la prima întâlnire într-un proiect, iar cu alţii ne-am mai intersectat şi simţim că am alcătuit o echipă dornică să descopere şi să creeze, împreună cu noi, o lume nouă.

„Căsătoria”, de N.V. Gogol
Traducere: Bogdan Budeş
Regia: Andrei și Andreea Grosu
Scenografia: Vladimir Turturica
Distribuţie: Tudor Chirilă, Mirela Zeţa, Mihaela Teleoacă, Smaranda Caragea, Liviu Pintileasa, Alin Florea, Bogdan Cotleţ, Dan Rădulescu, Silviu Debu

Alte Articole, Știri din ARTĂ & CULTURĂ.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.