Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/03/2023
Festival

EXCLUSIV | Interviu cu Alina Bâgiu, organizator Sibiu Blues Nights: ”Avem speranța că putem clădi o tradiție în blues-ul sibian cu acest festival”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii EXCLUSIV | Interviu cu Alina Bâgiu, organizator Sibiu Blues Nights: ”Avem speranța că putem clădi o tradiție în blues-ul sibian cu acest festival” Share EXCLUSIV | Interviu cu Alina Bâgiu, organizator Sibiu Blues Nights: ”Avem speranța că putem clădi o tradiție în blues-ul sibian cu acest festival”


În zilele de 31 martie și 1 aprilie, la Filarmonica de Stat Sibiu se scrie primul capitol al primului festival de muzică blues din Sibiu. Am aflat în exclusivitate toate detaliile despre Sibiu Blues Nights de la Alina Bâgiu, organizator.

 

”Avem speranța că putem clădi o tradiție în blues-ul sibian cu acest festival”

 

Cu toate că Sibiul e un oraș al festivalurilor, din peisajul cultural lipsea unul dedicat bluesului. Cum a apărut ideea acestui festival?

Exact pornind de la această idee. Suntem ascultători de muzică bună, iar blues-ul lipsea din peisajul cultural muzical sibian. Am fost în public la festivalurile de blues din țară ani la rând, am făcut parte din echipa de hosting de la Brezoi Blues Festival la ultimele două ediții și fiind în lumea asta ca ascultători, apoi ca organizatori, am zis că nu se poate să nu avem parte și la Sibiu de blues. Am început cu serile de blues organizate de noi, 5F CONCERTS AND MORE, la Imperium, și am văzut că prind. Am scos din casă publicul ascultător de blues și ne-am spus: ”De ce nu un festival, atunci?”. Ne dorim ca aceasta să fie prima ediție din multe, să creăm tradiție cu acest festival de blues la Sibiu.

 

Spuneți că există deja un public dedicat muzicii blues. Vă propuneți să cuceriți și un public nou?

Da, cu siguranță există un public de blues în Sibiu. Ascultătorii de blues sunt oameni educați, cu un anumit statut social, de o anumită vârstă. Sibiul are asemenea persoane. Dar pe lângă asta încercăm, și vedem că dă roade, să aducem în fața publicului și alte fusion ale blues-ului, care să atragă și publicul mai tânăr, care ascultă și alte genuri muzicale: funk blues, groovy blues, rock blues. Asta încercăm să promovăm și prin serile de la Imperium de concerte și în cadrul festivalului. Nici nu eram conștienți înainte să organizăm serile live că există așa de mare dorință să se asculte acest gen muzical, pure blues sau derivări ale acestui gen muzical, în Sibiu. Acum știm și încercăm să creștem și noi și publicul în materie de ascultători.

 

Ce înseamnă muzica blues și de ce le-ați recomanda și celor mai puțin familiari cu acest gen muzical să vină la Sibiu Blues Nights?

Muzica blues e suflet. E durere și bucurie în aceleași acorduri. Provine din suferință, dar mereu dă o rază de lumină și fericire. E ceea ce vrem și trăim cu toții. Are un ritm aparte, să nu mai spunem de cuvinte. Cred că toată lumea dacă ar asculta blues ar fi mai fericită, dar și realistă în același timp. Muzica blues nu e ușor accesibilă, cu siguranță, cred că pentru simplul fapt că te face să trăiești fiecare emoție, iar în general lumea vrea să se simtă bine și atât, fără să se gândească în profunzime. Cu siguranță că există în blues și bariera limbii, blues-ul în continuare e cântat și simțit în engleză. Eu îmi doresc să apară blues-ul internațional, să fie cântat genul acesta în toate limbile. Dar până atunci e de ajuns să asculți chitara în blues și ea spune tot, fără cuvinte. Tot ceea ce am detaliat deja se regăsește la Sibiu Blues Nights, unde vom trăi cu toții realitatea și emoțiile acestui gen muzical transpuse în riff-urile și vocile celor de pe scenă.

 

Cum arată line-up-ul primei ediții?

Prima ediție va aduce în fața publicului, sperăm nu doar sibian, nume consacrate ale blues-ului românesc: Florin Ochescu în binecunoscuta formulă Stones Free, George Baicea în cadrul George Baicea Blues Band, Rareș Totu cu Panic Depression, acoperind și riff-urile celebrului Jimmi Hendrix, Radu Cirlan și al său Ride On Band, dar și nume pe care dorim să le lansăm pe scena blues-ului românesc: The Groovy Bastards, o trupă de tineri extrem de plini de viață și care cântă groovy blues foarte bine și Sharp Fusion, o formație din peisajul local sibian, în a cărei componență se regăsesc muzicieni locali cunoscuți. Surpriza festivalului vor fi Berti Barbera cu Nicu Patoi, care vor și prezenta albumul de blues ”Blue Drops” pentru prima dată la Sibiu – spun surpriză deoarece încă nu au fost anunțați și au fost o ”achiziție” ulterioară în cadrul festivalului, dorită de ambele părți. Bineînțeles că avem și nume europene, ca headlineri: Marius Dobra Band din Austria și Wille and the Bandits din Anglia, care întregesc acest melanj cu note de blues autentic, respectiv blues-rock. Sperăm că publicul va fi încântat de un asemenea line-up care combină blues-ul autentic, cât și combinațiile acestuia cu tonuri de rock și groovy.

 

Ce vă doriți de la această primă ediție a festivalului? Vor urma și alte ediții?

Noi ne dorim ca lumea să se simtă bine, să fie emoționată, dar în același timp să dorească să danseze, să trăiască muzica odată cu artiștii. Având în vedere că această ediție e organizată de 5F Concerts and More, adică 5 prieteni adunați din sfere diferite: 3 foști librari – Anca Nedelcu, Ciprian Epuras și Sorin Leicu, un videograf – Cosmin Lascu și eu, profesor, traducător – Alina Bâgiu, în parteneriat cu Filarmonica de Stat Sibiu, fără a avea fonduri guvernamentale sau locale, iar sponsorii fiind puțini, cred că putem vorbi de dorința ca totul să iasă bine din toate punctele de vedere. Artiștii, foarte important, să se simtă bine la Sibiu, publicul, și mai important, să aprecieze această primă ediție și să-și dorească o a doua, a treia. Noi vom fi fericiți dacă toată lumea va fi mulțumită. Totul a pornit de la iubirea pentru muzica bună și speranța că putem clădi o tradiție în blues-ul sibian cu acest festival. Știți cum se spune: ”Mulțumirea noastră e fericirea celorlalți”. Dacă totul va fi bine vor urma și alte ediții. Ne dorim să creștem, dar vom păstra pe viitor această dorință cu care am început: să promovăm trupele tinere de blues din România și să menținem un line-up majoritar de trupe românești pentru că avem multe și foarte bune.

 

Câteva detalii ”tehnice” – de unde pot fi achiziționate biletele și cât costă?

Biletele pot fi achiziționate online de pe ambilet.ro, dar și în zilele de festival de la Sala Thalia, la intrare. Prețurile variază în funcție de locul din sală, abonamentele pornind de la 190 lei până la 230 lei pentru ambele zile, iar biletele pe zile între 120 și 160 lei, la prețurile acestea adăugându-se o reducere de 40 lei la orice tip de bilet sau abonament pentru pensionari, elevi și studenți. Menționăm că pe scenă, în prima seara, 31 martie, vor avea loc patru concerte, iar în a doua, 1 aprilie, cinci trupe vor concerta în cadrul festivalului. Va fi un weekend plin de muzică bună și nu orice muzică, ci blues!

 

Interviu de RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută