Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/02/2023
Viața Orașului / Cronică de gastronomie

”Produse locale și sustenabilitate” de Cristian Cismaru

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”Produse locale și sustenabilitate” de Cristian Cismaru Share ”Produse locale și sustenabilitate” de Cristian Cismaru


Termenul de sustenabilitate e deja folosit prea mult. Chiar și atunci când e folosit de giganți industriali sau firme din domenii imposibil de catalogat drept sustenabile. Așa că m-am gândit dacă pot găsi argumente care să vorbească în favoarea produselor locale atunci când ne gândim la sustenabilitate și cum putem să ne asigurăm că ceea ce mâncăm ajută cumva la protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice. Eu cred că aceste schimbări se întâmplă acum în timp ce eu scriu aceste rânduri și tu citești ceea ce am scris eu. Nu sunt deloc adeptul teoriilor că cumva în viitor planeta singură va reechilibra ceea ce noi oameni am stricat. Și mai cred că ține fix de fiecare dintre noi să combată, așa cum poate mai bine cauza lor. Printre altele mâncând așa încât comportamentul propriu să nu ducă la dezechilibre și mai mari în natură.

 

 

Mă gândesc de fapt la două aspecte  mari când caut aceste argumente care să susțină folosirea ingredientelor locale versus mâncare importată:
1.) economisirea și combaterea risipei alimentare
2.) alegerea unor surse sustenabile de hrană

 

 

Ce pot să vă spun este că tot ceea ce facem e foarte important: cum păstrăm hrana în frigider? cum trecem peste anumite clișee estetice care ne inhibă să consumăm mâncarea urâtă? cum ne obișnuim să ne punem cantități foarte mici de mâncare și să nu aruncăm nimic? cum ne organizăm ca mâncarea pe care o avem să fie consumată în timpul corect? Cred că dacă ne facem măcar un pic gânduri în această direcție, exercițiul în sine ne ajută foarte mult să nu mai facem risipă. Ceea ce este deja un mare pas în economisirea și protejarea tuturor resurselor naturale implicate în producția mâncării cum ar fi energie, Funcționează cel mai bine cu produsele locale fiindcă în acest caz cunoaștem produsele și modul lor de folosire mult mai bine decât al unor creveți din oceanurile pământului.

 

 

Legat de punctul doi, Slow Food ne dă deja o mână de ajutor: cunoașteți producătorul și nu lăsa mâncarea să călătorească, îndeamnă această mișcare politică internațională. Adică cum facem să alegem mâncare de calitate, cu gust și sănătoasă, curată – nefăcând rău mediului iar corectă având în minte un preț accesibil pentru consumator dar mai ales pentru producător. Ce ziceți, e greu să îți imaginezi că dacă comanzi un steak de vită din America de Sud, impactul tău asupra mediului este de ca. 40 de ori mai mare decât dacă mănânci ceva identic local? Sau că dacă încerci să supraviețuiești din hrană vegetală mai scazi cu încă 20-25 de ori impactul tău asupra mediului? Poate că nu realizăm încă dar fiecare steak din farfurie face diferența. Întrebarea e doar dacă ne pasă. Catastrofa climatică e acum, aici, doar reacția noastră e întârziată.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută