Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/02/2023
Lifestyle

COVER STORY | De ce celebrăm feminitatea în luna martie?

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii COVER STORY | De ce celebrăm feminitatea în luna martie? Share COVER STORY | De ce celebrăm feminitatea în luna martie?


Odată cu 1 martie marcăm nu doar prima zi de primăvară, ci și începutul unei întregi luni dedicate femeii. Celebrăm feminitatea în 1 și 8 martie, și nu numai, cu mărțișoare, ghiocei, mici cadouri sau gesturi de tandrețe care exprimă respectul și aprecierea față de toate femeile din viața noastră. Și totuși, de ce e martie luna femeilor și care e legătura dintre începutul primăverii și celebrarea ideii de feminitate? Am căutat răspunsuri în psihologie, istorie și cultură.

 

Luna martie este despre femei, iar această sărbătoare nu se epuizează în 1 și 8 martie, ci continuă în fiecare zi a primei luni de primăvară. Există o legătură limpede între sărbătorirea femeilor și începutul primăverii, care simbolizează revenirea la viață, bucurie, speranță, iubire, fertilitate. La fel cum natura se reînoiește, tot așa și oamenii simt nevoia unui nou început după o iarnă lungă și grea. Astfel că, bărbații își reafirmă sentimentele de dragoste și apreciere față de femeile din viețile lor prin cadouri mai mult sau mai puțin simbolice, precum mărțișorul, buchetele de flori sau bijuterii. Cadourile oferite în această lună femeilor nu au rolul doar de a impresiona, ci și de a un suflu nou relațiilor dintre bărbați și femei, indiferent de natura lor. Aceasta e o posibilă explicație a motivului pentru care bărbații au dedicat femeilor tocmai această lună în care însăși natura revine la viață.

 

COVER STORY | De ce celebrăm feminitatea în luna martie?

 

Martie este declarată drept luna femeii la nivel internațional ca urmare a contribuției pe care o dețin femeile în istorie și în societatea contemporană. Chiar dacă femeia a fost venerată încă din cele mai vechi timpuri – zeiţa Cybele, mama zeilor, a fost sărbătorită încă din anii 250 î.H., iar Rhea, zeiţa pământului și mama tuturor zeilor şi zeiţelor din Olimp, a fost venerată în vremea Greciei Antice – prima Zi Internațională a Femeii e consemnată în luna martie a anului 1911. Acest moment istoric a fost posibil datorită unui lung șir de evenimente prin care femeile au luptat pentru drepturi egale în raport cu bărbații. Se știe că acum mai bine de 100 de ani, majoritatea femeilor lucrau în domeniul textilelor sau al serviciilor casnice și erau supuse discriminării sociale. Opresiunea și discriminarea au făcut ca femeile să devină tot mai implicate în campanii prin care își propuneau o schimbare de mentalitate. Până să devină motivul unei sărbători, femeile au avut de înfruntat multe bătălii cu societatea dominată de bărbați, la nivel micro și macro, unele nefiind definitiv câștigate nici măcar în zilele noastre.

Astfel de momente din istoria cu ”I” mare și ”i” mic sunt consemnate nu doar de cărțile de istorie, ci și de filme, precum ”Suffragette” (2015) – povestea unor femei care riscă tot pentru a obține dreptul la vot, ”Little Women” (2019) – viața a patru surori într-o lume a bărbaților care nu le oferă prea multe variante, ”Hidden Figures” (2016) – trei femei de culoare se încăpăţânează să lupte împotriva prejudecăţilor şi vor să arate cu orice preţ că pot fi utile ţării care le marginalizează, ”On the basis of sex” (2018) – arată cât de greu îi este unei femei în secolul 20 să reușească într-o societate patriarhală în timp ce dorește să profeseze avocatura și să fie simultan și mamă și soție.

 

COVER STORY | De ce celebrăm feminitatea în luna martie?

 

În ciuda unui trecut tumultuos, în zilele noastre avem multe figuri feminine emblematice, unele chiar fictive, fără de care e greu să ne imaginăm cum ar fi arătat viața în prezent: Regina Elisabeta I, Maria Antoaneta, Mata Hari, Gertrude Stein, Peggy Guggenheim, Marilyn Monroe, Frida Kahlo, Coco Chanel, Anais Nin, Edith Piaf, Maria Callas, Catherine Deneuve, Marina Abramović, Pina Bausch, Virginia Woolf, Marie Curie, Oprah, Cleopatra, Mona Lisa, Mary Poppins, Nadia Comăneci, prințesa Diana, Audrey Hepburn, Cindy Crawford sau Sophia Loren. Și e doar o simplă enumerare, fără nicio pretenție de listă exhaustivă. Fiecare are propriile modele inspiraționale cu care rezonează, fie că vorbim de femei-vedete cunoscute în toată lumea, fie că vorbim de femeile din viața noastră, mame, prietene, surori, soții sau colege.

 

COVER STORY | De ce celebrăm feminitatea în luna martie?

 

Luna martie e așadar dedicată tuturor femeilor, de la cele notabile din istorie care au schimbat puțin câte puțin lumea, până la cele cu care interacționăm în viața de zi cu zi. Zilele lui Mărțisor sunt fără doar și poate despre feminitate, gingășie și despre prospețimea unui nou început învăluit în cele mai înmiresmate și mai personale ofrande.

 

Text de Răzvan Sădean

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută