Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/02/2023
Artă & Cultură

Brukenthal Palace Cafe Avrig a intrat în rețeaua europeană ”Historic Cafes Route”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Brukenthal Palace Cafe Avrig a intrat în rețeaua europeană ”Historic Cafes Route” Share Brukenthal Palace Cafe Avrig a intrat în rețeaua europeană ”Historic Cafes Route”


Restaurantul Palatului Brukenthal din Avrig a devenit membru al proiectului Historic Cafes Route – Ruta Cafenelelor Istorice, o inițiativă a Consiliului Europei ce are ca scop protejarea și promovarea culturii, patrimoniului, istoriei, artei, arhitecturii, gastronomiei, cafenelelor istorice. În data de 25 martie, va găzdui primul mare eveniment dedicat artei, culturii și gastronomiei din anul 2023.

Brukenthal Palace Cafe e prezentat pe pagina oficială a proiectului: www.historiccafesroute.com. Pe lângă imaginile interesante și deosebit de sugestive ale locației, vizitatorilor site-ului le sunt oferite și câteva detalii despre amplasare, poziționare pe hartă, date de contact.

" "

”Cafeneaua în stil baroc e o bijuterie de la poalele Carpaților, o parte a unui mare palat și găzduiește constant diverse evenimente culturale. Datorită particularității locului, acesta a găzduit recent un important festival european de modă. În timpul verii, oaspeții își pot savura cafeaua în grădina încântătoare, iar iarna se pot relaxa la cafeneaua interioară”, se menționează pe site-ul proiectului Historic Cafes Routes.

 

Brukenthal Palace Cafe Avrig a intrat în rețeaua europeană ”Historic Cafes Route”

 

Historc Cafes Route: dezvoltarea turistică a orașelor europene prin promovarea gastronomiei, tradițiilor și patrimoniului local

Historic Cafes Route are până în acest moment 90 de membri din 15 țări ale Europei, dar numărul acesta crește constant. Toți membrii acestui proiect trebuie să respecte valorile și principiile Consiliului Europei și anume drepturile omului, democrația culturală, diversitatea, înțelegerea reciprocă și schimburile transfrontaliere. Alăturarea la această rețea europeană asigură membrilor protecția și promovarea ideii de ”cafenea istorică” în întreaga lume, accesul la experți din întreaga lume, pentru a lucra împreună în vederea atingerii obiectivelor comune pentru protecția și promovarea cafenelelor istorice, promovare și recunoaștere europeană și internațională.

De la crearea sa, în anul 2014, și până în prezent, Historic Cafes Route a intermediat stabilirea de contacte importante la nivel european și internațional. Rețeaua a creat relații puternice între membri și instituțiile UE, precum și cu alte organisme culturale europene, asociații, cadre universitare și experți în patrimoniu, turism, cultură. Rețeaua își propune să facă din cafenelele istorice părți ale patrimoniului imaterial la nivel internațional. Cafenelele istorice sunt considerate în prezent valori culturale intangibile în Grecia și Austria, prin ordin al ministerelor Culturii și UNESCO.

Historic Cafes Route depune toate eforturile pentru a garanta cafenelelor istorice că vor fi mai bine și mai rezonabil reprezentate atunci când vor avea de-a face cu organele de decizie la nivel național, european și global, pentru a garanta protecția tradițiilor și a patrimoniului cultural european. Rețeaua încearcă să organizeze evenimente comune, care să întărească legăturile dintre membrii săi. Cultura, artele, patrimoniul au fost și vor fi întotdeauna în centrul fiecărui eveniment.

 

Cafenelele istorice conectează trecutul cu prezentul și viitorul

”Reprezentanți ai instituțiilor care au dus la apogeul culturii europene după secolul al XV-lea, oameni ai Literelor, Artelor și Politicii, frecventau cafenelele bătrânului continent, unde puteau schimba liber opinii, se inspira și crea. În același timp, din secolul al XVIII-lea până în secolul al XX-lea, răspândirea cafelei și creșterea paralelă a consumului acesteia au avut ca rezultat înmulțirea rapidă a cafenelelor în aproape fiecare oraș din Europa. Cafenelele istorice au devenit leagăne de schimburi culturale, schimburi de idei, osmoză socială și dezbateri politice. Ele sunt o parte integrantă a moștenirii urbane, urmând adesea stiluri arhitecturale interesante, de la neobaroc la art nouveau, la art deco și modernism. Această rețea oferă călătorilor posibilitatea de a porni într-un itinerar tematic interesant și încântător, de a face un pas înapoi în timp, de a se bucura de luxul cafenelelor din epoca de aur și de a se familiariza cu rolul important pe care l-au jucat în trecut și continuă să-l joace în prezent, în modelarea istoriei culturale a Europei. Cafenelele istorice sunt locul ideal pentru socializare și dialog intercultural”, se menționează pe www.historiccafesroute.com.

 

Eveniment amplu dedicat artei, culturii și gastronomiei

 

Brukenthal Palace Cafe Avrig a intrat în rețeaua europeană ”Historic Cafes Route”

 

Sâmbătă, 25 martie, începând cu ora 18:00, va avea loc vernisajul expoziției ”Arta Universală cu maestru Mircea Codrea”, în Sala Festivă a Oranjeriei Palatului Brukenthal Avrig, o manifestare de suflet, pregătită pentru promovarea unui important artist local, pictorul Mircea Codrea, vechi și bun prieten al frumosului complex baroc de la poalele Munților Făgăraș. Participanții la vernisaj vor putea admira în cadrul expoziției reproduceri ale unor celebre picturi realizate de mari artiști ai lumii, precum Leonardo da Vinci, Botticelli, Van Gogh sau Rembrandt. Evenimentul va fi onorat de participarea pictorului lituanian Gintaras Meskauskas, stabilit în California. În continuarea vernisajului expoziției, Brukenthal Palace Cafe Avrig va organiza o degustare de vinuri, ce va completa un meniu  culinar artistic conceput special pentru acest eveniment.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută