Jubileu PABLO PICASSO în muzeele lumii
În anul jubileului morţii uneia dintre personalităţile fundamentale din istoria artei, Pablo Picasso (1881-1973), nu mai puţin de 42 de expoziţii dedicate genialului pictor sunt organizate în 2023 în instituţii culturale europene şi americane de top, de la Reina Sofía şi Centre Pompidou până la Cincinnati Art Museum sau Mint Museum din Carolina de Nord.
Evenimentul internaţional Picasso Celebration: 1973-2023, o iniţiativă a Musée National Picasso-Paris, însumează 16 expoziţii în Spania, 12 în Franţa, 7 în SUA şi încă pe atâtea diseminate în Germania, Elveţia, Belgia, Monaco şi România, cea din urmă fiind prezentată la Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti.
Chiar limitându-ne la doar câteva menţiuni, devine repede evidentă varietatea abordărilor prin intermediul cărora publicul se poate familiariza deopotrivă cu modul de raportare al lui Pablo Picasso la patrimoniul cultural european, cu evoluţia percepţiei asupra lucrărilor sale şi cu influenţa uriaşă pe care a avut-o (şi încă o are) asupra creatorilor din varii spaţii de expresie artistică.
Un Top 3 newyorkez al anului arată, de exemplu, astfel: Picasso and Feminism, Brooklyn Museum (26 februarie-24 septembrie), Young Picasso in Paris, Guggenheim Museum (12 mai-7 august) şi Picasso: A Cubist Commision in Brooklyn, The Metropolitan Museum of Art (12 septembrie-14 ianuarie).
Cele mai tentante atracţii expoziţionale sunt programate, totuşi, în Europa.
Avându-l ca director artistic pe Paul Smith, designerul de Fashion celebru pentru stilul său “classic and twist”, expoziţia Célébration Picasso, La Collection prend des couleurs! de la Musée National Picasso-Paris (7 martie-23 august) reprezintă o rearanjare spectaculoasă a colecţiei permanente dintr-o perspectivă contemporană, în asociere cu lucrările unor artişti precum Mickalene Thomas, Guillermo Kuitca sau Chéri Samba. Tot la Paris, Muzeul Naţional de Istorie Naturală găzduieşte Picasso et la Préhistoire (8 februarie-12 iunie), care ne arată în ce măsură arta primitivă l-a influenţat pe artistul spaniol, fascinat de picturile din peşteri şi de site-urile megalitice.
Până pe 5 martie, la Lyon, se poate vizita Musée des Beaux Arts pentru o inedită abordare tematică a ‘heritage’-ului care l-a inspirat pe Picasso, centrată pe rolul pictorului Nicolas Poussin în dezvoltarea universului erotic al aniversatului, Picasso/Poussin/Bacchanalia. Una dintre cele mai aşteptate expoziţii din Hexagon va fi vernisată însă abia în toamnă, pe 13 septembrie, la Musée du Luxembourg, Getrude Stein et Picasso, l’invention du langage, în cadrul căreia circa 30 de lucrări ale lui Picasso, din anii Domnişoarelor din Avignon şi a Cubismului, sunt contextualizate în asociere cu textele influentei scriitoare şi colecţionare de artă.
Spania
În Spania, o expoziţie ce nu trebuie ratată, fiindcă permite descoperirea într-un mod foarte cool a operei maestrului artei moderne (sunt arătate peste 200 de lucrări, pe muzica unor compozitori precum Ravel sau Satie), este cea din Espacio 5.1, IFEMA Madrid, Imagine Picasso. Image Totale, prima şi singura expoziţie imersivă dedicată lui Picasso, deschisă până pe 10 aprilie.
Pentru cei care vor ajunge însă la Madrid abia în vară, trebuie inclus în agendă Muzeul Prado, cu Picasso – El Greco (13 iunie-17 septembrie), pentru a vedea cum El Greco l-a influenţat, în toate etapele carierei, pe Pablo Picasso. Ce poate fi descoperit și prin intermediul sculpturilor pe care le-a realizat, la Guggenheim Bilbao, în expoziţia Picasso. Matter and Body (29 septembrie-15 ianuarie) sau, în paralel (septembrie-noiembrie), la Casa de Velázquez din Madrid, în Picasso vs Velázquez, ca partener al unui dialog “poetic-estetic” imaginar cu celebrul pictor baroc, conceput de la cele 58 de lucrări create de Picasso, având ca inspiraţie directă Las Meninas, precum şi amintirea descoperirii acesteia în timpul primei sale vizite la Prado.
România
În România, MARe/Muzeul de Artă Recentă Bucureşti, în colaborare cu Muzeul Picasso din Paris, va prezenta expoziţia Efectul Picasso (25 septembrie-8 ianuarie), în cadrul căreia vor fi expuse, pentru prima dată la noi, 46 de lucrări de Pablo Picasso, printre care o serie de tablouri faimoase, unele de mari dimensiuni, care au marcat evoluţia artei mondiale, acestora urmând a li se adăuga 50 de lucrări de artişti români moderni şi contemporani (Corneliu Baba, Constantin Piliuţă, Horia Bernea, Sorin Ilfoveanu, Henri Mavrodin, Ion Grigorescu, Dumitru Gorzo, Victor Man ş.a.m.d.), care atestă influenţa constantă a operei şi figurii lui Picasso în cea de-a doua jumătate a secolului XX şi la începutul secolului XXI. Expoziţia, care va ocupa integral muzeul, va fi însoţită de o serie de video-documentare prezentate în Auditorium-ul MARe.
De altfel, fiecare instituţie participantă în Picasso Celebration: 1973-2023 va distribui “capsule” video pentru fiecare expoziţie, cu ghidare în franceză, spaniolă şi engleză.
Să ne bucurăm deci de operele lui Pablo Picasso oriunde ne-am afla, întrucât 2023 ne oferă o multitudine de oportunităţi de a-i (re)descoperi creaţiile prin intermediul unor experienţe culturale incitante, cu potenţial de a se transforma în amintiri memorabile.