Institutul Cultural Român de la Bruxelles, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Belgiei și cu Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos, realizează proiectul Dialog-prezentare, lectură și Q&A – ‘Wild Wild East’- mystery & thriller / POLAR, în România și Benelux.
Pentru celebrarea Zilei Naționale a Lecturii, sărbătorită în România în data de 15 februarie, Institutul Cultural Român de la Bruxelles, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Belgiei a realizat proiectul Dialog-prezentare, lectură și Q&A – ‘Wild Wild East’- mystery & thriller / POLAR în România și Benelux.
Evenimentele au avut loc la Bruxelles (15 februarie – Reședința Ambasadorului României în Regatul Belgiei) și la Haga (16 februarie – Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos).
Proiectul a adus în fața publicului doi autori de gen importanți ai României, într-o întâlnire deschisă, lectură și sesiune Q&A, cei doi autori propuși fiind TONY MOTT și BOGDAN HRIB.
Dialogul publicului cu cei doi autori de mare succes din România, TONY MOTT și BOGDAN HRIB a fost moderat de IULIANA ALEXA, poetă și scriitoare şi a avut loc în prezența doamnei Andreea Păstârnac, Ambasadorul României.
Întâlnirea a fost efervescentă, cu numeroase surprize. Participanții, deosebit de activi și curioși, veniți într-un număr impresionant, au contribuit la reușita acestui eveniment prin discuțiile interactive și interesante.
Proiectul a adus în fața publicului doi autori de gen importanți ai României, cei doi autori fiind TONY MOTT și BOGDAN HRIB
Evenimentele, la Bruxelles (15 februarie – Reședința Ambasadorului României în Regatul Belgiei) și la Haga (16 februarie – Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos), reprezintă o întâlnire deschisă de tipul ‘dialog-prezentare’, însoțită de lectură din romanele celor doi autori români, plus o sesiune de întrebări (Q&A), cu tema ‘Wild Wild East’. Întrebarea principală în jurul căreia vor avea loc discuțiile din cadrul celor două evenimente și la care se dorește găsirea unui răspuns este: “va fi literatura mystery & thriller a Estului noua mare revelație a pieței de carte? Dacă răspunsul este pozitiv, de ce? ”.
Subliniem faptul că, în Benelux, segmentul carte polițistă / Polar ocupă un loc foarte important pe piața de carte, începând de la celebrul comisar Maigret, realizat de Georges Simenon, trecând prin banda desenată polițistă cunoscută în lumea întreagă, și ajungând la autorii contemporani.
Foarte căutată în ultima vreme și foarte bine vândută, literatura polițistă și-a găsit un loc important și în România, în special datorită caracterului său profund social, umanist și s-a transformat treptat dintr-un obiect ‘de consum’ – cartea de citit în tren sau în avion – într-un reper important al dezvoltării social-culturale a omenirii.
TONY MOTT (pseudonimul Antonetei Galeș) s-a născut în 1970 și trăiește la Brașov. Este autoare a 8 romane, a două volume non-fiction și a numereoase povestiri publicate în volume colective. Cel mai recent volum colectiv, pe care l-a coordonat împreună cu Bogdan Hrib, a fost lansat în 2021 și are titlul „Noir de Brașov”. Seria sa cea mai recentă – Gigi Alexa, sau seria Anotimpuri, din care au apărut trei romane, a fost cea mai bine vândută serie polițistă din România, în ultimii 3 ani – „Iarna crimelor perfecte”, „Toamna se numără cadavrele” și „Ultima vară otrăvită” au fost constant pe lista de bestsellers. De altfel, seria a fost aleasă de editorul britanic Corylus Books pentru a fi tradusă în limba engleză. Se poartă negocieri cu un important producător și pentru adaptarea pentru televiziune a seriei. Debutează în 2008 cu ”Roșu”, editura Pastel, Brașov, un roman despre o întoarcere după 20 de ani în România post-comunistă a eroinei care emigrase ilegal. În 2010, apare la aceeși editură volumul de poezii ”Hohote&Clocote”. Mai întâi timid, odată cu romanul ”Doi”, editura Tritonic, București, 2012, stilul autoarei devine din ce în ce mai pregnant în genul mystery&thriller. Încadrat de unii critici ca roman urban,”Doi” este romanul unei dispariții și motivelor care stau în spatele acesteia.
BOGDAN HRIB este unul dintre fondatorii editurii Tritonic (1993) și este autorul seriei ‘Stelian Munteanu’, din care au apărut deja șase romane și un volum de povestiri. Cel mai recent volum din seria „Reziliență” (2020) a fost tradus, în limba engleză, de editorul Corylus Books, în februarie 2022. Hrib mai are traduse în limba engleză două romane „Ucideți generalul” și „Filiera grecească”, precum și povestiri (în engleză, greacă și slovenă). A coordonat mai multe volume colective în seria „Noir de…” și este autorul volumului de non-fiction „Editor de unul singur. Management în industria cărții”. Hrib este lector univ. la Facultatea de management a SNSPA, membru al Uniunii Scriitorilor din România, editor, fotograf și jurnalist român.
Întreaga sa activitate vorbește despre bucuria lecturii, pasiunea scrisului, povești polițiste, dar și despre management în industria cărții. Ca scriitor, este cunoscut pentru seria polițistă/ mystery & thriller ‘Stelian Munteanu’. A colaborat cu diferite universități, susținând prelegeri despre editarea de carte, relații publice și fotojurnalism. În 2008, a devenit consilier editorial la Crime Scene Publishing, iar între 2010 și 2012, a ocupat aceeași funcție la publicațiile Flacăra.
Evenimentul pe care îl propunem se înscrie în strategia ICR de a sărbători Ziua Națională a Lecturii, obiectivul principal pe care ICR Bruxelles și-l propune fiind prezentarea și promovarea literaturii polițiste române, precum și a unor personalități române ale genului.
Realizarea unor proiecte relevante și variate, cu un puternic impact, rămâne o prioritate a Institutului Cultural Român de la Bruxelles. Echipa ICR Bruxelles continuă să promoveze creatorii români în spațiul de referință, cultura fiind reflectată prin proiecte interdisciplinare, atractive adresate unui public tot mai larg și mai modern.
ICR Bruxelles dorește în continuare atragerea unui public țintă receptiv și loial, câștigat în urma realizării de evenimente culturale de excepție, organizate sau co-organizate de-a lungul timpului.
Prin acest gen de proiecte, ICR Bruxelles își îndeplinește misiunea culturală în spațiul Benelux, făcând posibilă cunoașterea valorilor culturale românești, o dată în plus, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a Lecturii, dar și menținerea unei cooperări constante cu misiunile diplomatice românești din spațiul de referință.
Sursele foto : ICR Bruxelles şi Timpul Bruxelles.