Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/02/2023
Artă & Cultură

Interviu cu pianistul Andrei Irimia: „Curentul minimalist a apărut cumva ca o replică împotriva complexității stilului clasic”

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Interviu cu pianistul Andrei Irimia: „Curentul minimalist a apărut cumva ca o replică împotriva complexității stilului clasic” Share Interviu cu pianistul Andrei Irimia: „Curentul minimalist a apărut cumva ca o replică împotriva complexității stilului clasic”
Interviu Andrei Irimia


Classix Festival de anul acesta aduce în prim plan o serie de artiști tineri, care au reinventat muzica clasică, astfel încât să fie o „conectare mai profundă cu propria persoană”. Cel puțin așa se vede din spatele clapelor lui Andrei Irimia, pianist și compozitor independent. De când se știe, muzica a fost viața lui, urmând studii de pian clasic încă din timpul copilăriei, urmate de studiu individual al acordeonului și al clavietei.

Pe data de 27 februarie, Andrei Irimia va fi prezent la Classix Festival în cadrul evenimentului Balkan Spirit, unde va interpreta selecții din „Nuit Minimaliste” (2019) și „All Strings Attached” (2022).

Provocarea acestui stil este de a transmite multe emoții cu resurse puține

 

Ce înseamnă pentru tine ideea de metamorfoză și care a fost momentul tău în care ți-au crescut aripile și ai devenit Andrei Irimia artistul?

 

Poate pentru multe persoane ideea de metamorfoză reprezintă o schimbare evidentă și destul de rapidă. Eu o văd ca pe un proces mult mai subtil și de durată, precum o conectare mai profundă cu propria persoană, în care descoperim anumite lucruri despre noi, ceea ce ne place, ceea ce ne dorim să facem în viață sau nu. 

Răspunsurile necesită timp, iar schimbarea reală se obține cu pași mărunți. Cu siguranță pe parcursul acestei conectări cu mine au apărut și aceste aripi.

 

Cum vezi tu revitalizarea unei generații prin muzică și în ce ipostază vei contribui la asta la Classix?

 

Tot curentul minimalist a apărut cumva ca o „replică” împotriva complexității stilului clasic, în simpla idee că nu tot ce este complicat din punct de vedere tehnic trebuie să sune frumos și să transmită, ci și invers. 

Provocarea acestui stil este de a transmite multe emoții cu resurse puține, nu este o misiune atât de ușoară precum pare, dar când reușim să facem asta, putem vorbi de o revitalizare în ansamblu a modului de a percepe muzica în adevăratele ei forme.

Muzică post-clasică (neoclasică) în România este încă la început, motiv pentru care ne bucurăm să fim prezenți și să aducem acest gen muzical în cadrul festivalului Classix.

 

Andrei Irimia

Care este reacția ta preferată  venită din partea publicului, care te-a motivat să continui să faci ceea ce faci?

 

Compozițiile mele de multe ori sunt melodioase, alteori mai puțin, cu scopul de a evidenția și stările mai puțin plăcute prin care trecem, și de a accepta acele vulnerabilități. Când auzim că persoanele prezente la concertele noastre și-au învins anumite frici, sau au trecut peste un moment dificil din viața lor datorită muzicii noastre, ne asigură fără nici un dubiu că suntem pe drumul cel bun.

 

Îți mai amintești care a fost momentul de trigger în care ai știut că vrei să faci muzică în forma în care este ea acum?

 

Probabil a ținut tot de ideea de „less is more”. Momentele au fost mai multe, fie că a fost vorba de cinematografie, fotografie, muzică, am fost atras si inspirat întotdeauna de cadrele simple, o imagine statică, câteva note lungi de vioară în background-ul unei scene importante de film.

 

Andrei Irimia

Care este plăcerea ta vinovată în materie de muzică?

 

Plăceri vinovate nu prea am, ascult foarte mult hip hop (’90) în timpul liber, în istoria acestui stil am găsit pe lângă lirica minunată, multe sample-uri folosite din muzica clasică, probabil de acolo a pornit fascinația pentru ambele stiluri muzicale încă de mic.

 

Care este cea mai sensibilă piesă pentru tine de pe albumul „Nuit Minimaliste” (și de ce)?

 

Probabil „Deja-Vu”, are o melancolie aparte și ne trece prin mai multe stări atunci când o interpretăm, iar asta se simte și de partea publicului.

Classix Festival

Despre Andrei Irimia

  • În 2012 a conceptualizat și început proiectul „Piano Collage”, un proiect care îmbină dragostea sa pentru muzica de pian cu pasiunea pentru imaginea de film. Rezultatele acestui proiect se construiesc într-o experiență auditivă și vizuală a unei noi lumi imaginate de Andrei.

 

  • În perioada 2016-2018, a fost realizatorul emisiunii radio Ca c’est Classique, pentru platforma culturală art7.fm, unde a vorbit despre fascinata lume a muzicii clasice, a interpreților, dar și a poveștilor care au dat naștere celor mai populare creații. Acesta vede melancolia ca pe „un filtru de autocunoaștere, care invită la explorarea interioară, la atenția față de emoții, la o mai mare disponibilitate pentru răbdarea cu sine”, ceea ce-l ajută să construiască linii melodice simple, minimaliste.

 

  • Pornind de la această idee, în toamna anului 2019, a lansat primul său album solo, Nuit Minimaliste, un omagiu adus melancoliei muzicii franceze minimaliste pentru pian. Doi ani mai târziu, Andrei Ia lansat piesa „Pasărea fericirii”, un proiect muzical realizat în colaborare cu actorul Marius Manole, care a avut premiera în fața a 1000 de persoane în cadrul galei Gopo, pe scena Teatrului Național București.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută