Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/02/2023
Viața Orașului

Povestea Mărțișorului: de la simbol al primăverii la un cadou deosebit

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Povestea Mărțișorului: de la simbol al primăverii la un cadou deosebit Share Povestea Mărțișorului: de la simbol al primăverii la un cadou deosebit


Mărțișorul este simbolul începerii primăverii și o mică podoabă care se dăruiește în ziua de 1 martie. De altfel, denumirea populară a lunii martie este Mărțișor. Semnificația acestui ornament a rămas aceeași chiar dacă forma și valoarea lui s-au schimbat de-a lungul timpului.

 

Mărțișorul e un talisman menit să poarte noroc simbolizând împletirea iernii cu primăvara, a binelui cu răul, a întunericului cu lumina, aducător de sănătate şi energie. Pentru a purta noroc el trebuie purtat la mână sau la piept până când se arată semnele că primăvara a reușit să ia locul iernii: cântecul cucului, înflorirea cireșilor sau venirea berzelor, rândunelelor. Atunci, acesta se dezleagă de la mână sau de la piept și se leagă de un pom înflorit, obicei păstrat în Sibiu, la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului.

Mărţişorul autentic este șnurul împletit, iar la începuturile sale nu avea ataşate podoabe. Ulterior, la acest șnur s-au adăugat simboluri ale norocului – trifoi cu patru foi, potcoavă, coșar, carte de joc; ale prosperității – monede de argint sau ale fertilității – inima. În zilele noastre acest simbol al primăverii a fost reinterpretat și obiectele care atârnă de șnur s-au diversificat, de la modele realizate hand-made de artiști și meșteșugari până la adevărate bijuterii de lux. În anul 2017, mărțișorul a fost înscris în patrimoniul cultural imaterial al umanității UNESCO.

Povestea Mărțișorului: de la simbol al primăverii la un cadou deosebit

Care sunt cele mai potrivite cadouri pentru ziua de 1 martie? În primul rând, mărțișorul. Pentru că 1 martie e despre venirea primăverii, un cadou perfect pentru această sărbătoare poate fi un buchet de flori sau o plantă. Primăvara vine la pachet și cu pofta de a ieși mai mult din casă, așa că o cutie de praline poate da un boost de energie și gust. Pe lista celor mai populare cadouri de 1 martie se regăsesc lumânările parfumate, cărțile, iile, parfumurile, băuturile, seturile de produse de îngrijire. Dar 1 martie nu e doar o sărbătoare când se oferă daruri, ci și o stare de spirit.

Povestea Mărțișorului: de la simbol al primăverii la un cadou deosebit

 

Text de RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută