Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/02/2023
Viața Orașului / Jurnal de gurmand

”Mic dejun de sâmbătă” de Corina Gruber

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”Mic dejun de sâmbătă” de Corina Gruber Share ”Mic dejun de sâmbătă” de Corina Gruber


Sâmbăta e ziua în care îmi permit să pregătesc un mic dejun ce solicită ceva mai mult timp și care implică, de cele mai multe ori, ceva copt. Preferatele mele sunt brioșele pentru mic dejun, care niciodată nu rezistă mai mult de o zi, pentru că dispar rapid (de multe ori, cât sunt încă fierbinți).

Nu sunt un desert, fiindcă nici nu aș putea mânca ceva dulce la micul dejun. Sunt o combinație de fructe, ovăz și făină cu un ușor gust dulceag și un conținut mare de fibre. De-a lungul timpului, am tot căutat fel de fel de rețete și combinații de ingrediente și am ajuns, astfel, la concluzia că brioșele pentru mic dejun îmi ies cel mai bine atunci când folosesc banane. Deci, aș putea spune că sunt un fel de pâinici cu banane, combinate cu tot felul de alte ingrediente.

”Mic dejun de sâmbătă” de Corina Gruber

Baza, ca pentru orice brioșe, o constituie cele două categorii de ingrediente, care se combină în recipiente separate: ingrediente umede și ingrediente uscate. Ingredientele umede sunt bananele pasate (două banane pentru șase brioșe), un ou și o treime de cană de unt topit (sau ulei), plus vanilie (sub formă de păstaie de vanilie, zahăr vanilat sau esență de vanilie). Ingredientele uscate sunt făina (o cană), combinată cu puțin praf de copt, o jumătate de cană de fulgi de ovăz (alături de ou, sunt unul dintre cei mai buni lianți pentru preparatele la cuptor) și eventualele arome (scorțișoară).

Frumusețea acestei rețete este adaptabilitatea. Gustul poate fi completat cu alte condimente (nucșoară, cardamom, ghimbir, etc.), coajă de lămâie sau portocală, fulgi de migdale sau bucăți de nucă, după preferințe. În funcție de condimente, brioșele pentru micul dejun pot ajunge să semene la gust chiar și cu turta dulce.

Personal, am trei preferințe de completare a aromei. Brioșele pot deveni o desfătare plină de ciocolată, dacă adaugi două linguri de cacao la lista de ingrediente uscate și niște bucățele de ciocolată la final, atunci când amesteci ingredientele umede cu cele uscate. Sau se pot transforma într-o amintire a verii, dacă, la final, completezi aluatul cu zmeură sau cu afine congelate. În cazul folosirii fructelor de pădure, îmi place să presar deasupra fiecărei brioșe un praf de zahăr brun, care se va carameliza la coacere. Brioșele sunt gata în 20-25 de minute, atunci când o scobitoare înfiptă în ele iese curată, fără urme de aluat.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută