Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/02/2023
Artă & Cultură / Performing arts

EXCLUSIV | Interviu cu coregraful Valentin Barteș: ”Sibiul și trupa de balet de aici au avut mereu un loc special în inima mea”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii EXCLUSIV | Interviu cu coregraful Valentin Barteș: ”Sibiul și trupa de balet de aici au avut mereu un loc special în inima mea” Share EXCLUSIV | Interviu cu coregraful Valentin Barteș: ”Sibiul și trupa de balet de aici au avut mereu un loc special în inima mea”


Coregraful Valentin Barteș a revenit la Sibiu unde montează baletul clasic ”Noaptea Valpurgiei”, un spectacol pe care l-a mai pus în scenă pentru Teatrul de Balet Sibiu în urmă cu 14 ani. Ce l-a făcut să reia acest tablou coregrafic, cum e să lucreze din nou cu trupa de balet de la Sibiu și de ce are Sibiul un loc special în suflet său, am aflat chiar de la Valentin Barteș înaintea premierei care va avea loc în ziua de Dragobete, pe 24 februarie, de la ora 19:00, la Centrul Cultural ”Ion Besoiu”.

 

Ai avut colaborări constante cu Teatrul de Balet Sibiu încă din 2009. Cum este experiența de lucru cu artiștii corpului de balet al TBS?

Sibiul și trupa de balet de aici au avut mereu un loc special în inima mea, de aceea îi mulțumesc lui Ovidiu Dragoman pentru invitația de a pune în scenă un spectacol la Sibiu, după 14 ani. Este o nouă aventură, care îmi aduce multă bucurie, pentru că lucrul cu trupa de aici e o experiență unică, nu doar prin prisma multiculturalității companiei, ci și a entuziasmului tuturor dansatorilor de a lucra, de a dansa, a deschiderii lor pentru noi provocări artistice.

 

Spectacolul aduce pe scenă cel de-al 6-lea tablou al operei ”Faust” de Charles Gounod – ”Noaptea Valpurgiei”. De ce această alegere?

Am ales acest divertisment coregrafic din mai multe motive. În primul rând, pentru că a fost prima mea montare pentru Teatrul de Balet Sibiu, acum 14 ani, în anul 2009, pentru Concertul de Anul Nou. Atunci, ca și acum, trupa era una internațională, fără a avea un ansamblu omogen, dar cu balerini foarte dedicați și plini de pasiune. Iar acest tablou are nevoie în primul rând de dedicare și pasiune. Acest tablou coregrafic stimulează artiștii la maxim și totodată incită publicul, ceea ce ne dorim cu toții de fapt!

 

Pentru că ai menționat de multiculturalitatea companiei de la Sibiu și știu că și parcursul tău artistic e unul internațional care te-a purtat din New York până la Tokyo, ce înseamnă ca experiență pentru un balerin aceste întâlniri cu artiști și companii din diferite colțuri ale lumii?

Aceste întâlniri cu artiști și companii din toată lumea sunt, cred, visul fiecărui artist, indiferent de domeniul în care activează. Eu am avut norocul și în același timp curajul de a-mi îndeplini acest vis de foarte tânăr. Am plecat din România când aveam 18 ani. Am revenit în țară pentru prima oară când aveam 33 de ani, datorită Capitalei Culturale din 2007. Încă un motiv pentru care Sibiul are un loc special în sufletul meu. A fost ocazia de a reveni la locul din care am plecat.

 

EXCLUSIV | Interviu cu coregraful Valentin Barteș: ”Sibiul și trupa de balet de aici au avut mereu un loc special în inima mea”

 

Lucrând atât în țară cât și în străinătate, care simți că sunt cele mai mari diferențe pe scenă între România și alte țări?

În momentul de față, nu mai sunt mari diferențe între România și alte țări în ce privește dansul, baletul clasic. Datorită accesului facil la informație, pe care îl avem astăzi și a felului în care s-a dezvoltat arta dansului în ultimii 20 de ani, diferențele dintre noi și restul lumii au cam dispărut. Poate mișcarea de dans contemporan e încă puțin în urmă. Dar asta este o moștenire mai veche a regimului comunist, care ne-a ținut departe de ceea ce se întâmpla în vest.

 

Fiind un colaborator al TBS încă de la începuturile sale, cum vezi evoluția companiei în cei 15 ani de existență?

Este una impresionantă! Chiar dacă la început nu au fost mulți aceia care credeau în acest proiect de durată, iată că având pe cineva la ”pupitru”, care a avut viziunea și curajul necesar, s-a putut face ce alții la teatre mai mari poate că nu au reușit. Un repertoriu vast, o dinamică de lucru rar întâlnită și o dorință de noi provocări la fiecare stagiune! Acestă companie merită să aibă o locație proprie pentru a-și prezenta spectacolele și sper că până la urmă să se realizeze și acest lucru.

 

Premiera spectacolului va avea loc pe 24 februarie, când sărbătorim Dragobetele. De ce ar trebui să vadă sibienii acest spectacol?

Dacă tradiția, la mine la Cluj, unde m-am născut, spune că femeile care obișnuiau să atingă un bărbat din alt sat, erau drăgăstoase întreg anul, eu aș spune că întâlnirea cu acest spectacol, cu acest tablou de divertisment coregrafic, le va aduce tuturor multă fericire. Iar starea de bine și fericirea cu care se vor încărca la spectacol și pe care o vor duce fiecare cu ei acasă, vor atrage după sine energii asemenea.

 

Interviu de RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută