NOU versus VECHI… în muzica din 2022
Dacă mulți dintre audiofilii anilor ’80-’90 ar fi putut să călătorească în timp, atunci cu siguranță ar fi renunțat imediat la casetele audio, probabil cea mai bizară modalitate de stocare a muzicii.
Până la urmă, cine ar vrea să asculte cântecele preferate la o calitate cel puțin îndoielnică?
Nu e de mirare că ne-am bucurat atât de tare în momentul în care am inventat CD-ul, minunea care avea să salveze muzica și să ne-o stocheze la calitate superbă, gata să fie ascultată în confortul casei sau on the go.
Spre coșmarul audiofililor, însă, 2022 a scos la iveală un gust bizar al generației născute după 1996, și anume: obsesia pentru… casete. Iată cum Billie Eilish, Adele sau Taylor Swift își lansează astăzi albumele și în acest format, fără să știm dacă cei care le cumpără au și pe ce să le asculte.
În acest context, chiar că nu mai putem întreba Generația Z care este legătura dintre un creion și o casetă, căci curând vor afla că acestea trebuie și derulate.
Cât despre genurile muzicale, se pare că în 2022 am stat cu un picior în prezent și cu altul în trecut.
Cel mai bine vândut album al anului pare să fie ,,=”, al lui Ed Sheeran, în timp ce următoarele locuri sunt ocupate de Harry’s House, al lui Harry Styles, Sour, albumul pop punk al senzației adolescentine Olivia Rodrigo, 30, mega-hitul lui Adele, și Between Us, albumul grupului vocal Little Mix.
Puțin mai jos în top avem însă un greatest hits al formației Fleetwood Mac (ce a acaparat gusturile adolescenților odată cu folosirea hit-ului The Chain ca fundal sonor pe TikTok, experiență trăită și de septuagenarul Billy Joel, a cărui muzică a fost redescoperită odată cu noul succes al hit-ului șaptezecist, Zanzibar), urmat de Diamonds, un greatest hits al lui Elton John, Queen – Greatest Hits și, urmând exemplul celor de mai sus, ABBA, prezenți și ei cu Greatest Hits-ul din 1992.
Astfel, nu știm dacă 2022 a fost anul rap-ului și al trap-ului sau dacă ne-am aflat constant în mijlocul unui playlist de discotecă al anilor ’70, însă fenomenul de întoarcere în timp nu este unul nou, mai ales dacă ne gândim la ușurința noilor generații de a accesa trecutul.
Ne despărțim, astfel, de anul în care albumele au continuat să apară (chiar dacă tot spunem de ani de zile că aceasta sunt pe moarte) și în care social media și show-urile de pe Netflix i-au făcut pe adolescenți să asculte neironic muzica părinților.
Oare cât o să mai călătorim înapoi prin timp și în 2023?
Text de Alex Mușat
cover foto freepick.com