S-a inaugurat cel mai mare HUB Cultural din zonă: ”Banca de Cultură Apollonia”
A fost inaugurat cel mai mare HUB Cultural din zonă. Fosta clădire a ”Bancii Săsești” aflată într-unul din cele mai frecventate locuri din bătrânul burg de la poalele Tâmpei – anume la intersecția străzilor Michael Weiss cu Republicii – și-a redeschis porțile după două decenii și jumătate fiind complet renovată, recăpătându-și înfățișarea originală, rebrenduită drept ”Banca de Cultură Apollonia”.
Astfel, impresionantul imobil care vreme de peste două decenii și jumătate a reprezentat o pată inestetică pe fața frumoasă a Brașovului și care stârnea multe comentarii defavorabile din partea localnicilor, dar mai cu seamă a turiștilor români și străini, a căpătat, ÎN SFÂRȘIT, o înfățișare agreabilă, fiind complet recocondițioant. A redevenit o bijuterie arhitectonică așa cum era la inaugurare, reprezentând o mândrie a urbei din centrul țării.
”Una dintre clădirile reprezentative ale Brașovului din perioada începutului de secol XX își recapătă importanța în viața comunității. Construită în 1906, ca «Bancă Națională Săsească», după 116 ani devine «Banca de Cultură Apollonia», în urma unei investiții în lucrări de reabilitare și restaurare de peste 17 milioane de lei. În primul rând, dacă ne uităm la ani, ar fi important de amintit că ne aflăm într-un Monument istoric de importanță majoră pentru Brașov, care vreme de 25 de ani a stat închis, nefolosit. Lucrările au durat patru ani, au început în 2018.
Au implicat mai multe acțiuni majore, de la consolidarea structurii până la intervenții pe fațade și interioare. Sunt lucrări avizate de către Direcția de Cultură și au fost de o complexitate deosebită.
Este vorba de fosta «Bancă săsească», denumire ce a consacrat clădirea. Va fi cel mai mare HUB Cultural al Brașovului. Poartă numele și de Apollonia, după numele Apolloniei Hirscher, care tronează pe frontispiciul construcției. Începând de astăzi, deschidem «Banca de Cultură Apollonia» într-o colaborare cu Filarmonica Brașov.
Este un Proiect pilot: încercăm să impunem acest obiectiv cultural în agenda brașovenilor și să îl permanentizăm printr-o structură care urmează a fi votată de către Consiliul Local. Vrem să înființăm o nouă instituție de spectacole, fie că va fi așezământ cultural, fie că va fi o instituție de spectacole. Urmează să aibă o structură de administrare care să se ocupe pe mai departe de curatorie și de tot ce va însemna calendarul de evenimente“, a declarat la inaugurare primarul Allen Coliban.
Iată ce a menționat și Ioan Dragoș Dimitriu, directorul Filarmonicii Brașov:
”Având în vedere că este vorba de un HUB Cultural, există expoziții, inclusiv instalații de New Media și pornim întreg evenimentul inaugural cu un Video Mapping. Expoziția de fapt începe din afara clădirii! De aceea, la intrare am construit niște porți, care practic ne transportă într-o altă dimensiune – una culturală.
Vizitatorii pot admira lucrări a lui Ștefan Popescu, o expoziție care vine din Tezaurul României, realizată împreună cu prietenii noștri de la Art Safari – din fericire am reușit să-i convingem să vină aici cu această minunată expoziție, zic eu o premieră pentru Brașov – și pe lângă aceasta avem expoziția de fotografie a lui Iosif Nicolae Trif, un talentat fotograf brașovean. Există, de asemenea, cafeneaua culturală a artiștilor.
La etajul întâi ființează o expoziție a pictorului brașovean Ștefan Mironescu și o colaborare cu Muzeul de Artă Brașov, o Colecție cu grafică a Brașovului din secolele XVIII-XIX. Intrarea este gratuită, avem program de marți până duminică. Luni, ca în orice galerie, este închis. Evenimente în principal sunt joi, vineri, sâmbătă și/sau duminică”.
«Banca de Cultură Apollonia» va găzdui, așadar, expoziții de artă, serate muzicale, concerte, momente artistice oferite de actori, seri literare, spectacole de teatru pentru adulți și copii, ateliere de artă și creative.
Fosta «Bancă Săsească» este una din clădirile istorice reprezentative și un simbol al vechiului Brașov. Construită între anii 1906-1908, era cunoscută ca «Banca Țării Bârsei», una dintre puţinele construcţii „Jugendstil” din oraș. A fost ridicată după planurile arhitectului Albert Schuller, cel care a proiectat și Hotelul „Coroana”, altă clădire emblematică a burgului.
Aici s-a aflat locuința celebrei femei de afaceri din secolul XVI Apollonia Hirscher, renumită și datorită donațiilor oferite orașului, printre care „Casa Negustorilor”, din Piața Sfatului.
În amintirea Apolloniei Hirscher, pe clădirea reabilitată s-au montat renumitele coarne de cerb, devenite un simbol al imobilului. De asemenea, pe fațadă există și o frescă-medalion în care apare Apollonia Hirscher.
Spațiul lăsat de izbeliște în ultimii 25 de ani, a fost în cele din urmă renovat, iar Primăria municipiului Brașov și-a propus să introducă această clădire în circuitul cultural național și internațional.
Programul ”Băncii de Cultură Apollonia” este următorul pentru perioada 18 decembrie 2022 – 15 ianuarie 2023:
în zilele de marți – joi de la 12:00 la 21:00; vineri – duminică de la 10:00 – la 22:00; luni- închis.
Expoziții permanente: ”Povestea călătoriilor” a pictorului, desenatorului, gravorului Ștefan Popescu (1872 -1948), Membru de Onoare al Academiei Române, care a studiat la Academiile de Arte din München și Paris. Expoziția este realizată în parteneriat cu Muzeul municipiului București și ArtSafari – curator dr. Elena Olariu; ”Șcheii Brașovului” în lucrările lui Ștefan Mironescu. Colecția Muzeului Bisericii Sf. Nicolae, Prima Școală Românească – curator dr. Ioan Cornea; Frank Serge Lehmann, ”Between two Worlds. The Privilege of Free Representation” – curator Alexandra Ardelean; ”Les couleurs de la joie”, expoziție foto a tânărului artist Iosif Nicolae Trif, PR al Filarmonicii brașovene; ,,Călătoria”, expoziție colectivă destinată prezentării creației de artă vizuală locală.
De reținut că participarea la toate evenimente desfășurate este gratuită.
Text de Horia C. Deliu