Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/12/2022
Evenimente

EXCLUSIV | Interviu cu primarul Sibiului, Astrid Fodor: ”Viața culturală a Sibiului și-a revenit”

Răzvan Sădean De Răzvan Sădean
Comentarii EXCLUSIV | Interviu cu primarul Sibiului, Astrid Fodor: ”Viața culturală a Sibiului și-a revenit” Share EXCLUSIV | Interviu cu primarul Sibiului, Astrid Fodor: ”Viața culturală a Sibiului și-a revenit”


Așa cum v-am obișnuit, pe final de an aruncăm o privire peste ultimele 12 luni din viața orașului împreună cu primarul Sibiului, Astrid Fodor.

Am povestit despre cum a arătat agenda culturală în 2022, despre câți turiști au vizitat orașul nostru, despre îmbunătățirile sistemului de învățământ, dar și despre marile proiecte finalizate sau în curs de implementare.

 

”Ca număr de evenimente, anul 2022 a fost comparabil cu cel de dinainte de pandemie”

 

În Piața Mare plutește din nou atmosfera sărbătorilor de iarnă datorită Târgului de Crăciun, semn că ne apropriem de sfârșitul anului. Cum apreciați că s-a desfășurat agenda culturală în acest an?

Agenda de evenimente culturale a revenit în 2022 la formatul obișnuit, după ridicarea restricțiilor impuse în pandemie. Publicul a fost numeros pentru că ne-a fost dor tuturor de atmosferă, de întâlnirea fizică, de apropiere, după atâta distanțare. Aici trebuie să subliniez că noi am menținut evenimentele în Sibiu și în perioada pandemiei – desigur, cu măsuri speciale și cu un format adaptat.

Deci, ca număr de evenimente anul 2022 a fost comparabil cu cel de dinainte de pandemie. Viața culturală a Sibiului și-a revenit și sper că vor apărea și evenimente noi, de amploare și cu nume sonore, care să atragă publicul dispus să plătească prețul biletului.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Cât de mulți turiști a atras Sibiul în acest an, primul care a fost cel mai aproape de normalitatea de dinainte de pandemie?

Statisticile oficiale ale INS arată o crește a numărului de înnoptări în 2022 față de 2021. Totuși, aceste date oficiale arată doar parțial realitatea pentru că știm că nu includ înnoptările în sistem airBnb sau la prieteni sau vizitele de o zi. De aceea, numărul de turiști e cu siguranță mai mare.

Revenirea turiștilor în Sibiu se observă însă cu ochiul liber mai ales a turiștilor de pe plan intern, dar și din alte țări. Păstrez legătura cu unități hoteliere, iar managementul acestora mi-a confirmat acest lucru, având un grad bun de ocupare din vară, atât din turismul de timp liber, cât și din turismul de conferință.

În perioada Festivalului de Teatru și a altor evenimente cu rezonanță și chiar acum, în perioada Târgului de Crăciun, unele hoteluri sunt fully booked. Deci semnalele sunt bune. Sigur că nu ne-am întors la nivelul dinainte de pandemie pentru că, pe de o parte, teama de îmbolnăvirea cu COVID a persistat, iar pe de altă criza economică, dar și războiul din Ucraina, îi determină pe turiști să fie precauți în a călători. Din acest punct de vedere cred că revenirea la cifrele înregistrate în turism înainte de pandemie se va face treptat.

Stadionul Municipal Sibiu

Subiectul de pe buzele tuturor sibienilor în aceste zile e Stadionul Municipal. Ce noi posibilități credeți că poate aduce sportivilor sibieni, dar și orașului?

După cele mai ample lucrări publice din ultimii 30 de ani, Stadionul Municipal Sibiu e acum modernizat la standardele UEFA și oferă condiții foarte bune atât sportivilor, cât și publicului. Atât tribunele, cât și peluzele au fost modernizate, fiind create spații interioare generoase, o sală de atletism și una de box.

Pista de atletism a fost înnoită și pavată cu tartan, un material special. La gazon nu am intervenit pentru că e în stare bună, fiind modernizat recent, în 2019. Acesta e întreținut de serviciul public care gestionează Stadionul, fiind dotat cu instalații moderne de irigare, drenare și degivrare. Imediat ce constatăm necesitatea unor intervenții, vom face demersurile necesare.

În săptămâna 5-10 decembrie am deschis Stadionul prin mai multe evenimente care să marcheze finalizarea și punerea în funcțiune a celui mai important obiectiv sportiv al orașului. L-am deschis oficial, în prezența președintelui FRF, domnul Răzvan Burleanu, iar apoi sibienii și-au putut cunoaște Stadionul, prezentându-se în număr mare în Ziua Porților Deschise.

În 10 decembrie am avut bucuria meciului inaugural, cu o atmosferă care a arătat cât de mult și-au dorit sibienii acest Stadion și cu o victorie absolut minunată a celor de la FC Hermannstadt, în fața liderului din Campionat. Stadionul va fi folosit în primul rând pentru fotbal. Echipa sibiană va avea teren acasă și suporterii aproape. Acesta poate fi folosit și pentru atletism: sportivii își pot desfășura antrenamentele pe pista exterioară sau în sala generoasă, de la interior.

Am oferit în folosință gratuită această sală Clubului Sportiv Școlar Șoimii tocmai pentru a pune juniorilor la dispoziție infrastructura de care au nevoie să se pregătească. Obiectivul include și o sală de box unde sportivii se vor putea antrena. Stadionul Municipal Sibiu reprezintă însă și o nouă locație pentru evenimente culturale, de tipul concertelor ample, cu nume sonore și un public numeros.

Pentru aceasta am avut grijă să creăm un sistem de sonorizare adecvat. Tocmai datorită locației, aproape de centrul orașului, Stadionul e o locație foarte bună pentru că e ușor accesibil.

Lucrări de amenajare pe malurile Cibinului

Un alt mare proiect care traversează și taie în două nu doar orașul, ci și părerile sibienilor este amenajarea malurilor Cibinului. Cum ați demonta motivele de neliniște ale celor care susțin că se taie copaci și se betonează prea mult?

Tocmai aici e și răspunsul: pistele de pe malurile Cibinului nu taie Sibiul, așa cum spuneți, ci conectează cartierele printr-o mobilitate curată, pe bicicletă. Acesta a fost și scopul în care a fost gândit proiectul. Știu că există păreri pro și contra acestui proiect. Consider că mulți dintre sibienii îngrijorați acum vor realiza după finalizare că e un proiect benefic.

Prin aceste piste conectăm Ștrandul cu centrul, cu cartierele Gușterița și Reșița. Transformăm Cibinul dintr-o barieră naturală într-o cale de comunicare. Malurile vor continua să fie verzi și ca mobilitate și ca vegetație. Cred că ați observat că au început plantările pe maluri: până acum au fost plantate 150 din totalul de 300 de sălcii planificate a fi plantate aici.

Sălciile fac parte din imaginea malurilor Cibinului cu care sibienii s-au obișnuit și de aceea am ales să plantăm tot această specie de arbori. În plus, vom mai planta încă 130 de mesteceni și stejari de baltă. Prin urmare, malurile vor fi și mai verzi decât înainte, iar vegetația va fi înnoită și nu va mai exista riscul de cădere la vânturi puternice, așa cum exista înainte din cauza vârstei înaintate a unora dintre arbori.

Peisajul natural va fi completat de 500 de arbuști și peste 1.000 de plante perene. Îi înțeleg pe sibienii îngrijorați, dar îi rog să aibă răbdare încă puțin pentru a se convinge că și noi, la fel ca ei, suntem interesați să păstrăm și să creștem Sibiul verde.

Bandă dedicată mijloacelor de transport în comun pe Calea Dumbrăvii, prima arteră smart din Sibiu

Deja de două luni se circulă pe prima arteră smart a Sibiului. Cât de mulțumiți sunt sibienii de lucrările de pe Calea Dumbrăvii? Există în plan astfel de lucrări și pentru alte artere ale orașului?

Calea Dumbrăvii e o arteră al cărui model dorim să îl replicăm și pe alte străzi, acolo unde spațiul permite, dar sunt puține căi de circulație în Sibiu cu o asemenea lățime pentru că orașul așa a fost construit de la bun început. Una dintre aceste străzi e Calea Șurii Mici, iar în următoarea perioadă ne vom concentra pe crearea acestui coridor care, în parte, va fi finanțat din fonduri UE.

Cel de pe bulevardul Mihai Viteazu – str. Rahovei se află în analiza Comisiei pentru mobilitate a Municipiului Sibiu încă din primăvara anului 2021 – să sperăm că vom avansa și cu acesta. Pentru prioritizarea transportului public vom implementa și o altă soluție: instalarea unor sisteme digitale care, în intersecțiile semaforizate, dau verde autobuzelor imediat ce ajung în zonă.

O altă soluție pentru creșterea mobilității pietonale pe care o aplicăm de mai mulți ani e extinderea zonelor pietonale. Prin urmare, chiar dacă în Sibiu nu avem bulevarde largi care să ne permită amenajări generoase, găsim soluții adaptate. Am prioritizat mobilitatea alternativă pe această stradă. Pistele pentru biciclete se întind pe 2,4 km, în dublu sens, iar bicicliștii au prioritate în intersecțiile cu străzile secundare.

Transportul public are bandă dedicată ceea ce înseamnă o deplasare mai rapidă, respectarea timpilor de sosire în stație, fără întârzieri din cauza aglomerației în trafic. Și pietonii au condiții mai bune acum pentru deplasare pentru că am modernizat trotuarele și am optimizat trecerile de pietoni pentru persoanele cu dizabilități.

Deci, Calea Dumbrăvii e în primul rând mult mai funcțională, dar arată și mult mai bine.

Ați declarat că până la sfârșitul mandatului vă doriți schimbări vizibile în învățământului sibian. Ce pași s-au făcut în acest sens anul acesta?

În fiecare an investim sume importante în clădirile unităților de învățământ și în dotări. Anul acesta am finalizat construcția a 3 creșe noi în cartierele Vasile Aaron, Țiglari și Ștrand. Aceasta înseamnă concret că peste 250 de copii au un loc în creșe. Două școli, I.L. Caragiale și Regele Ferdinand, au fost extinse cu corpuri noi, iar la școala N. Iorga lucrările de extindere sunt în curs.

O sală de sport nouă a fost construită la școala Regele Ferdinand, iar la școala Iorga e prevăzută și o astfel de sală. Am reabilitat un corp nefolosit al Colegiului Economic și am creat astfel mai mult spațiu pentru această unitate de învățământ, dar și pentru Colegiul Pedagogic Andrei Șaguna.

O altă lucrare în curs, aproape de finalizare, e reabilitarea internatului Liceului Independența, acesta urmând să fie util mai ales elevilor din alte localități care urmează cursurile în sistem dual. Am menționat doar lucrările mari, la care se adaugă reparații și dotări în care investim în fiecare an.

La ce să ne așteptăm în noaptea dintre ani? Vom putea petrece Revelionul, din nou, în Piața Mare?

Revelionul va fi organizat de un operator cultural privat care a depus un proiect selectat pentru finanțare pe Agenda Culturală. Deci sibienii vor avea și anul acesta opțiunea petrecerii acestei nopți dintre ani în Piața Mare.

Ce mesaj ați dori să le adresați tuturor sibienilor acum în preajma sărbătorilor de iarnă?

Le doresc sărbători cu liniște și bucurii. În ultimii doi ani, de sărbători a fost necesară distanțarea pentru a-i proteja pe cei dragi. Anul acesta putem să fim împreună de sărbători, fără teamă și cred că aceasta e cea mai mare bucurie. Deci, le doresc tuturor sărbători fericite, împreună cu familia și prietenii. Multă sănătate și un an 2023 cu reușite personale și profesionale!

Interviu de RĂZVAN SĂDEAN

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută