Crăciunul reprezintă prilej de sărbătoare, nu doar în România, ci și în celelalte țări din Europa. În funcție de cultură și istorie, fiecare țară are tradițiile sale de Crăciun. Unele celebrează Crăciunul cu mult fast, în timp ce altele urmează obiceiuri vechi.
Ce au însă aproape toate țările europene în comun? Târgul de Crăciun. Acesta își are originile în perioada târzie a Evului Mediu, în partea Europei vorbitoare de limbă germană și în unele părți ale fostului Imperiu Roman.
În zilele noastre, Târgul de Crăciun se desfășoară, în general, în piețele centrale ale orașelor și adună atracții precum scenete cu Nașterea lui Iisus Hristos, colinde, mâncăruri tradiționale și băuturi de sezon, în special vinul fiert.
Toți brașovenii și turiștii se opresc cel puțin o dată, în fiecare iarnă, la tradiționalul Târg de Crăciun din Piața Sfatului.
Anul acesta, vom avea cel mai mare Târg de Crăciun pe care Brașovul l-a avut vreodată, cu peste 60 de căsuțe destinate comercianților. Acestea vor fi amplasate în funcție de trei categorii de produse:
- Produse alimentare ambalate: cârnați, cozonac, kurtos-kalacs, turtă dulce etc.;
- Produse meșteșugărești și artizanale: haine din lână împâslită, ceramică decorativă, decorațiuni din rășină;
- Produse alimentare preparate la fața locului: plăcintă brașoveană pe lespede, castane coapte, vin fiert.
În premieră, o asociație din orașul înfrățit Nürnberg va amenaja o căsuță în cadrul târgului, unde se vor vinde produse tradiționale, precum vin fiert Christkindles Glühwein sau cârnăciori de Nürnberg în chiflă.