Moș Crăciun este un personaj mitologic, care împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun (de 24 spre 25 decembrie). Chiar dacă mitul poate varia de la zonă la zonă, în special în funcție de clima din perioada Crăciunului (care pleacă de la o iarnă înghețată în emisfera nordică și ajunge la o vară călduroasă în emisfera sudică).
În general, Moș Crăciun este imaginat ca fiind îmbrăcat într-un costum roșu, având o barbă lungă și albă și locuind într-o țară nordică (mai frecvent în Finlanda sau în Canada). Spiridușii îl ajută la pregătirea cadourilor în atelierul Moșului. El împarte darurile cu ajutorul unei sănii zburătoare, ce este trasă de reni (sau pe o planșă de surf, în Australia).
În România, semnificația sărbătorii actuale de Crăciun este specifică geto-dacilor. În aceeași zi se celebrau Saturnaliile romane, apoi moartea și renașterea zeului solar de origine iraniană, Mithra, și după trei secole de la apariția creștinismului, a început să fie serbată nașterea lui Iisus. Determinantul „Moș (Crăciun)” semnifică vârsta înaintată a zeului care trebuia să moară și să se nască de Anul Nou.
Existența lui dura 365 sau 366 de zile, îmbătrânea, deceda și învia la începutul anului următor. În tradițiile populare, Crăciunul apare fie ca o zeitate cu puteri supranaturale, fie ca un om obișnuit (un bătrân, pastor cu barba de omăt, vecin cu Moș Ajun etc.). Vestimentația lui era alcătuită din costum popular, anotimpul sugerat fiind primăvara. Vechimea numelui e dovedită de existența cuvântului, în variante, în aromână și megleno-română.
Un colind îndrăgit de copii ne spune:
„Din bătrâni se povesteşte
Că-n toţi anii negreşit
Moş Crăciun pribeag soseşte
Niciodată n-a lipsit.”
Moș Crăciun nu va lipsi nici în acest an. Îi așteaptă, pe scaunul lui special, pe toți copiii, în Piața Sfatului, în perioada 17-23 decembrie, între orele 17:00-20:00.
Moșul va asculta dorințele fiecărui copil, iar elfii lui se vor asigura că acestea sunt notate și ajung unde trebuie, ca bucuria să fie deplină de Crăciun.