Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/11/2022
Magia Iernii Brasov 2022

Magia Iernii Brașov 2022 – Banca de cultură Apollonia

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Magia Iernii Brașov 2022 – Banca de cultură Apollonia Share Magia Iernii Brașov 2022 – Banca de cultură Apollonia


Scurt istoric

Fosta Bancă Săsească este una dintre clădirile istorice reprezentative ale Brașovului și un simbol al istoriei orașului. În limbajul uzual se folosea titulatura de „Banca Țării Bârsei” și este unul dintre monumentele importante ale Braşovului, atât prin arhitectură – fiind una dintre puţinele construcţii „Jugendstil” din oraş, după planurile arhitectului Albert Schuller, care a proiectat şi Hotelul „Coroana”, altă clădire emblematică a municipiului – cât şi prin imaginea pe care o redă despre Braşovul sfârşitului de secol XIX – începutului de secol XX, fiind construită în 1906.

Magia Iernii Brașov 2022 - Banca de cultură Apollonia

Înainte de a fi ridicat acest edificiu, pe aceeași poziție se afla casa Apolloniei Hirscher. În amintirea Apolloniei, pe clădire au fost puse renumitele coarne de cerb devenite ulterior un simbol al clădirii și a fost pictată pe fațadă o frescă-medalion pe care apare Apollonia Hirscher. Pictura originală a fost făcută de Friedrich Miess, acoperită în jurul anului 1950 și restaurată în întregime în 1972, de către Gisela Richter.

Hub cultural

Primăria Brașov a reabilitat această clădire emblematică a orașului și a rebotezat-o în Apollonia Kulturhaus, deoarece noua destinație încredințată este aceea de hub cultural, loc în care brașovenii și turiștii se pot bucura de artă, în toate formele ei.

Cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, în parteneriat cu Filarmonica Brașov, Apollonia Kulturhaus își va deschide ușile pentru vizitatori între 16 decembrie și 15 ianuarie (marți-joi, orele 12:00-22:00 și vineri-duminică, orele 10:00-12:00).

Evenimentul de deschidere va avea loc pe 16 decembrie, marcând istoria clădirii printr-un spectacol de video-mapping, urmat de tururi ale clădirii și evenimente muzicale.

Pentru a pune în valoare „Banca de Cultură”, avem parteneriate culturale strategice de calitate, cu entități din domeniu cu experiență și de încredere, demne de eforturile ultimilor ani de reabilitare a acestui spațiu, precum:

‣ Art Safari

Art Safari este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale și organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România, ajuns la a 10-a ediție. Organizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și cu colecționari privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean.

‣ Riift Studio – instalații New Media & Video-Mapping

Un studio de creație care oferă experiențe imersive digitale îndrăznețe în New Media. Dintre specialitățile acestui studio amintim: Holographic Performances, Show-uri de lumini, producție AR & VR production, 3D Projection Mapping.

‣ Muzeul de Artă Brașov

Muzeul de Artă Brașov este adăpostit de o clădire concepută în stil neobaroc, realizată după proiectul lui M. Wagner la 1902 și cuprinde o galerie națională de pictură și sculptură în cele șase săli de la etajul clădirii și o expoziție de artă decorativă.

‣ HOSPICE CASA SPERANȚEI

Îngrijirea paliativă vizează îmbunătățirea calității vieții pacienților și familiilor acestora atunci când se confruntă cu problemele unei boli incurabile, prin îngrijire medicală pentru pacient, sprijin social și consiliere psiho-emoțională și spirituală pentru pacient și aparținători.

‣ Lehmann Artprojects

‣ Artiști plastici brașoveni

‣ Humanitas – lansările noilor romane ale autorilor: Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu (brașoveancă)

‣ Expoziție de fotografie – Iosif Trif

Magia Iernii Brașov 2022 - Banca de cultură Apollonia

Vă așteptăm la o porție sănătoasă de cultură!

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.