În perioada 24-25 noiembrie, la Iași, are loc Simpozionul Național Studențesc Musicologia Mirabilis, ajuns la cea de-a VII-a ediție. Activitatea este organizată de Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității Naționale de Arte George Enescu, prin Departamentul de Studii Muzicale Teoretice și Centrul de Cercetare „Știința Muzicii”.
Comitetul științific și de organizare, alcătuit din Prof. univ. dr. Laura Vasiliu, Conf. univ. dr. Loredana Viorica Iațeșen, Conf. univ. dr. Diana-Beatrice Andron și Lector univ. dr. Mihaela-Georgiana Balan, a integrat subiectele comunicărilor științifice în genericul tematic “De la romantici la contemporani. Perspective și viziuni stilistice în muzica universală și românească”.
Pe parcursul celor două zile, studenți, masteranzi și doctoranzi de la Universitatea Națională de Arte George Enescu, Universitatea Națională de Muzică București, Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca și Universitatea Emanuel din Oradea vor prezenta rezultatele studiilor lor muzicologice în cadrul a cinci arii tematice ale simpozionului:
- Trasee ale gândirii muzicale. De la romantici la moderni,
- Soluții moderne de valorificare a tradiției în culturile muzicale ale secolului XX.
- Analiza muzicii religioase de tradiție bizantină și perspective pedagogice,
- Tradiții folclorice reflectate în cercetarea etnomuzicologică,
- Viziuni analitice asupra creației muzicale românești.
Musicologia Mirabilis este un eveniment cu o frumoasă tradiție, ce a debutat în 2003, la inițiativa și sub coordonarea muzicologilor prof. univ. dr. Laura Vasiliu prof. univ. dr. Gheorghe Duțică. Încă de la prima ediție, demersul științific a fost gândit dintr-o dublă perspectivă: conferință, având ca rezultat publicarea volumului de studii Musicologia Mirabilis, și concurs național studențesc.
În ambele ipostaze, organizate într-o succesiune bianuală, cu unele întreruperi, manifestarea constituie o oportunitate de încurajare a tinerilor interesați de domeniul muzicologic, de continuare a tradiției inițiate și dezvoltate la Iași de personalități precum Teodor T. Burada, Teodor Teodorescu, George Pascu, scopul fiind același: de a reuni studenți, masteranzi ai specializării Muzicologie din centrele universitare de prestigiu (Iași, Cluj, București), care au ocazia să dezbată diverse teme de cercetare din variate perspective: istorică, stilistică, analitică.
Centrul de cercetare și creație artistică „Știința muzicii”, constituit şi acreditat de CNCSIS în 2004, integrează și susține cercetarea în domeniul muzicii academice și tradiționale, manifestată prin creații muzicologice, interpretative și componistice ale cadrelor didactice, doctoranzilor şi masteranzilor din cadrul Facultăţii de Interpretare, Compoziţie şi Studii muzicale teoretice și Școlii doctorale în domeniul Muzică din Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iaşi.