Vă invităm la teatru politic! Ultima stagiune pe 2022. 18 noiembrie – 7 decembrie 2022 la Centrul de Teatru Educațional Replika
Vineri, 18 noiembrie, ora 19:00, începe ultima stagiune de teatru politic a anului 2022, cu spectacolul 𝐀𝐂𝐑𝐎𝐁𝐀𝐓̗𝐈𝐈 – 𝟕 𝐳𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐯𝐢𝐚𝐭̗𝐚 𝐮𝐧𝐨𝐫 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐭̗𝐚𝐫𝐚̆, în regia lui David Schwartz. Vă invităm până pe 7 decembrie 2022 la 7 spectacole – 11 reprezentații din portofoliul Platformei de Teatru Politic, la Centrul de Teatru Educațional Replika din București, strada Lânăriei 93-95.
Intrare liberă, pe bază de rezervare, în limita locurilor disponibile.
ACROBAȚII. 7 zile din viața unor profesori de țară
Platforma de Teatru Politic în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat din București și Asociația Constantin Hamangiu din Bârlad, au lansat la începutul lunii septembrie 2022 premiera spectacolului ACROBAȚII – 7 zile din viața unor profesori de țară, în regia lui David Schwartz. Cum se desfășoară viața și munca unui cadru didactic din mediul rural? Care sunt aspirațiile profesorilor și unde se întâlnesc cu necesitățile elevilor? Care este raportul între problemele sistemului de învățământ și problemele structurale ale societății în ansamblu? sunt câteva dintre întrebările la care se încearcă să se răspundă.
ACROBAȚII – 7 zile din viața unor profesori de țară spune povestea a cinci profesori și profesoare la o școală gimnazială dintr-o comună fictivă din România. Cinci cadre didactice dedicate, care vor să schimbe lumea de la catedră. Prin intermediul experiențelor acestora, pe parcursul unui an școlar, se construiește radiografia unei comunități, cu toate tensiunile și contradicțiile specifice procesului de învățământ în mediul rural din România anului 2022.
Cu: David Drugaru, Anamaria Feraru, Silvana Mihai, Katia Pascariu, Tavi Voina; scenografia: Irina Gâdiuță; muzica și versurile: Paul-Ovidiu Cosovanu; mișcarea scenică: Paul Dunca / Paula Dunker; asistență regie și producție: Eva Todică; scenariul și regia: David Schwartz; documentare: David Drugaru, Anamaria Feraru, Silvana Mihai, Katia Pascariu, David Schwartz, Eva Todică, Tavi Voina. Grafică: Cătălin Rulea. Fotografie: Andra Tarara.
SUBPĂMÂNT
Spectacolul SubPământ documentează situația economică, viața și munca minerilor în post-socialism. SubPământ. Valea Jiului după 1989 este un proiect de reconstrucție performativă a poveștilor-document, care fundamentează istoria comunităților din Valea Jiului, aflate la limita dintre supraviețuire, migrație, dispariție și posibilă reconstrucție. Spectacolul propune revalorizarea problemelor și culturii unor categorii sociale afectate decisiv de procesele tranziției românești.
Echipa spectacolului – concept: Mihaela Michailov și David Schwartz; cu: Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban; scenografia: Adrian Cristea; muzica: Bogdan Burlăcianu; documentare foto-video: Vlad Petri. Foto de Raluca Țurcanașu.
AMORTALS
Proiect de artă activă queer de Bogdan Georgescu, care alături de The Protocols (regia Bogdan Georgescu) și Rafina (regia Irina Gâdiuță), face parte din Trilogia Sensibilă. Amortals este un spectacol despre adolescenți, despre trăirile, visele, speranțele vârstei și provocările pe care un oraș mic, unde toată lumea cunoaște pe toată lumea, le poate oferi.
Dacă ai avea posibilitatea să trăiești pentru totdeauna, cum ar arăta o zi obișnuită din viața ta eternă? Cum ar arăta lumea? Cine-ai fi tu? Amortals explorează insinuările din prezent ale unei disto/uto-pii atât de dezirabile/înfricoșătoare, pentru care adolescenții se confruntă și se-antrenează. În fiecare zi. Azi.
Echipa spectacolului – Sabina Lazăr, Alice Monica Marinescu, Cabiria Morgenstern, Bogdan Balla, Alex Bălă, Paul Dunca, Irina Gâdiuță, Andra Tarara. Facilitator comunitar: Ana-Maria Pălăduș (Asociația Urbanium Turnu-Măgurele). Foto de Andra Tarara.
*Disclaimer: datorită conținutului și tematicilor abordate în spectacolul Amortals, acesta nu este recomandat persoanelor cu vârsta mai mică de 15 ani (+15). Spectacolul nu conține scene de nuditate, violență sau limbaj explicit. Atenție! Într-una dintre scene se folosește lumină stroboscopică.
ENERGIE VITALĂ
Ne mai putem imagina viața fără energie electrică? Care sunt cauzele și care sunt consecințele, la nivel uman și social, ale crizei prețurilor la energie? Cine este responsabil de criză și cine profită? Cum va arăta viitorul în context de „austeritate energetică”? A cui este energia?
Energie vitală, spectacol-colaj despre criza prețurilor la energie, alcătuit din patru texte diferite, cu perspective complementare: Electro-Cazino de David Schwartz, Și-au tremurat pe întuneric până la adânci bătrâneți de Alice Monica Marinescu, Pipeline de Nicoleta Esinencu, Wetbulb de Bogdan Georgescu.
Spectacolul are ca surse de inspirație: o cercetare amplă în mediul online, experiențe personale ale echipei artistice, discuții și interviuri cu persoane afectate de scumpirile din ultima perioadă și cu actanți din domeniul energiei – lucrători în sistemul energetic, ingineri, traderi, funcționari publici, oameni politici, economiști etc. Informațiile sunt însă filtrate ficțional, cu abordări și stilistici diferite, de la teatru documentar la distopie sau parodie.
Energie vitală face parte din proiectul Să fie întuneric!, demarat de Platforma de Teatru Politic împreună cu Teatru-Spălătorie – proiect de teatru desfășurat în București și Chișinău, care își propune să înțeleagă și să facă accesibile și inteligibile pentru publicul larg atât mecanismele complicate și opace ale comerțului cu energie cât și factorii care au contribuit la creșterea galopantă a prețurilor, în context local și european. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika, Facultatea de Știința Politice – SNSPA București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială – Universitatea București, Galeria 26.
Cu: Ioana Chițu, David Drugaru, Alice Monica Marinescu, Alexandru Potocean; Texte: Nicoleta Esinencu, Bogdan Georgescu, Alice Monica Marinescu, David Schwartz; Mișcarea scenică: Paula Dunker; Muzica: Nikita Dembinski; Grafica: Bogdan Marcu; Consultant artistic: Andra Tarara; Consultant tehnic: Andrei Mocearov; Colaboratoare documentare: Adina Marincea; Scenografia și regia: David Schwartz. Fotografie: Andra Tarara.
CAPETE ÎNFIERBÂNTATE 2020
Spectacolul analizează sistemul medical din România, demantelarea serviciilor publice și consecințele aplicării logicii profitului în domeniul sănătății, în contextul actualei crize sanitare provocate de pandemia Covid-19. Este un spectacol despre consecințele dureroase ale unor politici publice care privilegiază, inclusiv în domeniul sănătății, profitul și logica eficientizării cu orice preț în defavoarea interesului public și medicinei sociale.
Echipa spectacolului — Text: Mihaela Michailov & David Schwartz; Cu: Alexandru Potocean, Oana Rusu, Teodora Retegan, Maria Sgârcitu; Scenografia: Irina Gâdiuță; Muzica: Teodora Retegan & Maria Sgârcitu; Mișcarea scenică: Mihai Mihalcea; Colaboratoare documentare: Dora Constantinovici; Regia: David Schwartz; Ilustrații: Cătălin Rulea; Foto de Raluca Țurcanașu.
‘90
90 investighează și reevaluează perioada post-socialistă, pornind de la amintiri personale și istorii de familie ale echipei spectacolului. Spectacolul este rezultatul unui demers de rememorare și teatralizare a experiențelor de familie, pendulând între implicare emoțională și distanțare critică. Urmărim reconfigurarea radicală a societății românești – de la rescrierea în cheie anticomunistă a biografiilor elitei intelectuale și academice, la privatizarea locuințelor; de la mirajul aventurilor antreprenoriale, la degradarea vieții muncitorilor și a angajaților.
Echipa spectacolului – de/ cu: Alexandru Fifea, Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban; scenografia: Irina Gâdiuță; coregrafia: Paul Dunca; regia și dramaturgia: David Schwartz. Foto de Raluca Țurcanașu.
RAFINA
Spectacolul, în regia artistică a Irinei Gâdiuță, s-a jucat în premieră la Centrul Național al Dansului din București și are ca temă de cercetare și documentare incluziunea la nivelul orașelor mici din România a persoanelor non-tipice, cu cerințe educaționale speciale.
Rafina investighează, în teritoriu poetic, principiul neuronormativității, pe care se întemeiază convingerea că neurodivergența/ neurodiversitatea este o abatere de la normă, o anomalie, și pe care se fundamentează un întreg set de practici socio-culturale care marginalizează, diagnostichează, instituționalizează mințile neconforme. Spectacolul redă, în șapte acte, peisaje socio-afective unde se manifestă insidios sentimentul rușinii, al neîncrederii și suspiciunii, unde se consolidează stigma, opresiunea, izolarea, și unde istoria personală se intersectează cu istoria recentă a României.
Cu: Irina Artenii, Maria Balabaș, Alexa Dragu, Carmen Lopăzan, Cătălina Oance; regie: Irina Gâdiuță; text: Bogdan Georgescu; scenografie: Andreea Grigore; muzică: Maria Balabaș, Teo Retegan; mișcare scenică: Carmen Coțofană; asistență documentare: Patricia Marina Toma; artist vizual: Viorel Petric; asistență regie: Ioana Manciu. Grafică: Cătălin Rulea; fotografie: Patricia Marina Toma.
*
Mai multe informații despre Platforma de Teatru Politic puteți afla urmărind paginile de social media, Facebook și Instagram ale Stagiunii de Teatru Politic sau pe e-mail: teatrupolitic@gmail.com.
Pentru rezervare, apăsați butoanele de mai jos.