Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/11/2022
Evenimente

Interviu cu scriitoarea Ana Blandiana, invitat de onoare la Zilele ”Iustin Panța” de la Sibiu: ”Toată viața am scris în valuri”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Interviu cu scriitoarea Ana Blandiana, invitat de onoare la Zilele ”Iustin Panța” de la Sibiu: ”Toată viața am scris în valuri” Share Interviu cu scriitoarea Ana Blandiana, invitat de onoare la Zilele ”Iustin Panța” de la Sibiu: ”Toată viața am scris în valuri”


Scriitoarea Ana Blandiana a fost invitată de onoare la Zilele „Iustin Panța” de la Sibiu. Revista „Euphorion” și Teatrul „Gong” Sibiu au organizat în perioada 4 – 5 noiembrie, cea de-a XXI-a ediție a Colocviului Național Zilele „Iustin Panța”. Cu această ocazie, în revista Zile și Nopți a fost publicat un fragment din interviul cu Ana Blandiana care urmează să fie publicat integral pe site-ul revistei Euphorion.

 

”Nu cred că între literatura scrisă de bărbați și cea scrisă de femei există deosebiri de esență”

 

Sunteți, fără îndoială, una dintre puținele scriitoare care marchează un capitol de istorie literară românească. Care considerați că este locul literaturii scrise de femei în spațiul nostru cultural? Este literatura femeilor altceva decât cea sub semnătura unui bărbat?

Ana Blandiana: Nu cred că între literatura scrisă de bărbați și cea scrisă de femei există deosebiri de esență. O analiză fără prejudecăți descoperă că, atunci când există, deosebirile țin de circumstanțe și chiar întrebarea tradițională legată de ele este una circumstanțială. Pentru că problema nu e că bărbații și femeile sunt deosebiți unii de alții, ci că scrisul, poezia mai ales, este și pentru unii și pentru alții, ceva de deasupra lor înșile. Țin minte cât de mirată am fost când Gelu Naum m-a întrebat o dată cum am avut curajul, fiind femeie, să așez în centrul romanului meu un personaj masculin, ca și când n-ar fi știut că Tolstoi a scris Ana Karenina, ca și când n-ar fi citit sute sau mii de romane cu personaje feminine scrise de bărbați. Poezia, asemenea adevărului ,face parte dintre acele puține substantive absolute care nu suportă adjective și determinări, iar faptul că în istoria literaturii există mai mulți bărbați decât femei, ca și faptul că în ultimele decenii numărul acestora din urmă a crescut exponențial, nu ține de literatură, ci de istorie, o istorie care a fost întotdeauna circumstanțială, determinată de împrejurări.

 

Există, în ceea ce vă privește, un anumit ritual al scrisului, o anumită profesionalizare? Ce s-a schimbat pe parcursul anilor? Când devine scrisul mai ușor și când mai dificil?

Ana Blandiana: Toată viața am scris în valuri. Pe vremuri, când lucram într-o redacție, cam de două ori pe an îmi luam concediu fără plată și plecam de acasă (plecarea de acasă a fost întotdeauna o condiție a scrisului). Nu știam înainte de a pleca de acasă că voi fi în stare s-o fac, puteam să mă aleg doar cu o depresie, era ca într-un joc de noroc în care aproape întotdeauna câștigam. Mă duceam cum se duceau sfinții în pustie și, asemenea lor, intram în starea de grație pe care singurătatea și asceza o favorizau. Apoi după o săptămână, două, trei, după o lună cel mult totul se oprea. Pur și simplu nu-mi mai venea nimic în minte, ca și când s-ar fi închis un robinet, ca și când cel ce îmi șoptea cuvintele s-ar fi supărat și ar fi plecat, iar eu rămâneam nu cu sentimentul că s-a terminat o expediție de scris, ci că s-a terminat pentru totdeauna puterea mea de a scrie.

 

Care sunt dezamăgirile, speranțele, tristețile, proiectele Anei Blandiana? 

Ana Blandiana: Dezamăgirea de a descoperi că tinerii sunt mai departe de cultură  decât părinții lor; speranța că pagina scrisă –  și citită indiferent pe ce suport – va rămâne în continuare o soluție;tristețea de a nu cunoaște oameni destul de inteligenți ca să fie buni. Cât despre proiecte, el a fost unul singur, același de când am învățat să scriu: acela de a încerca să formulez și să transmit și altora ceea ce am curajul, norocul și puterea să gândesc.

 

 

Interviul integral oferit de Ana Blandiana cu ocazia Colocviului Național Zilele Poeziei „Iustin Panța” ediția a XXI-a îl găsiți pe www.revista_euphorion.ro

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută