Anul acesta am călătorit destul de mult prin România, suficient cât să vă propun un tur culinar cu șase opriri.
Public de vreo douăzeci de ani ceea se numește cronică de tip culinar și am rămas cu acest obicei: ca în a unsprezecea lună, să trec pe răboj călătoriile mele gastronomice. De aceea, în acestă lună, vă propun un tur culinar al țării, fără pretenții și fără ifose, cu opriri în Brașov, Sibiu, Iași, Cluj, Constanța și Gura Humorului.
Bistro de l’Arte
Încep cu orașul în care poposesc, fără excepție, cu mare plăcere: Brașov. Am multe ținte preferate, la fiecare deplasare se adaugă altele noi, dar cel mai bine am mâncat la Bistro de l’Arte, considerat o bijuterie ascunsă a Centrului Vechi. Și anume, m-am delectat, dincolo de ambianța elegantă, cu o pizdulice (foto header) – hai să lăsăm sfiala, așa se numește un mușchi de purcel sau de vițel – de o frăgezime divină, cu straturi de grăsime deosebit de fine, o poezie gastronomică.
Partenera mea, dedulcită la un meniu fără carne, a ales o foarte bine făcută chiftea de dovlecel, să știți că mă bucură să găsesc o varietate de mâncăruri vegetariene în restaurantele românești, în condițiile în care, încă, dacă nu mănânci carne, trebuie să te mulțumești cu niște garnituri, în majoritatea cazurilor.

Dacă mai am drum toamna asta, sigur nu voi ezita să-mi comand de acolo o zamă de șalate cu papară și jumări de slănină, iar la desert, găluște umplute cu vișine bete și ciocolată, în pesmet rumenit, cu smântână grasă. Așa că nu m-a surprins să dau de Oana Irina Coantă, șefa bucatelor de la stilatul bistro brașovean și Chef of the Year by Gault & Millau în 2019, pe FineDiningLovers – publicația susținută de S.Pellegrino, care organizează prestigiosul concurs Cel mai bun Chef din lume.
Am tot fost reprezentantul presei române la acest concurs de vis, l-am însoțit pe Adi Hădean, mentor regional la acest concurs (țin minte un fel de mâncare delicios preparat de un concurent maghiar supravegheat de Adi, obraz de porc Mangalița cu piure de conopidă caramelizată, sos de stafide și tortellini cu sfeclă roșie umplute cu rinichi de porc), așa că știu ce înseamnă faptul că Chef Oana este, anul acesta, judecătoare în finala regională, sud-estul european și zona mediteraneană, a competiției S.Pellegrino Young Chef Academy.
Vărzărie

Cluj, renumit pentru restaurante cu meniu sofisticat, înseamnă pentru mine, de fiecare dată, un omagiu adus simplității. Din acest motiv, vizitez mereu Vărzăria. Și plec sătul, cu o porție de varză roșie călită cu ciolan afumat la bord.
Bistro Jules
La Sibiu, la bistroul Jules, alt loc pe care nu-l știe chiar toată lumea, mi-a reținut atenția un mușchiuleț de mangaliță cu piure de varză roșie.
Cuptorul Moldovencei
La Iași, nu voi rata niciodată Cuptorul Moldovencei, fie că e vorba de torturi, cornulețe sau biscuiți crăpați de buni.
Brasserie L’oeuf
La Constanța, am descoperit cu mare entuziasm un loc special, Brasserie L’oeuf, unde am savurat o shakshuka.
Best Western Bucovina
Iar la restaurantul hotelului Best Western Bucovina, din Gura Humorului, până și o banală ciorbă de pui a la grec are o savoare memorabilă.
Citește aici mai multe articole scrise de Horia Ghibuțiu.
Horia Ghibuțiu s-a născut la Praga, în 1969. Avea să fie adus în ţară la şase săptămâni de la naştere şi lăsat să crească aici. E ziarist din 1990, a lucrat de la presa cotidiană (Tineretul liber, Evenimentul zilei, ProSport, Adevărul) până la ghiduri TV (TVmania) şi reviste lucioase. Scrie la Zile și Nopți, în print și online, la rubrica Eat & Drink.