Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/11/2022
Muzică Artă & Cultură

Premieră | Djelem, djelem 2022 București

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Premieră | Djelem, djelem 2022 București Share Premieră | Djelem, djelem 2022 București


Djelem, djelem | Zilele Culturii Sinti și Roma 2022 în premieră la București, în perioada 10-12 noiembrie.

În perioada 10-12 noiembrie vor avea loc la București Zilele Culturii Sinti și Roma, un eveniment organizat de Goethe-Institut București și Institutul Francez din România. Organizatorii au invitat muzicieni din Germania și Franța să susțină un program muzical de sinti și gypsy jazz, curatoriat de producătorul și jurnalistul musical Liviu von Braha.

Inițiativa celor două institute culturale, Goethe-Institut București și Institutul Francez are loc cu scopul de a consolida reprezentarea romilor în spațiul public, diseminând cultura romilor către un public cât mai larg. 

10 noiembrie 2022, ora 19, MASA ROTUNDĂ @ Institutul Francez / Bulevardul Dacia nr. 77

 Zilele Culturii Sinti și Roma se vor deschide cu o masa rotundă „Roma Music and Community Engagement” la care specialiști în cultura romilor și manageri culturali care au desfășurat proiecte despre cultura romilor sau proiecte care se adresau minorității romilor vor dezbate aspectele socio-economice și culturale ale grupului etnic rom și sinti din Europa Centrală și România.

Invitați: Liviu von Braha (producător muzical), Simona Constantin (regizoare și fondatoare Crescut pe muzică), Andrei Dinescu (muzician), Dotschy Reinhardt (muziciană și activistă), Istvan Szakats (director de program Radio Pata, Cluj Napoca).

Co-moderare: Octav Avramescu (Asociația Jumătatea Plină) și Joachim Umlauf (director Goethe-Institut București).

sâmbătă, 12 noiembrie, între orele 10.00-14.30, ATELIER @ Sala Auditorium, la UNMB, Strada Știrbei Vodă 33

Al doilea eveniment din cadrul Zilele Culturii Sinti și Roma va avea loc sâmbătă dimineață. Muzicieni specializați în chitară sau vioară sunt așteptați la Universitatea Națională de Muzică, în sala Auditorium la un atelier intensiv susținut de Florin Niculescu și Christian Escoudé, la care participanții se vor familiariza cu stilul instrumental pe ritmuri inedite de sinti și gypsy jazz din Germania și Franța.

Detalii găsiți pe acest site.

Atelierul este gratuit și are loc sâmbătă, 12 noiembrie, între orele 10.00-14.30, Sala Auditorium, la UNMB, Strada Știrbei Vodă 33.

Djelem Djelem

sâmbătă 12 noiembrie, de la ora 19, Concert de gypsy și sinti jazz la ARCUB – Hanul Gabroveni

Al treilea eveniment din cadrul Zilele Culturii Sinti și Roma are loc sâmbătă seara,

pe 12 noiembrie, de la ora 19, la ARCUB – Hanul Gabroveni, publicul bucureștean are ocazia să asculte un concert de gypsy și sinti jazz, susținut de Dotschy Reinhardt Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, alături de chitaristul francez Christian Escoudé şi de violonistul român Florin Niculescu.

Biletele pentru concert au fost puse în vânzare pe arcub.robilet.ro şi la casa de bilete ARCUB din strada Lipscani 84-90.

Preţuri bilete: 50 de lei şi 35 de lei (pentru elevi, studenţi şi pensionari).

Detalii despre concertul  Dotschy Reinhardt Sinteza

Pentru prima dată în România, artista şi activista pentru drepturile omului, Dotschy Reinhardt, Sinteza este cel mai tânăr descendent al lui Django Reinhardt, fondatorul gypsy jazzului. Inspirată atât de limbajul inconfundabil al lui Django Reinhardt, cât şi de moştenirea culturală sinti, muzica sa reflectă originile şi istoria poporului său.

La fel de marcat de stilul swing al lui Django Reinhardt, excepţionalul chitarist francez Christian Escoudé concertează la Bucureşti alături de Dotschy Reinhardt, Sinteza. Artistul de jazz de origine romă a cântat cu nume mari ale scenei de jazz şi rock, precum John McLaughlin, Stan Getz şi Pierre Michelot, şi este cunoscut pentru intrepretările contemporane ale pieselor lui Django Reinhardt.

Alături de cei doi artişti, pe scena de la ARCUB urcă unul dintre cei mai buni violonişti de gypsy jazz din prezent, Florin Niculescu. Colaborator apropiat al lui Christian Escoudé, artistul rom de origine română a trecut de la o carieră de violonist clasic la muzician de gypsy jazz şi interpret al muzicii tradiţionale a romilor.

Djelem Djelem
Dotschy Reinhardt facebook

Dotschy Reinhardt, Sinteza

Născută în Germania în anii ’70, Dotschy Reinhardt, Sinteza este muzician de jazz, compozitoare, autoare și activistă pentru drepturile omului. Dotschy Reinhardt se folosește de numele ei de familie proeminent și de relația sa cu cel mai important muzician de jazz european al secolului XX, Django Reinhardt, pentru a promova cultura şi istoria romilor.

Cartea sa „Gypsyâ” povestește cititorilor despre cultura, limba și despre puținele suișuri și multe coborâșuri pe care le-au trăit oamenii Sinti de la sosirea lor în Germania, în urmă cu aproape 600 de ani. Dotschy Reinhardt se numește cu mândrie Sinteza, membră a poporului Sinti și cântă jumătate din cântecele sale în Romanes.

Premieră | Djelem, djelem 2022 București
Foto credit Bérengère Desmettre

Christian Escoudé

Născut în Franţa în anul 1947, chitaristul de jazz a crescut în Angoulême și este de origine romă din partea tatălui său, chitarist influențat de jazzul manouche al lui Django Reinhardt. A învăţat să cânte la chitară la vârsta de 10 ani, iar cinci ani mai târziu devine muzician profesionist.

Stilul său este un amestec de influențe bebop și gypsy jazz, cu utilizarea vibrato, portamento și fast runs. Artistul cântă cu celebrităţi ale scenei franceze şi americane de jazz şi rock. În 1976 a obținut Premiul „Django Reinhardt” din partea Academiei Franceze de Jazz. În 1978 i s-a acordat Grand Prix du Disque Boris Vian și în 2000 Marele Premiu al SACEM francez.

Djelem Djelem
foto credit wikipedia

Florin Niculescu

Violonistul român de jazz Florin Niculescu, născut la București în 1967, şi-a început educația la Colegiul National de Arte „Dinu Lipatti”  și apoi la Academia de Muzică din Bucureşti. Deși a urmat o carieră de violonist clasic, Florin Niculescu a interpretat împreună cu tatăl său muzica tradițională a romilor şi se familiarizează de la o vârstă fragedă cu stilul de interpretare al lui Stephane Grappelli.

La începutul anilor ‘90, muzicianul se mută la Paris, unde stidiază la Conservator și începe să cânte cu alți muzicieni de gypsy jazz. În 1999, înregistrează albumul premiat „Gypsy Ballad” și cântă cu mulți dintre cei mai mari artiști ai muzicii, precum Bireli Lagréne, Babik Reinhardt și Bucky Pizzarelli.

Organizatori: Institutul Francez, Goethe-Institut București și Asociația Jumătatea Plină

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.