Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 06/11/2022
Festival Film

Central European Film Festival 2022

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Central European Film Festival 2022 Share Central European Film Festival 2022
Central European Film Festival 2022


Central European Film Festival este un eveniment cu o tradiție de 11 (unsprezece) ani, dintre care ultimii 6 (șase) ani în Timișoara. Evenimentul se va desfășura anul acesta în perioada 11-13 noiembrie 2022 într-un concept restrâns, dar care păstrează energia pe care fondatorul, regizorul Radu Gabrea a oferit-o aducând în fața publicului concepte cinematografice internaționale din centrul și estul Europei.

În fiecare an, festivalul explorează o temă cu impact major asupra lumii contemporane. Anul acesta ediția stă sub semnul „METAMORFOZE”. Tema aduce în prim plan necesitatea de înnoire pentru a ne adapta timpurilor. Anul 2022 este marcat de o serie de schimbări generate de tensiunile socio-economice impulsionate de pandemie, război și diferențe culturale. Reperul general spre care ne îndreptăm atenția este dacă deciziile pe care le luăm în prezent lărgesc sau obstrucționează libertățile individuale și cele comune.

În al 3-lea an de la debutul pandemiei în care manifestarea culturală a fost „departamentul” cel mai afectat, Central European Film Festival propune un eveniment cinematografic menit să provoace dezbatere și să prezinte șabloane de gândire prin intermediul producțiilor cinematografice.

Anul acesta, evenimentul se va desfășura la Cinema Victoria, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului reabilitat și redeschis pentru public, care este administrat prin Centrul de Proiecte Timișoara.

Programul evenimentului (Cinema Victoria):

11 Noiembrie 2022
17:00 – Festivitatea de deschidere a evenimentului
CineConcert – Apollo Mission
Premieră – Proiecția Filmului Clouds of Chernobyl

12 Noiembrie 2022
17:00 – CineVlog: Invitați Marius Revent (Încă ceva) și Sucre
18:00 – Nu te teme, Iacob – Regia Radu Gabrea – Film de cinemateca
20:00 – Avanpremieră – Oameni de treabă – Regia Paul Negoescu

13 Noiembrie 2022
17:00 Proiecție Scurt Metraje Internaționale
18:30 Premieră – Paradisul Naivilor – Regia Copel Moscu

Proiect finanțat de: Centrul Național al Cinematografiei și Asociația Românii Care Se Ajută.

Central European Film Festival 2022
Central European Film Festival 2022, Cinema Victoria, Timișoara

Despre fondatorul evenimentului.

Regizorul Radu Gabrea a fost o personalitate artistică atașată de valorile universale, dar și de valorile religioase, istorice, culturale si sociale ale acesteia. Momente grele istorice și personalități speciale au fost reprezentate de Radu Gabrea atât în filme documentare, cât și artistice, realizate în Germania și în România.

“Era unul dintre cei mai importanţi regizori. Era un regizor de cinematograf foarte original. Eu am apreciat faptul că s-a reîntors în ţară, deşi făcuse o carieră strălucită şi în Germania. Dar el a ales după aceea să revină în România şi să-şi formeze o parte dintre regizori, pentru că a fost şi profesor. A fost şi director la CNC la un moment dat, când chiar a trecut prima lege a cinematografiei. Era un personaj extrem de important”, a mai spus Irina Margareta Nistor.

Vezi AICI mai multe evenimente din Timișoara.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.