Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/11/2022
Artă & Cultură Zile si Nopti

De la muzeu, la spaţiu public, la spaţiu domestic: salonul de proiecte prezintă, în noiembrie, la ARCUB, „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii De la muzeu, la spaţiu public, la spaţiu domestic: salonul de proiecte prezintă, în noiembrie, la ARCUB, „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti” Share De la muzeu, la spaţiu public, la spaţiu domestic: salonul de proiecte prezintă, în noiembrie, la ARCUB, „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”
secvente expozitionale din bucuresti


Începând din 4 noiembrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu. Expoziţia concepută de Salonul de proiecte face parte din demersul de valorificare a artei fotografice a lui Mihai Oroveanu şi poate fi vizitată în perioada 4-29 noiembrie 2022 la ARCUB, în Sălile Lipscani și Gabroveni.

Expoziția organizată de Primăria Municipiului București prin ARCUB, cu sprijinul Asociației Salonul de proiecte aduce în prim plan o serie de exemple legate de istoria spațiilor expoziționale din București, însă privește conceptul de expoziție într-un sens extins, aducând în lumină atât convențiile spațiilor expoziționale clasice, aparținând muzeelor publice sau private, cât spațiul domestic al colecțiilor private sau spațiul public al parcurilor bucureștene, unde arta monumentală și natura au produs ocazional conjuncții importante și memorabile. Muzeele Simu și Toma Stelian, Muzeul Național de Artă, Sala Dalles, precum și configurațiile expoziționale din Parcul Carol, din interbelic și până mai târziu, sunt câteva exemple ale unei bogate istorii culturale. Această panoramă, care nu se vrea în niciun fel exhaustivă, punctează diversele declinări pe care le comportă formatul expozițional, care este cel mai adesea înțeles și practicat la noi astăzi într-un sens restrâns și convențional. 

 

Istoria expozițiilor în București este un teren incitant de studiu

Selecția de fotografii din Colecția de imagini Mihai Oroveanu dovedește faptul că istoria expozițiilor în București este un teren incitant de studiu, o istorie care merită aprofundată prin cercetări care ar putea să reveleze țesătura complicată de condiționări care fac ca o anumită propunere expozițională să fie o manifestare a momentului istoric în care ea apare, fie că vorbim de inițiative din sfera publică sau din cea privată. De asemenea, o meditație aprofundată asupra subiectului ar putea face și mai vizibil faptul că istoria artei este inextricabil legată de istoria expozițiilor, de felul în care se construiește gustul predominant al unei epoci, statutul unor artiști, prin intermediul unor personaje și spații expoziționale cheie care au modelat cursul unor narațiuni istorice ce merită reanalizate și chestionate în prezent.

Imaginile din expoziție sunt prezentate cu acordul doamnei Anca Oroveanu, deținătoarea acestei colecții de fotografii. Autorii fotografiilor sunt menționați numai în cazurile în care a fost posibilă identificarea lor până în acest moment.

4-29 noiembrie 2022, de marţi până duminică

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 4-29 noiembrie 2022, de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00, la ARCUB, Hanul Gabroveni – Sălile Lipscani şi Gabroveni. În zilele de luni, expoziţia este închisă. Vernisajul expoziţiei are loc joi, 3 noiembrie, de la ora 18.00, iar accesul este liber.

 

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90). 

Preț: 20 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 10 lei (Categoria II).

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută