Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/10/2022
Viața Orașului / CityZen

”Vulturii din Țaga – un film despre aripi, fără păsări” de Smaranda Bălan

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”Vulturii din Țaga – un film despre aripi, fără păsări” de Smaranda Bălan Share ”Vulturii din Țaga – un film despre aripi, fără păsări” de Smaranda Bălan


Astra Film Festival a trecut, iar fiecare dintre noi am rămas cu o descoperire în plus față de ce știam înainte. Pentru mine, surpriza ediției a fost „Vulturii din Țaga”, unul dintre filmele câștigătoare în acest an și una dintre premierele cele mai îndelung aplaudate la Sala Thalia. Documentarul filmat într-o comună din județul Cluj și regizat de Adina Popescu și Iulian Ghervas resetează imaginea satului idilic, abordând comunitatea rurală dintr-un unghi nou – acela al coeziunii prin sport.

„Vulturii” reprezintă echipa de fotbal a comunei, iar documentarul construiește minuțios și amuzant portretul noului erou al satului, care nu este nici preotul, nici medicul, nici dascălul – ci antrenorul de fotbal.

Filmul documentează viața lui „Nea Nelu”, antrenorul iconic de 68 de ani, neînduplecat pe teren și în vestiar, dar care numără cu timp, răbdare și voce blândă păsările din curte, un om care nu și-a abandonat niciodată pasiunea pentru fotbal din tinerețe, ci doar a recontextualizat-o, antrenând o echipă care nu adună puncte în clasament, dar care câștigă respectul comunității.

Modul de lucru al lui Nea Nelu, munca sistemică, este poate exemplul pe care aveam nevoie să îl vedem astăzi exact așa, augmentat la dimensiunea ecranului de cinematograf. Fiindcă într-o lume șubrezită mental de instant gratification, Nea Nelu muncește sisific, împingând anevoios mingea de fotbal pe urcușul pavat cu comoditate, cu eșecuri, cu lipsa fondurilor, cu lipsa timpului, fără a se abate nicio clipă de la obiectivele echipei, fără a căuta drumul scurt, ci alocând antrenamentelor o cantitate constantă de energie, indiferent de rezultatul jocului.

Dincolo de construcția stilistică, de farmecul personajului principal, de entertainment-ul neașteptat pentru un film documentar, „Vulturii din Țaga” punctează cu tușe ferme rolul agregant al sportului de echipă în comunitățile rurale, ca stil de viață. Și ne face părtași, preț de 74 de minute, la o lume unde timpul are răbdare cu cei care își trăiesc viața cu pasiune.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută