Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/10/2022
Viața Orașului / Jurnal de gurmand

”Pesto” de Corina Gruber

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”Pesto” de Corina Gruber Share ”Pesto” de Corina Gruber


Pesto e acel ingredient al bucătăriei italiene care face o diferență uriașă în ceea ce privește aromele. Ca să spunem lucrurile mai simplu, pesto e aroma proaspătă de busuioc (preponderent) transformată în sos cremos și cu un bonus de umami. Ce poate fi mai îmbietor?

În urmă cu ceva ani buni, când am călătorit prima dată în Italia, am văzut sosul verzui pe rafturile magazinelor. Apoi, am aflat că pastele (pe care le știam ori cu sos bolognese, roșu, ori cu sos alb) se pot servi doar cu acest sos verde și puțin parmezan. Când, în sfârșit, am gustat pesto, am fost pur și simplu fascinată.

Pesto este un sos mai versatil decât îți poți imagina. Practic, fiecare ingredient poate fi înlocuit și recombinat. Îl poți servi cu paste, gnocchi, în sandwichuri, pe pizza, cu crostini, sau chiar drept delicios condiment pentru pește (rețeta de somon și pesto pe pat de dovlecei este una dintre preferatele mele). Pesto clasic, genovez, se prepară cu busuioc, semințe de pin, puțin usturoi, ulei de măsline, suc (și coajă) de lămâie, parmezan și peccorino. Pur și simplu le pui pe toate în blender (sau chopper, dacă faci o cantitate mai mică) și le amesteci. Apoi, poți adăuga sosul pe aproape orice fel de mâncare dorești.

Dintre tipurile alternative de pesto pe care le-am încercat, sunt două care mi-au rămas în minte. Primul, pesto rosso, este un sos roșu, ce are drept ingredient de bază roșiile uscate, fapt ce duce paleta de gust în cu totul altă direcție. Pesto rosso se prepară folosind migdale, parmezan, usturoi, ulei de măsline și, eventual, fulgi de ardei iute. Poate fi aromat cu rozmarin sau busuioc. Are o aromă de toamnă, dulceagă, de roșii coapte și un kick umami atât de puternic, încât fiecare îmbucătură te surprinde. (Umami este unul dintre cele cinci gusturi de bază, e sărat și caracteristic cărnurilor și supelor. Dintre legume, roșiile îl redau foarte bine.) Al doilea pesto atipic care a rămas printre preferatele mele e cel de leurdă. Cu un gust definitoriu pentru primăvară, acesta se prepară cu leurdă, migdale (sau nucă, alune, sau caju) parmezan, zeamă de lămâie și ulei de măsline. Aici, umami devine o amintire, ascunsă de prospețimea de primăvară a leurdei.

Rețetele mele preferate ce conțin pesto? Pe lângă paste și gnocchi, îmi place să adaug pesto atunci când prepar somon la cuptor. Dar cel mai mult îmi place o rețetă de pizza ce are ca topping pesto și creveți. E o explozie absolut uluitoare de arome.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută