Când trebuie să conduci ore bune și te așteaptă o călătorie de lungă durată, trebuie să te asiguri că ești pregătit, din toate punctele de vedere, ca să ajungi cu bine la destinație. Pe lângă faptul că tu trebuie să fii în cea mai bună formă fizică, este important să te asiguri că și autoturismul pe care îl folosești funcționează în parametri optimi, astfel încât să eviți incidentele ce pot apărea pe traseu. Drept urmare, iată câțiva dintre pașii pe care să iei în calcul.
Diagnoză auto
Ca să te asiguri că autoturismul funcționează la parametri optimi și nu există defecțiuni care ți-ar putea strica traseul și să îți pună viața în pericol, este necesar să mergi la un service auto specializat pentru o diagnoză amănunțită. Așa o să știi cu siguranță că sistemul de frânare funcționează corespunzător, că nu sunt pierderi de ulei sau că motorul nu are probleme cu privire la randament.
Există posibilitatea să ai parte de probleme tehnice de care să nu știi. De exemplu, dacă mașina ta are un consum excesiv de carburant, ori dacă motorul se oprește în timpul condusului, atunci s-ar putea să existe defecțiuni cu privire la senzorul pentru presiunea absoluta MAP.
În plus, pe lângă o oprire la service, pregătește-ți autoturismul în mod corespunzător. Mai precis, trebuie să ai ITP-ul făcut, să ai polița de asigurare obligatorie RCA, dar și trusa de prim ajutor. Iar când vine vorba de măsuri suplimentare de siguranță, poți opta pentru o cameră auto, ca să ai dovezile necesare în cazul în care ești implicat într-un accident, dacă vehiculul îți este vandalizat sau dacă ți se sustrag bunuri.
Odihna joacă un rol important
Cu siguranță, mai ales când trebuie să parcurgi sute de kilometri, nu vrei să conduci obosit, fiindcă reflexele tale nu vor fi la capacitate maximă. Așadar, ca să nu adormi la volan sau să produci un accident, asigură-te că dormi suficient înainte de călătoria propriu-zisă. Dormi cel puțin șapte ore, ca să poți să dai randament maxim și să ai energie pe tot parcursul traseului. Totuși, dacă în continuare te simți obosit sau vezi că la un moment dat ți se face somn, trage pe dreapta și odihnește-te. Dormi până te refaci ca să fii apt pentru condus.
Concentrează-te la traseu
Pe lângă odihnă, la fel de importantă e și atenția, atunci când pleci la drum lung. Drept urmare, indiferent de ce se întâmplă în jurul tău, concentrează-te doar la traseu și nu te lăsa distras. Dacă ești nevoit să vorbești la telefon, folosește o cască Bluetooth, ca să nu fii nevoit să îți iei mâinile de pe volan. De asemenea, dacă te însoțesc alte persoane, roagă-le să păstreze liniștea și să nu te deranjeze când conduci, pentru că un moment de neatenție te poate face să pierzi controlul mașinii sau să intri pe contrasens. În plus, nu uita să adaptezi viteza, mai ales dacă conduci în condiții meteo nefavorabile sau pe teren accidentat. Mai bine să fii prudent decât să regreți.
Iar pe lângă aceste sfaturi, nu uita să iei și pauze din când în când, ca să te dezmorțești și să îți pui sângele în mișcare. După ce ai condus două ore, ia o pauză, ca să te relaxezi. Hidratează-te și mănâncă un fruct sau un baton energizant. Verifică cu atenție condițiile meteo, ca să îți dai seama ce vreme te așteaptă. Mergi la un service auto specializat care să îți ofere o diagnoză cu privire la autoturismul tău, fiindcă trebuie să te asiguri că circuli în siguranță. Ia-ți măsuri de precauție, precum polițele de asigurare sau camerele auto. Fii atent doar la drum și nu te lăsa distras.
Sursă foto: Shutterstock.com