Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/10/2022
Eat & Drink / Gurmand

Coolăreală la Smokăreală

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Coolăreală la Smokăreală Share Coolăreală la Smokăreală


Preparate ca la mama lor texană se găsesc acum pe mesele terasei urbane Kraft Market, un spațiu nou și cool, uber-central, unde găsești mâncare ca de festival.

Am fost la inaugurarea unui spațiu special, unde coolăreala de bun gust, nu aia căutată cu orice preț, e la ea acasă și nu e deloc rău că e așa: terasa urbană Kraft Market, care e un nou concept-experiență în centrul orașului, pe Matei Millo 8-10, adică în zona fostului șantier din spatele hotelului Novotel, cam pe unde mergeam în urmă cu vreun deceniu spre un club din zonă, unde se punea suflet în cocteiluri, nu mai există, de aici și nostalgia.

La un gin tonic care a ajutat la acuitatea observației și la sclipirile conversației, am descoperit, pe lângă un bar central deservit de niște băieți prompți și cunoscători, un loc de joacă pentru copii, precum și niște chioșcuri care găzduiesc bucătării internaționale furnizoare de mâncare ca de festival, dar hai să le zicem food-kiosks, ca să nu fim uncool.

Local, internațional și artizanal, amplasamentul e fain, chiar aduce a oază de relaxare într-un oraș în care toată lumea e grăbită, fără să știe exact de ce, dar nu acesta e motivul articolului de față. Când m-am interesat, înainte să ajung, ce se poate ciuguli, fiindcă am o reputație culinară de apărat, mi s-a spus așa: că Smokăreală e un brand local creat de doi pasionați de gătitul la smoker, așa că au lansat un restaurant cu specific texan, unde brisket-ul, coastele de porc și obrăjorii de vită sunt printre cele mai gustate, că Hushimo e rodul pasiunii pentru bucătăriile thailandeză și vietnameză, că Nahuas vine cu tacos new-age de inspirație aztecă, iar Meana ne familiarizează cu bucătăria macedoneană.

Smokăreală

Tăt Texasu-i fruncea

La Smokăreală, m-am răsfățat cu coaste de vită Black Angus, gătite încet la smoker, între 7 și 9 ore, în fum de lemn de esență tare. Carnea, nespus de gustoasă, s-a dat jos de pe oase cu ușurința cu care înoată David Popovici și s-a topit în gură cu nonșalanță. Cred că băieții de aici au țintit departe, stabilind un standard faimos, precum grătarul texan, rezultatele fiind pe măsura ambiției. Fiindcă Texas barbecue, zis și Texas BBQ, chiar e o mare sfârâială, cam de pe când tehnicile de afumare și preparare a cărnii au ajuns pe meleaguri sudiste, cam prin veacul al XIX-lea, grație unor emigranți germani, cehi și slovaci.

Pentru că e ditamai statul, grătarele din vestul, sudul sau centrul Texasului nu-s la fel și nu seamănă nici între ele, deși, spre deosebire de cele din Kansas, toate pun mai mult accent pe vită decât pe porc. În rest, e chestie de carne, mirodenie, perioada de afumare și de experiența pitmaster-ului, care la noi e gratargiu, nu căutați cuvântul în DEX.

Ce doream să vă mai spun este că Anthony Bourdain, regretatul Chef, om de televiziune și bon viveur, nu s-a înșelat nici în acest caz, zicând că n-o fi grătarul calea către pacea lumii, dar poate fi foarte bine un start.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.