Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/10/2022
Lifestyle / Sport

Interviu cu Alexandru Kovacs: ”Un copil care face sport și muncește, va trece fluierând pe lângă unul talentat dar delăsător”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Interviu cu Alexandru Kovacs: ”Un copil care face sport și muncește, va trece fluierând pe lângă unul talentat dar delăsător” Share Interviu cu Alexandru Kovacs: ”Un copil care face sport și muncește, va trece fluierând pe lângă unul talentat dar delăsător”


Cât de important este sportul pentru viitorul copiilor? Este sportul mai atractiv pentru copii decât timpul petrecut în fața ecranelor? Ce beneficii le poate aduce sportul copiilor? Cât de frecventat e terenul de baschet de către copii? Pentru a afla răspunsurile la toate aceste întrebări și nu numai, am stat de vorbă cu Alex Kovacs, care a făcut parte din generația de aur a Sibiului, într-o vreme când echipa de baschet a Sibiului era abonată la finalele campionatului național și care de mai bine de 10 ani antrenează grupe de copii și juniori.

 

Ai jucat sub culorile CSU în perioada în care echipa de baschet a Sibiului a cucerit titlul de campion al României, în 1999. Care sunt cele mai pregnante amintiri pe care le porți cu tine din acei ani?

Îmi aduc aminte cu drag de întreaga perioadă în care am jucat sub culorile lui CSU, îmi aduc aminte  cu drag de toți colegii mei care de fapt au fost ca o familie pentru mine. Toți anii aceia în care am jucat baschet de performanță, anii de glorie ai echipei, titlurile de campioni ai României, sunt amintiri pe care le port mereu cu mine. Amintiri sunt foarte multe, extrem de multe, n-aș putea să numesc doar câteva. Așa cum am spus, echipa era familia.

 

Interviu cu Alexandru Kovacs: ”Un copil care face sport și muncește, va trece fluierând pe lângă unul talentat dar delăsător”

 

De ani buni ai înlocuit postura de jucător cu cea de antrenor pentru echipe de copii. Cât de important este pentru juniori să practice sportul în general și baschetul în particular? Și cum îi pregătește sportul pe cei mici pentru viață?

Așa este! Când mi-am încheiat cariera de jucător am știut că nu voi putea să fac altceva în afară de baschet. Am început antrenoratul în anul 2009 cu grupe de copii și junior și mi-am dat seama că asta voi face tot restul vieții. Sportul este extrem de important în viața noastră a tuturor, însă la copii cu atât mai mult fiind într-o eră a digitalizării când cei mici nu-și mai ridică ochii din telefoane și tablete cu orele. Este vital să-i ducem să practice un sport, indiferent că este baschet, volei, înot sau handbal. Mișcarea este cheia! Dacă mai punem la socoteală și faptul că baschetul îi învață să fie disciplinați și să urmeze reguli, îi ajută să rămână sănătoși, încrezători și le oferă o nouă perspectivă asupra vieții, atunci părinții ai căror copii practică un sport în mod regulat se pot considera fericiți.

Ce înseamnă baschetul pentru tine și ce îți dorești să transmiți atunci când te afli pe teren?

Baschetul este o parte foarte importanta din viața mea. Asta fac în fiecare zi, în fiecare weekend, de atâția ani și ani. Și chiar dacă acum nu sunt eu în teren, emoțiile sunt aceleași, la fel de intense pentru toți elevii mei, pentru fiul meu. Încerc să transmit mai departe toată experiența mea de jucător și zic eu că până acum am făcut treabă bună.

 

Interviu cu Alexandru Kovacs: ”Un copil care face sport și muncește, va trece fluierând pe lângă unul talentat dar delăsător”

 

Cât de atrași sunt copiii din Sibiu de terenul de baschet? Există o mai mare atractivitate pentru acest sport datorită performanțelor echipei BC CSU Sibiu?

Copiii sunt atrași de baschet, însă am observat o scădere a numărului de tineri doritori să facă o carieră sportivă. Cei mai mulți vin din curiozitate la început, le place dar își dau seama pe parcurs că acest sport necesită și consumă multă energie. Nu toți sunt dispuși să sacrifice o zi la mall sau o zi cu prietenii pentru un antenament, o deplasare sau un turneu. Și nu mă refer aici doar la baschet. Această tendință este, din păcate, generală.

 

Ține pasul infrastructura sportivă școlară cu cerințele și nevoile copiilor care doresc să practice sport în Sibiu?

Din păcate, nu! Infrastructura sportivă este precară. Și probabil și din cauza acestui lucru tot mai puțini copii își doresc să practice un sport de performanță.

 

Care sunt principalele calități necesare pe care un copil trebuie să le aibă pentru a ajunge un jucător de nivel profesionist?

Muncă, perseverență, disciplină, dorință. Probabil ați auzit des lucrul acesta, dar cu toate acestea este extrem de important să îl repet și eu: un copil care vrea să facă sport și muncește pentru a ajunge unde își dorește, va trece fluierând pe lângă unul înzestrat cu talent dar delăsător.

 

Cum pot fi înscriși copiii în grupele antrenate de tine?

Acum chiar este momentul potrivit pentru că ACS Fireballs face înscrieri pentru grupe noi de copii. Înscrierile se fac telefonic, iar pentru mai multe detalii, locații și informații utile, mă pot contacta la numărul 0744.199.422. Haideți la baschet!

 

Interviu de RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.