Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/10/2022
Artă & Cultură / Art Expo

”E L E G I I“ la Elite Art Gallery

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii ”E L E G I I“ la Elite Art Gallery Share ”E L E G I I“ la Elite Art Gallery
e l e g i i


Expoziția de pictură, grafică și sculptură  ” E L E G I I “, reunește lucrările artiștilor DOINA MIHĂILESCU (pictură), RADU FELDIOREAN (sculptură), și are loc în incinta Elite Art Gallery, Piața Națiunile Unite nr.3-5 bl. 2 parter, până în data de 3 noiembrie 2022. Curatorul expoziției este criticul de artă Oliv Mircea.

 

“…nu omul care trăiește în prezent este omul modern – ci doar cel care este în cea mai mare măsură conștient de timpul prezent”

Pentru cei doi autori  este actuală în cea mai mare măsură observația lui C. G. Jung  care spune: “…nu omul care trăiește în prezent este omul modern – ci doar cel care este în cea mai mare măsură conștient de timpul prezent”, acela, deci, care posedă o conștiință a prezentului și lumile cu treptele ei de conștiință devin  „anistorice” în cel mai profund înțeles al cuvîntului.  Fac atât de firesc lucrul acesta încât nu frizează banalitatea. Ei își găsesc libertatea de a aborda actul artistic și temele care le stârnesc interesul fie mitologic, fie canonic și metaforic – fie prin influențele pe care le exercită asupra lor realitatea istoriilor lor umane personale. 

 

Privitorul este transpus în stări de meditație despre timp sau mișcare

Atât pictorul cât și sculptorul practică „forme care te duc cu gândul” la– și aici discursul lor plastic se arată a fi convergent – sensuri adânci atinse de simțul paradoxului creștin, al divinului, al sacrului care umplu cu duhul lor inimi care se golesc de sine, pentru a lăsa  loc lumii divinului. În cazul studiilor, exercițiilor și picturii Doinei Mihăilescu devine evident faptul  că „ritmurile” create pe de o parte și „ridicarea construcției la rang de mijloc de expresie” pe model Paul Klee pe de altă parte, fac din ce în ce mai evident drumul metafizic al creației. Ritmurile geometrice consemnează și dezvăluie muzica unei trăiri autentice despre care credem că „întrupează” fascinația imaginilor serialiste care evocă tărâmuri poetice, transpunând privitorul în stări de meditație despre timp sau mișcare și nu în ultimul rând despre „angelitate”, despre iluzia prezenței în proximitatea unei plenitudini care și-a dobândit puterea  unei rapide și pline de inventivitate metamorfozări.

 

Pune în valoare „sunetul interior” al lucrurilor vieții

Sculptura lui Radu Feldiorean vrea și ea să sublinieze că arta te poate conduce spre semne esențializatoare ale experienței și ale intuițiilor inimii care te ajută să te orientezi. Sculptorul devine eroul  unei schematizări abstractizante. Lucrarea dobândește expresivitatea desenului simplu  care pune în valoare „sunetul interior” al lucrurilor vieții. Caracterul conceptual al lucrărilor care exprimă ceea ce „știe” și nu „ceea ce vede” sculptorul  lăsându-ne și pe noi să înțelegem în felul nostru libertatea dirijată a creației și sa asistăm la spectacolul pe care îl fac și îl dezvoltă forțele creatoare  originare.

Lucrările, sculpturi din corten de dimensiuni medii, –  “Compas”, “Arca”, “Aripă în zbor”,”Epitrahil-Izvorul”, “Arca” – dezvoltă o poetică a obiectului care e convergentă  cu ordinea pe care o regăsim în pictura din expoziție și care se originează în aceeași ordine a invenției poetice. Ambii autori pornesc compoziția de la raporturi pur plastice, între elemente pur plastice – linie, valoare, culoare, spațiu plastic –  pe baza raporturilor observate în natură și tocmai de aceea, credem noi, suntem în fața unor lucrări de artă abstractă.

Doina Mihăilescu trăiește și lucrează la Timișoara. Radu Feldiorean trăiește și muncește în atelierul său de la Bistrița. 

 

Promovarea artiștilor plastici contemporani

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută