Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/10/2022
Artă & Cultură

Acustica bisericilor fortificate primește noi volumetrii sonore. Rezidența Transilvanica prezintă prime audiții absolute în concertele de la Sibiu și Mălâncrav

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Acustica bisericilor fortificate primește noi volumetrii sonore. Rezidența Transilvanica prezintă prime audiții absolute în concertele de la Sibiu și Mălâncrav Share Acustica bisericilor fortificate primește noi volumetrii sonore. Rezidența Transilvanica prezintă prime audiții absolute în concertele de la Sibiu și Mălâncrav


În seara zilei de sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 19:00, Rezidența Transilvanica aduce pe scena Filarmonicii de Stat Sibiu premiera internațională a șase compoziții inspirate de șase edificii – reper din Transilvania. Iar duminică, 23 octombrie, de la ora 17:00, Biserica fortificată din Mălâncrav își va aprinde felinarele pentru concertul care îi va fi dedicat.

Rezultate ale unui proiect amplu de cercetare, piesele din program vor fi însoțite la Sibiu de proiecții multimedia din care publicul va afla povestea fiecărui spațiu, parte dintr-un traseu cultural ce va fi parcurs inițial în sala de concert și ulterior pas cu pas în căutarea reperelor sonore.

Picturi, decorații, scări misterioase și ferestre de basm, clopote, simboluri medievale și blazoane ale vechilor familii săsești, sunt tot atâtea metafore ce împânzesc textura compozițiilor noi, constituind motive centrale prin care artiștii au păstrat amintirea vie a experienței autentice din Transilvania. Astfel, una dintre intențiile proiectului este ca publicul prezent să asculte activ fiecare compoziție dedicată unui instrument solo, acompaniat de ansamblul de percuție.

Sâmbătă, 22 octombrie, 11 artiști vor concerta sub inspirația localităților Biertan, Copșa Mare, Cund, Valea Viilor, Cloașterf și Mălâncrav.

Ansamblul de percuție ICon Arts

Coord. de Alexandru Anastasiu – vibrafon (Orchestra Națională Radio)

Programul, în primă audiție absolută:

Magdalena Białecka (Polonia) – Cloașterf (pentru soprană – Veronica Anușca și ansamblu de percuție);
Sebastian Țună (România) – Copșa Mare. Naturalis(pentru vibrafon – Alexandru Anastasiu și ansamblu de percuție);
Áine Mallon (Irlanda) – Cund (pentru acordeon – Fernando Mihalache și ansamblu de percuție);
Sebastian Androne – Nakanishi (România – Elveția) – Mălâncrav. Selig (pentru vioară – Ladislau Csendeș și ansamblu de percuție)
Thomas Vieira (SUA) – Biertan (pentru clarinet – Ciprian Dancu și ansamblu de percuție)
Diana Gheorghiu (România) – Valea Viilor (pentru flaut – Oana Silișteanu și ansamblu de percuție)

Un al doilea concert, în aceeași formulă, va avea loc duminică, 23 octombrie, de la ora 17:00, în incinta Bisericii fortificate din Mălâncrav, prilej pentru a oferi înapoi comunității locale povestea acestor locuri revitalizată de amplitudinea versatilă a muzicii noi.

De altfel, cei prezenți la eveniment vor avea prilejul rar de a se bucura de creația unor compozitori de primă pagină a publicațiilor de specialitate, aduși împreună într-o formulă unică  de Rezidența Transilvanica.

Un alt scop la fel de important al proiectului, specificrezidențelor creative din mediul internațional, este sprijinul acordat dezvoltării artistice, de a oferi contextul adecvat în timp și spațiu pentru artă, cercetare și reflecție, îndeplinit cu succes șimulțumită implicării partenerilor culturali de care se bucură acest proiect.

La scurt timp de la premieră, lucrările vor putea fi ascultate pe suport multimedia în incinta fiecărei biserici fortificate, parte din itinerariul cultural propus în cadrul acestui proiect.

În final, fiecare dintre cele 6 piese va constitui o parte dintr-o lucrare colectivă modulară intitulată „Suita Transilvanica”.  

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută