Astra Film Festival, care va avea loc între 9 și 16 octombrie 2022, revine în sălile de cinema la formatul de dinainte de pandemie. Ce filme include programul din acest an, unde le vom vedea, cu ce autori ne întâlnim după proiecții – la toate aceste întrebări și nu numai ne-a răspuns directorul fondator al festivalului, Dumitru Budrala.
”Mințile și sufletele noastre au nevoie să fie provocate”
- După două ediții influențate de pandemie, AFF revine la formatul consacrat: în luna octombrie, cu program indoor, cu cinematograful-dom în Piața Mare, cu Astra Film Junior. Cât de mult se simțea nevoia unei reveniri la normal?
N-aș vrea să se înțeleagă greșit: chiar dacă vremurile nu au fost normale în anii de pandemie, nici acum nu sunt, cu nebunia de război declanșat de Rusia în Ucraina, festivalul Astra Film s-a comportat și se comportă normal, oferind publicului filme documentare de cea mai bună calitate. Iar anul acesta am decis să ne întoarcem în sălile de cinema la formatul de dinainte de pandemie. În plus, am simțit nevoia unei ediții așezate, a unei întoarceri la confortul indoor. Adevărul e că am avut noroc, natura a ținut cu noi în ultimii doi ani, în care toate evenimentele au avut loc în aer liber. Ne-a plăcut enorm să avem proiecții de film sub cerul înstelat, atât în Muzeul Astra cât și în Piața Mică. De aceea, am recidivat în acest an cu un Warm-Up la începutul lunii septembrie. Când, însă, a plouat năpraznic până înainte de proiecțiile de film văzute din bărci care plutesc pe lac. Și ne-am dat seama, atunci, cât noroc am avut cu vremea și cât de mici suntem noi, oamenii, în fața naturii. Și cât de înțelept a fost să nu mai forțăm norocul încă un an și sa ne întoarcem în sălile de cinema. E și o declarație: Sibiul, orașul care odinioară nu mai avea cinematografe, poate găzdui acum proiecții de film simultane în Sala Thalia, la Cinema Astra Film, în sălile de la Promenada Mall, în Domul pe care îl vom instala în Piața Mare și la Biblioteca Universității Lucian Blaga. Iar faptul că vom avea filme documentare la mall, timp de o săptămână, înseamnă o deschidere extraordinară pentru cinemaul de non-ficțiune, despre care încă se spune că e ceva de nișă, dar care, iată, ajunge la un public din ce în ce mai numeros și mai divers. Bineînțeles, ne bucurăm enorm că putem relua programul nostru de suflet Astra Film Junior și suntem pregătiți să primim cu brațele deschise mii și mii și mii de elevi entuziaști, inteligenți și plini de energie.
- Întotdeauna festivalul a fost strâns legat de publicul său. Credeți că a revenit și pofta oamenilor de a alerga de la o sală la alta și de a vedea filme ca în vremurile bune?
Așa cum am precizat, eu nu am simțit nicio clipă că pofta de film documentar de calitate ar fi dispărut vreun pic. Dimpotrivă. Entuziasmul cu care ne-au urmat în aer liber ne-au dovedit că publicul Astra Film, publicul de film documentar, are o bază stabilă și e într-o continuă creștere. E important, chiar dacă nu determinant, locul în care mergi să vezi și să simți un film documentar. Altfel spus, publicul urmează filmul, iar asta e o dovadă clară a importanței pe care o are cinemaul non-ficțiune în ceea ce suntem noi, ca oameni – avem nevoie de povești adevărate, mințile și sufletele noastre au nevoie să fie provocate. De asemenea, vorbind strict despre Astra Film Festival, asta înseamnă că în fiecare an vin către noi filme foarte valoroase, din toată lumea, iar selecția, temele și programele propuse sunt la cele mai înalte standarde. Nu e deloc întâmplător faptul că festivalului nostru i-a fost oferită onoarea de a propune direct filme pentru prestigioasele premii European Film Awards. Toate acestea vorbesc de la sine despre importanța Astra Film Festival și explică ecuația Selecție valoroasă + Public = Succes.
- Trei din patru documentare proiectate la Astra Film Festival vor fi văzute în premieră la Sibiu. Există un ”fir roșu” care marchează selecția din program?
Firul roșu e dat întotdeauna de valoarea produsului cultural. Și suntem foarte mulțumiți că, an de an, sunt produse filme documentare foarte bune și că tot mai mulți autori aleg să le prezinte pentru prima oară la Astra Film Festival. În ceea ce privește ediția din acest an, am păstrat cele patru secțiuni competiționale – România, Europa Centrală și de Est, Voci emergente ale documentarului și DocSchool, fiecare având selectate filme absolut remarcabile. Vă mărturisesc că membrii juriilor vor avea foarte mult de furcă la stabilirea producțiilor premiate. În același timp, s-au distins câteva teme importante, pe care le și prezentăm ca atare în cadrul programului AFF2022. E vorba pe de o parte de ”Fețele războiului”, unde am grupat filme despre realități mai puțin văzute cu care se confruntă oamenii atinși de război. O altă temă foarte grea e aceea a morții și modul în care diferiți oameni, puși în anumite contexte, se raportează la ea. Filmele prezentate sub tematica ”Moarte decisă” sunt foarte profunde și lasă spectatorul să mediteze mult timp după ce va pleca din sala de cinema. Iar filmele despre ”Dragostea eternă”, o altă temă analizată în această ediție, ne spun povești de dragoste adevărată, care dăinuie. Și mai avem ”fire roșii” despre care se poate spune că sunt adevărate vertebre ale ediției din acest an. Mă gândesc, desigur, la întregul program Astra Film Junior, la noile formate de cinema documentar din cadrul AFF New Media și la dezbaterile care vor urma. Iar aici se cuvine să vă spun despre o noutate absolută a AFF2022: programul FocusDocRo, în cadrul căruia prezentăm patru producții de video-jurnalism de investigație, realizate de unii dintre cei mai curajoși jurnaliști de investigație din România.
- Festivalul prezintă o selecție a ceea ce e mai nou și mai valoros în filmul documentar românesc al momentului. Cum arată România reală prin lentila regizorilor?
România e, cum altfel, o lume foarte interesantă și provocatoare, iar regizorii de film documentar nu au cum să rateze găsirea unor subiecte incredibile, radiografiind comunități și personaje fabuloase, regimuri istorice și impactul lor la ”firul ierbii”. De exemplu, filmul pe care am decis să-l prezentăm în deschiderea festivalului e un proiect foarte ambițios, gândit aici, la Astra Film DokTank, în urmă cu mai mulți ani. Pentru a realiza un studiu antropologic de manual, Cătălina Tesăr a trăit timp de doi ani în mijlocul unei comunități de romi cortorari din Transilvania, le-a învățat limba și le-a studiat obiceiurilor, a făcut și un doctorat la Londra pe acest subiect, iar filmul ei pleacă de la un obicei străvechi: transmiterea unui pocal de aur, din generație în generație. Publicul Astra Film va avea ocazia să cunoască și alte comunității: aromânii, armenii, dar și o comunitate rurală ale cărei visuri și speranțe sunt legate de evoluția unei echipe de fotbal care, întâmplător, se zbate în anonimatul ultimei ligi. O altă perspectivă e aceea a impactului devastator pe care l-a avut regimul comunist asupra atâtor și atâtor generații, cu oameni arestați pentru vini ridicole, a căror urmă pur și simplu s-a pierdut prin închisorile comuniste, sau oameni al căror spirit liber, jurnaliștii din timpul comunismului, s-au confruntat cu cenzura. Și tot aici, vor fi filme despre modul în care alte destine au fost afectate de tranziția către o societate liberă și ancorată în modern noile reguli. De altfel, cuvântul destin, cu tot ceea ce are el mai misterios și mai de neînțeles în el ar putea defini foarte bine numeroasele povești adevărate pe care regizorii români le-au documentat și ni le-au oferit pentru a le prezenta publicului Astra Film Festival.
”Un program complex de educație prin film documentar e un lucru necesar”
- Avem o generație tânără care consumă mult conținut audiovizual, dar căreia i se oferă prea puține ocazii de a reflecta asupra acestuia. Cum ați gândit ediția din acest a festivalului Astra Film Junior astfel încât să devină un instrument eficient pentru educarea unei generații cu ochii în ecrane?
Faptul că reușim să readucem în calendarul AFF programul Astra Film Junior e una dintre cele mai mari bucurii ale noastre. Obișnuim să tot vorbim despre nevoia de educație în România, însă rareori se și întâmplă lucruri bune. De aceea, cred eu, un program complex de educație prin film documentar e un lucru necesar. Vorbim despre generația care consumă foarte mult conținut audiovizual de la vârste fragede, dar căreia i se oferă prea puține ocazii de a reflecta asupra acestui conținut. Tocmai aici e rolul programului Astra Film Junior: să le ofere copiilor și adolescenților uneltele necesare pentru formarea gândirii critice și pentru exersarea abilității de a înțelege conținutul audiovizual la care sunt expuși în permanență. Am pregătit pentru ei filme documentare narative, realizate special pentru diferite categorii de vârstă: 6+, 11+ și 15+. Vom avea și un atelier de film pentru liceeni, care urmărește atât exersarea capacității adolescenților de a înțelege un film documentar și procesul prin care se realizează acesta, cât și abilitatea de a vorbi în public. Nu putea lipsi întâlnirea cu benzile desenate, un instrument educațional creativ prin care elevii sunt chemați să analizeze și să interpreteze conținutul audiovizual urmărit, dar și să spună o poveste proprie prin intermediul benzilor desenate. Iar cadrele didactice care îi vor însoți pe elevi la proiecțiile Astra Film Junior sunt invitate să discute în clasă, împreună cu elevii, despre filmele vizionate.
”Filmele proiectate în cadrul programului AFF New Media au darul că fascinează publicul de orice vârstă”
- AFF explorează și noile formate de cinema documentar, în cadrul programului Astra Film New Media Full Dome, un punct de atracție datorită cinematografului instalat în Piața Mare. Ce filme îi vor familiariza pe spectatori cu acest tip de cinema neobișnuit?
Noul program special AFF New Media pune în contact publicul cu un tip de cinema neobișnuit, în format 360, în care filmul înconjoară spectatorul, oferind o experiență unică. Filmele proiectate în cadrul acestui program au darul că fascinează publicul de orice vârstă. Totuși, pentru a fi cât mai ușoară înțelegerea din partea publicului foarte tânăr, am gândit și aici, și am specificat asta în programul festivalului, filme dedicate în special anumitor categorii de vârstă. Astfel, pentru cei mai tineri dintre spectatori (6+) recomandăm filme cu eroi personaje de desene animate sau o poveste a anotimpurilor văzute printr-un glob magic, în vreme ce spectatorii mai mari sunt invitați la călătorii în Univers, dar și printre minunățiile Terrei sau la mai subtilele călătorii ale meditației.
- Pofta de a vedea filme se completează la festival cu ocazia unică de a-i cunoaște pe creatori. Alături de ce invitați vedem și discutăm filmele cot la cot?
Se spune că festivalul Astra Film are unii dintre cei mai curioși spectatori, care transformă obișnuitele sesiuni Q&A de după proiecții în adevărate dezbateri. Prin urmare, nu puteam rata ocazia de a-i aduce în fața publicului pe realizatorii filmelor prezentate, alături de numeroase personalități care să îi provoace, alături de public și în fața lui, la discuții care se vor opri doar din cauza limitărilor date de program – dar vor continua, sunt convins, mult după aceea, în cafenelele și restaurantele din Sibiu. În acest sens, un eveniment aparte e programul-portret ”O Viață în Documentare – Maeștri”, în cadrul căruia l-am invitat pe celebrul regizor britanic de film documentar Nick Broomfield, care va fi prezent la proiecțiile a trei filme de-ale sale și la un masterclass susținut în fața publicului alături de regizorul britanic de origine română Liviu Tipuriță
- AFF înseamnă mai mult decât film, e o sărbătoare a orașului care în 2023 atinge borna cu numărul 30. Cum arată proiecția dvs. legată de această viitoare ediție aniversară?
Acum suntem focusați 100% la ediția a 29-a. Cu siguranță, după ce va cădea cortina asupra acestei ediții (și vă rog să rețineți că va urma și o ediție online, în cadrul căreia publicul de pe teritoriul României care nu va fi putut ajunge la Sibiu, va avea posibilitatea să vadă cele mai multe filme prezentate la AFF2022), deci imediat după aceea ne vom muta întreaga atenție pe ediția următoare. Una care, întâmplător, va fi a 30-a. Mi se pare foarte emoționant faptul că există deja foarte mulți oameni care nu își pot imagina Sibiul și peisajul cinematografic românesc, sau est-european, în afara festivalului Astra Film. Oameni care s-au născut după prima ediție. Pentru ei, cei care pot fi numiți generația Astra Film Festival și pentru părinții și bunicii lor, ediția a 30-a va fi cel puțin la fel de frumoasă și de densă precum au fost cele dinaintea ei.
Interviu de RĂZVAN SĂDEAN