Povestea dintre vii: Resort Casa Timiș. DESIGN / ARHITECTURĂ
„Cei care își iau legile naturii drept sprijin pentru noile lor lucrări colaborează cu Creatorul.” Antonio Gaudi
În România, tradiția viticolă bogată se întrepătrunde cu istoria încă de la primele mențiuni din anii 82-44 î.Hr. Culturile de viță de vie care îmbracă dealurile au modelat atât peisajul, cât și tipul de arhitectură al acestor zone.
Influențele în spațiul construit le descoperim începând cu locuințele mai mult sau mai puțin modeste din zonele rurale până la gospodăriile complexe cu beciuri cu bolți din piatră și sisteme de tehnică populară specifice viticulturii. Importanța vinului în economia și viața oamenilor se regăsește și în bogăția elementelor de decor cu imaginea ciorchinelui de strugure, stilizat în cusăturile iilor sau reliefat în stucaturile fațadelor.
Începând cu secolul XVIII și secolul XIX, o dată cu creșterea suprafețelor cultivate cu viță de vie, fondul construit se îmbogățește cu un număr mare de conace, deosebite din punct de vedere arhitectural, construite pe marile domenii viticole.
Cu o istorie relativ recentă pe teritoriul țării, turismul oenologic este într-o continuă dezvoltare. Apariția unor noi locuri pe harta cramelor și diversificarea serviciilor oferite de către acestea au deschis lumea vinului către publicul dornic de experiențe inedite.
Așezat în județul Prahova, Resortul Casa Timiș este dezvoltat pe un domeniu de 140 de hectare la o distanță de 80 km de București. În centrul ansamblului se află Conacul construit în anul 1925, perioada cu cea mai intensă dezvoltare a zonei din punct de vedere arhitectural.
Construit în stil neo-românesc, conacul a fost restaurat și transformat într-un boutique-hotel clasificat cu 5 stele.
Intervențiile de recompartimentare și dotări specifice au fost realizate în așa fel încât să nu se piardă farmecul interbelic al spațiilor generoase. În urma acestui demers arhitectural au rezultat trei apartamente și șapte camere duble generoase, cu baie proprie, dotate conform standardelor moderne.
Pentru diversitatea tipologiei de cazare și suplimentarea spațiilor pentru oaspeți au fost construite 16 bungalouri semi-îngropate, ascunse în inima dealului și beneficiind de un grad mai mare de intimitate și independență. Bungalourile sunt configurate în oglindă, 14 suite junior și două apartamente. Fiecare dintre aceste spații au primit un nume al unui soi de struguri, oaspeții putând alege dacă se odihnesc în suita Shiraz sau Tămâioasă Românească.
Spațiile de cazare sunt completate cu oferta culinară diversificată a celor trei restaurante în care gastronomia este ridicată la nivel de artă de chefi cu renume la nivel internațional. Alături de spațiile dedicate pentru evenimente tailor made sau corporate, atât indoor, cât și outdoor, creează experiențe multisenzoriale la superlativ.
Declarat în 2022, la Top Gala Awards, „Cel mai bun resort de enoturism din România”, și-a adjudecat încă o importantă recunoaștere prin Nico Lontras – Chef of the Year în domeniul hotelier – și locul al doilea la categoria „Best Culinary Experience”, pentru restaurantul cu meniu mediteraneean, Veranda dintre Vii.
Întreg ansamblul arhitectural este amplasat în centrul proprietății, înconjurat de plantația de viță de vie. Fiecare element este atent așezat, pentru a beneficia de deschiderea generoasă a domeniului.
Restaurantul Conac este amenajat în incinta construcției neo-românești cu un design clasic, în care atmosfera este încălzită de prezența lemnului masiv, atât în tratamentul pardoselilor, cât și în placarea parțială a pereților cu lambriu casetat din același lemn, în nuanță natur. Detaliile atent lucrate și elementele neoclasice din zona șemineului sunt puse în valoare de mobilierul alb cu tapiserie. Terasa restaurantului deschide perspective către dealurile domeniului.
Amenajarea spațiilor de cazare din conac recreează atmosfera luxoasă a interioarelor începutului de secol XX.
Elementele de decor clasice, tapetul floral și mobilierul din lemn masiv vopsit alb invită la relaxare și odihnă. În procesul de restaurare au fost păstrate o serie de elemente structural istorice aparente. Pardoselile din lemn masiv amintesc de pardoselile originale ale conacului. Elementele textile folosite în amenajare păstrează imaginea clasică, cu modele florale și dungi în nuanțe deschise.
Cea mai interesantă zonă nou construită este ansamblul de bungalouri, retras față de accesul principal, dar care se deschide în deal invitând la explorare.
Tâmplăria, cu o formă atipică, și picturile murale personalizate pentru fiecare unitate în parte fac experiența de cazare unică. Amenajate în stil shabby chic, interioarele vorbesc de la sine despre peisaje și atmosfera pe care doresc să o creeze.
Cel de-al doilea restaurant este Veranda dintre Vii, înconjurată de vitralii prin care natura inundă atmosfera și creează o experiență unică, cu specific mediteraneean. Construită cu o structură suplă metalică, cu linii care aproape nu se percep, veranda este la limita dintre interior și exterior. Mobilierul ușor și cromatica în nuanțe deschise participă la atmosfera relaxată a restauratului.
Un spațiu cu un pregnant aer anglo-saxon este 1925 English Bar. Denumit în cinstea anului edificării clădirii originale, acesta este amenajat cu material și piese de mobilier importate din Anglia, pentru a păstra autenticitatea stilului.
„Din admirație profundă pentru stilul neo-românesc, replici din arcadele, coloanele și capitelurile originale ale conacului au fost sculptate din lemn masiv de stejar, de către adevărați artizani români și integrate în acest spațiu. Atmosfera nobilă și rafinată texturile catifelate, culorile vibrante, băuturile fine și gustările gourmet transformă acest spațiu într-un loc perfect.”
Text de Arhitect Ioana Aldea
Un răspuns
Superb…