Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/09/2022
Lifestyle / Sport

Inteviu cu Marius Vecerdea, despre Sibiu Open 2022: ”Sibiul rămâne un centru puternic al tenisului din România”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Inteviu cu Marius Vecerdea, despre Sibiu Open 2022: ”Sibiul rămâne un centru puternic al tenisului din România” Share Inteviu cu Marius Vecerdea, despre Sibiu Open 2022: ”Sibiul rămâne un centru puternic al tenisului din România”


În luna septembrie, Sibiul se află sub semnul tenisului. Înaintea turneului Sibiu Open, care va avea loc între 18 și 25 septembrie, la Tenis Club Pamira, au avut loc turnee dedicate copiilor, amatorilor, jucătorilor sibieni și români. Am aflat mai multe despre ediția 2022 de la Marius Vecerdea.

 

”Sibiul rămâne un centru puternic al tenisului din România”

 

Odată cu ediția din acest an, Sibiu Open pășește în cel de-al doilea deceniu de existență. Cu ce gânduri porniți în această nouă etapă?

În condițiile economice actuale, date de situațiile post-pandemie și mai ales de criza generată de războiul din Ucraina, obiectivul principal e menținerea Sibiu Open pe harta tenisului mondial și consolidarea tradiției că Sibiul rămâne un centru puternic al tenisului din România. Organizăm aici cel mai puternic turneu de tenis masculin din România și ne propunem să continuăm.

 

Ce jucători vom vedea evoluând pe teren la Sibiu în acest an? Și pe care dintre ei i-ați nominaliza ca favoriți principali?

În primul rand ne bucurăm să avem chiar un jucător sibian – Victor Cornea, ca favorit principal în proba de dublu la Sibiu Open, iar acest lucru e o consecință a efortului întregii echipe Pamira, mai ales în ceea ce privește realizarea unuia dintre cele mai importante obiective ale proiectului Sibiu Open de pe Agenda Sportivă a orașului Sibiu, și anume promovarea jucătorilor sibieni și susținerea sportivilor de performanță din Sibiu. În proba de simplu, favorit principal, la mare distanță, e argentinianul Federico Coria, care vine direct de la turneul de Grand Șlam US Open din New York, unde a trecut de primul tur și a fost învins chiar de campionul acestei ediții și actualul numărul 1 ATP, spaniolul Carlos Alcaraz, care în finală l-a învins într-un meci de excepție, cu miză de viitor lider mondial, pe norvegianul Casper Ruud, care a participat la două ediții Sibiu Open în ultimii 4 ani! Coria e cel mai bine clasat jucător de pe lista de anul acesta, fiind pe locul 78 ATP în acest moment.

 

Dar până la debutul ediției din acest an a Sibiu Open, putem spune că toată luna septembrie stă sub semnul tenisului. O premieră în acest sens e Turneul Copiilor. Cum a pornit această inițiativă și cât de mulți copii a reușit să atragă pe terenul de tenis?

Atragerea spre sport și pregătirea sportivă a copiilor sunt preocupările principale ale întregii echipe Pamira. Pentru copii facem tot ceea ce facem aici. Prin urmare, ideea unui turneu al copiilor ca parte din proiectul Sibiu Open a venit foarte natural și firesc. Și s-a bucurat de un succes la care cred că nici noi nu ne așteptam. Am avut aproape 70 de copii înscriși la acest turneu, pe care i-am împărțit în diferite categorii de vârstă. Am avut participanți inclusiv la nivelul roșu, denumit după culoarea mingilor speciale, mai mari, cu presiune mai redusă și de o altă culoare, create special pentru a ușura jocul la categoria de vârstă inferioară. Cel mai tânăr participant a avut doar 5 ani.

 

Apoi vorbim despre turneele pentru amatori, pentru jucătorii sibieni și pentru toți jucătorii români. Ce posibilități le aduce jucătorilor participarea la aceste evenimente, fie că vorbim de amatori sau de profesioniști?

E foarte important să readucem valoarea sportului în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, indiferent de vârstă. Am gândit niște premii foarte atractive pentru a aduce la aceste turnee cât mai mulți participanți iar așteptările nu ne-au fost deloc înșelate. Am avut peste 80 de participanți la turneul amatorilor, unde am organizat 6 probe de joc, atât la feminin cât și la masculin precum și două categorii de dublu. Sibienii au răspuns din nou cu mult entuziasm participării la turneul dedicat locuitorilor acestui oraș iar unul dintre ei, câștigătorul turneului, va avea ocazia să joace alături de tenismeni profesioniști pe tabloul competiției de calificări la Sibiu Open. Prin urmare, există șansa teoretică să avem pe tabloul principal al turneului Challenger câștigătorul acestui turneu al sibienilor.

 

Inteviu cu Marius Vecerdea, despre Sibiu Open 2022: ”Sibiul rămâne un centru puternic al tenisului din România”

 

Pentru că sunteți un susținător al sportului, iar zilele acestea s-a vorbit intens despre drama sportului sibian, cum vedeți această situație în general, dar și în ceea ce privește tenisul?

Din păcate, întâlnim tot mai multe abordări pesimiste, la modul general, în România. Consider că statul, prin autoritățile centrale și locale ar trebui să intervină mai puțin în sportul de performanță, dar să creeze o legislație care să susțină implicarea privată în sport. Autoritățile locale din Sibiu au creat premisele economice potrivite pentru a avea investiții private în sport chiar dacă nu au prioritizat în mod direct sportul. Eu lansez întrebarea către toți acei critici la adresa autorităților locale: ar mai fi putut exista investiții private în sport dacă Sibiul ar fi arătat la fel ca orașul prăfuit dinaintea mandatelor fostului primar Klaus Iohannis? Ar mai fi avut Sibiul cetățeni capabili să investească în educația sportivă a copiilor și astfel să existe o piață mai largă de investiții în sport? Concluzia generală e clară: statul trebuie să fie mai puțin intervenient în sport direct, trebuie să creeze la nivel central o legislație care sprijină investițiile private în sport și să investească strict în infrastructura sportivă dedicată sportului de masă, care să crească numărul de practicanți ai sportului în scopul menținerii sănătății. Iar pentru acei critici la adresa autorităților locale cu privire la sport le recomand să viziteze Baza Sportivă Pamira pentru a înțelege faptul că am renunțat la Statele Unite ale Americii și la toate investițiile de acolo doar pentru că Sibiul e un loc potrivit pentru a trăi și, mai ales, pentru a investi, indiferent de domeniu, dar mai ales faptul că e mai potrivit să ne întrebăm ce facem noi pentru țară și nu ce face țara (statul) pentru noi.

 

Pe final, ce vă doriți de la ediția din acest an a Sibiu Open?

Ceea ce îmi doresc de mult timp încoace, să avem un sibian, pe Victor Cornea, născut în Sibiu, crescut și antrenat în Sibiu, care să ridice trofeul în proba de dublu și prin acest rezultat să asigurăm în premieră calificarea unui sibian la un turneu de Grand Șlam, la Australian Open.

 

Interviu de RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută