Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/09/2022
Eat & Drink / Gastromirifice

Rual – primul aprobistro și Băcănia Veche – prima băcănie nouă

Cosmin Dragomir De Cosmin Dragomir
Comentarii Rual – primul aprobistro și Băcănia Veche – prima băcănie nouă Share Rual – primul aprobistro și Băcănia Veche – prima băcănie nouă


Încet, încet, se conturează o arteră gastronomică prin inima Bucureștiului. Nu, nu s-a apucat Primăria de construit ceva, ci greutatea cade tot pe micii antreprenori cu inimi mari și mâncare bună. Există în București câteva zone recunoscute pentru puzderia de restaurante, mai bune sau mai proaste, după cum îți e norocul sau după cum e meșteșugul șefului. Dar, câteodată norocul ți-l faci și cu mâna ta, atunci când o pui pe cuțitul și furculița de unde trebuie.

Băcănia Veche – Delicatese & Grădină | B-dul Dacia nr. 25

Citește și:

S-a împlinit un an și vreo lună de când Marius Tudosiei și echipa au deschis noua Băcănie Veche, în Piața Romană, la nici 50 de m de rond, dar cu grădină interioară fără „vedere” la smog și claxoane. Povestea locantei începe, de fapt, în urmă cu +10 ani, pe când Marius, inspirat de rețetele bunicilor gustate la taverne din Grecia, deschide prima băcănie modernă din țară. Acum, locul nou e mai mult restaurant decât băcănie, fapt care mă bucură peste măsură. Grădina, micuță, dar destul de încăpătoare, e incredibil de verde & chill. Pare cumva prea aglomerată, dar verdeața abundentă creează intimitate la masă, ceea ce cred că ne dorim cu toții. Mâncarea este excelentă, sezonieră și cu ingrediente de la producători locali. Comfort food next level. Și mult gust. Fie că vorbesc despre rață confiată cu mix de ciuperci sălbatice, fie că e fish & chips, fie că sunt sarmale sau borș de legume. Platourile reci sunt cu legume, brânzeturi sau mezeluri de la mici și medii producători și trecute prin filtrul gustativ al lui Marius, adică alese pe sprânceană. Lista de vinuri poate acoperi o plajă consistentă de gusturi, berile craft astâmpără setea, iar combinațiile non-alcoolice pot satisface un abstinent. Good job!

Rual, primul AproBistro | Str. Mihai Eminescu 114-116

Cum cobori de la Băcănia Veche spre Moșilor și intri pe Eminescu (pe jos, că altfel e contrasens) se deschide un București uitat și părăginit, cu enorm de multe firme falimentare și spații neîngrijite – un peisaj dezolant pentru o zonă centrală. Dar sper ca în viitor, antreprenorii și clienții să reclădească ștaiful din trecut. Pe la mijloc, fix lângă mai cunoscuta Ciorbărie (au același acționariat), s-a deschis Rual primul AproBistro. Ce mai e și găselnița asta? Păi au și aprozar, și bistro. Bei un pahar cu vin, mănânci ceva și pleci acasă și cu un pepene, și un mănunchi de apio. Rual este revelația mea în materie de restaurante pe 2022. Mâncarea, cu specific internațional, e dichisită și foarte gustoasă. Din vreo șapte feluri gustate prima dată nu am avut ce comenta la niciunul. Și sunt cam cârcotaș. Vinurile sunt la preț de magazin și li se adaugă 30 de lei serviciul la masă. Am vorbit cu ei și au planuri ambițioase. Sper să le iasă, că startul e mai mult decât optimist.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută