foto © Justin Tallis/AFP/Getty Images
Victoria Concorida Crescit. Sau Victory Grows through Harmony.
Acestea sunt cuvintele care tronează pe sigla clubului de fotbal Arsenal din nordul Londrei. Doar că, în ultimii ani, armonia nu prea a mai fost la ea acasă pe Emirates, stadionul care găzduiește meciurile de acasă ale echipei. Și probabil că din cauza asta nici victoriile nu au mai venit în număr atât de mare, așa cum erau obișnuiți fanii „tunarilor”. Însă, în sezonul trecut pare că ceva s-a schimbat.
Mikel Arteta, antrenorul de doar 39 de ani al echipei, cel mai tânăr antrenor din Prima Ligă Engleză, insuflat cu toată încrederea din partea conducerii clubului, a început în sfârșit să contureze o nouă identitate a clubului. Lucru care lipsea cu desăvârșire de ceva timp.
Și chiar la momentul potrivit: cei de la Amazon Prime și-au continuat seria documentarelor „All or Nothing”, în care au acces în culisele echipelor de top din lume, iar sezonul trecut, formația din nordul Londrei și-a deschis ușile pentru prima dată.
Mai mult decât un simplu rezumat al unui sezon competițional, documentarul oferă o privire ansamblu a ceea ce se întâmplă în afara terenului. Pentru cineva (ca mine) care este un avid suporter al clubului, au fost multe aspecte față de care poate aveam o părere nefondată. Sau, mai bine zis, bazată doar pe ceea ce vedeam la televizor și în interviuri. S-a întâmplat ca în urma celor opt episoade să îmi schimb părerea față de mai mulți jucători.
Când îi vezi într-un alt context par mult mai umani. Mai vulnerabili. Îți dai seama că, de fapt, e un drum lung și anevoios până ajung să îmbrace tricoul clubului și să intre pe teren. Am ajuns să fiu mai blând. Să nu mai judec atât de aspru și să îmi dau seama că, uneori, o eliminare sau o înfrângere îi costă poate la fel de mult ca și pe noi, fanii. În frunte cu antrenorul, Mikel Arteta, care odată cu acest documentar și-a arătat o nouă față și cu siguranță a câștigat respectul multor suporteri care se îndoiau de el.
Privind dintr-un punct de vedere obiectiv, documentarul este realizat bine, este suficient de intim pe alocuri, pentru a rămâne interesant chiar și pentru cineva care nu este microbist sau care nu este neapărat fan al lui Arsenal. Alegerea proaspătului laureat cu premiul Oscar, Daniel Kaluuya, pentru narator este una excelentă. Chiar dacă ultimul cuvânt de spus în ceea ce privește materialul care este lansat îl are tot clubul și probabil au fost instanțe când unele secvențe au căzut la montaj sau s-au dovedit a fi nepotrivite pentru a fi arătate, cred că există un echilibru foarte bine pus la punct. Ce se vede e în egală măsură bun, dar și rău și nu prezintă nicidecum vreun tablou idilic în care toți jucătorii sunt prieteni între ei și lucrurile merg bine. Victoriile sunt victorii și înfrângerile se simt.
În final, pentru sufletul celor vor să se uite, Come on You Gunners!
Text de Ștefan Iancu
Născut pe 26 decembrie 1997, Ştefan Iancu a interpretat roluri în peste zece producţii româneşti şi străine, lungmetraje şi filme de televiziune. A făcut parte din distribuţia unor filme precum Kyra Kyralina de Dan Piţa, Walking with the enemy de Mark Schmidt şi Amintiri din epoca de aur, proiect de Cristian Mungiu. A împărţit, la vârsta de cinci ani, platoul de filmare cu Keira Knightley şi câţiva ani mai târziu, cu Steven Seagal. În 2018, a primit Premiul Gopo pentru „Tânără speranţă”, pentru rolul din Un pas în urma serafimilor. Joaca actualmente în serialul TV Vlad.