Rock`N`Iasi se va desfășura în perioada 2-4 septembrie pe scena amplasată în parcarea Casei de Cultură a Studenților Iași. Spectacolele vor începe la ora 17:00 și se vor termina la ora 23:00.
Festivalul ce a debutat în 2007 este realizat în totalitate de către voluntarii coordonați de către Adrian Căliman și susține trupele rock formate din tineri din România și nu numai.
Proiectul este finanțat de Primăria Municipiului Iași și Casa de Cultură a Studenților Iași, implementat de Clubul Fabrica de Voluntari, Clubul Susține Artiștii Ieșeni și Asociația Culturală Moldavia.
Noutatea ediției de anul acesta constă în faptul că imaginea festivalului este creată de inteligența artificială, iar headlinerii vor avea în fiecare seară proiectată pe ecrane câte o imagine creată de inteligența artificială pe baza unor versuri din propriile piese.
Organizatorii mai doresc să amplaseze tot în cadrul festivalului și o expoziție cu tablouri ce ilustrează diferite aspecte din lumea rock-ului și care vor fi expuse în parcarea Casei de Cultură a studenților.
Program Rock’N’Iasi 2022
Câteva din trupele care vor fi prezente în cadrul evenimentului Rock`N`Iasi
- SINOPTIK, o trupă din Ucraina cu un stil retro rock emoțional!
- ReTrebled, o trupă locală care dorește să spargă stereotipurile și să-și lase amprenta în industria muzicală. Anul acesta revine pe scena Rock`N`Iași cu un album nou, proaspăt ieșit din studio (citește mai multe detalii în acest inteviu). Trupa își clasifică melodiile drept rock cu puțin din toate, de la tonuri blânde de blues la influențe punk pline de viață sau neconvenționale.
- Kröm, o trupă formată în vara anului 2021, ce adună în piesele sale surse de inspirație numeroase. Influențele principale sunt grunge, metal, hard rock, alternative
- Subliminal Damage, o trupă metal înființată în Iași în anul 2012 și care abordează o combinație de thrash metal cu elemente death și câteva nuanțe progresive.
- Imprudent, o trupă ieșeană de Industrial Metalcore, al cărui gen muzical variază între Nu-Metal, Rap Metal, Progressive Rock și Alternative Rock.
- OUTSTORM, o formație de rock alternativ / stoner rock din Iași. Trupa a lansat în 2016, în cadrul festivalului Rock’n’Iasi Indoor, primul album, intitulat “Hardcore”. Ulterior, formația a început colaborarea cu artistul OBLX cu piesa ,,Stay Away” și din momentul primei repetiții împreună, au realizat că există o chimie specială între ei.
- Bucovina, prima trupă românească de metal care a depășit 5.000.000 de vizualizări pe Youtube.
- Serpent Stream, o trupă de Industrial-Nu-Metal, care combină riff-uri agresive, voci extreme și sintetizatoare electronice-ambientale.
- Altlut, o trupă de metal/rock, formată în 2020, ce incorporează influențe progressive, folk, blues, clasice și darkwave în compozițiile sale, precum și influențe puternice din doom, sludge, black și death metal.
- Beauty and the Rat cunoscută pentru atmosfera incendiară pe care o produce pe scenă la fiecare concert.
- Molten Skin, o trupă fondată la Iași în vremuri de pandemie, ce combină în muzica sa influențe de stoner, doom și sludge, pe care le-au unit sub pălăria unui stil nou: heavy desert.
- FIRTAN, o trupă germană care încă din 2010 s-a dedicat metalului extrem. Muzica lor este în principal inspirată de Black Metal Scene din anii 90 și care, de-a lungul anilor, a devenit și mai de sine stătătoare și unică.
- Nouă Ani Lumină, o trupă de rock alternativ, care prin versurile sale duce ascultătorul departe de lucrurile lumești.
- Ironwill, o trupă venită tocmai din Italia. Trupa consideră că muzica rock și alte forme de artă sunt cea mai bună modalitate de a comunica oamenilor, în special tinerilor și adolescenților.
- Zivanished, o trupă metal/hardcore tocmai din Cipru. Muzicalor poate fi descrisă ca un amestec de thrash/hardcore, cu influențe grecești și din Orientul Mijlociu, însoțită de strigăte și growling în dialect cipriot.