Un mare avantaj al paletei gastronomice oferite de un oraș aflat în apropierea munților și a pădurilor, cum este Sibiul, e reprezentat de faptul că, spre sfârșitul verii, începe sezonul fructelor de pădure. Dincolo de beneficiile nutriționale, fructele de pădure reprezintă una dintre cele mai aromate oferte ale vegetației autohtone.
Nimic nu se compară cu a culege afine și zmeură direct din tufele aflate pe marginea cărărilor de munte. Pentru cei care nu doresc să se aventureze în păduri, piețele oferă posibilitatea de a cumpăra aceste fructe. O altă variantă sunt plantațiile de zmeură și afine, unde poți merge să îți culegi fructele singur, pentru un preț mai mic față de cel perceput pentru livrare.
Pline de antioxidanți (fapt evidențiat de pigmenții puternici de culoare), fructele de pădure protejează împotriva radicalilor liberi și conțin cantități mari de vitamina C. Fructele de pădure se recomandă să fie consumate proaspete dar, având în vedere aroma inconfundabilă, oricine va dori, probabil, să le adauge și în diferite mâncăruri. Iată câteva sugestii.
Sos pentru fripturi
Cea mai potrivită combinație este, din punctul meu de vedere, pieptul de rață cu sos de fructe de pădure. Am întâlnit preparatul în mai multe restaurante. În acest caz, sosul este pregătit pe loc, folosind fructe de pădure proaspete sau congelate, predomină afinele și nu se adaugă zahăr. Aroma puternică completează perfect gustul pieptului de rață.
Există și varianta dulce, de fapt o dulceață de coacăze roșii, servită, în bucătăria austriacă tradițională, alături de șnițelul vienez de vițel. Gustul amărui-acrișor al coacăzelor roșii e o minunată completare contrastantă la gustul șnițelului.
Granita
Înghețata italiană fără lapte, granita, e un piure de fructe, ușor îndulcit și aromat cu lămâie, congelat și transformat apoi în fulgi de gheață. Granita de zmeură e unul dintre cele mai aromate deserturi pe care le-am încercat. Gustul fructelor rămâne nealterat, iar lămâia intensifică aroma puternică a fructelor.
Cheesecake
Pornind de la același piure de fructe, cheesecake-ul fără coacere oferă aroma nealterată a fructelor de pădure, ușor diminuată prin amestecul cu crema de brânză. În această rețetă, blatului de biscuiți i se pot adăuga oricâte straturi diferit colorate de cremă, în care să se folosească piure obținut din mai multe fructe de pădure (afine, mure, zmeură), totul fiind apoi acoperit cu un strat colorat de jeleu din fructe.