Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/08/2022
Eat & Drink / Bere craft

Horia Ghibuțiu | Hai noroc artizanal!

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Horia Ghibuțiu | Hai noroc artizanal! Share Horia Ghibuțiu | Hai noroc artizanal!


Am ciocnit, de mai multe ori, câte un pahar cu bere Morning Glory IPA în Centrul Vechi, pe care nu-l mai frecventez, deși uite că mai merită.

Știu la cine vă gândiți când zic Morning Glory: în primul rând, la Răzvan Exarhu, realizatorul și prezentatorul celui mai popular matinal de radio de la noi. Unii dintre voi se gândesc poate la „What’s the story morning glory”, versul băieților de la Oasis. Alții, la semințele din plicul care va face să răsară niște zorele faine sau la florile asemănătoare cu acestea, din Thailanda. Mă rog, probabil mai sunt câțiva care știu și sensul argotic al expresiei – inopinata bucurie masculină de dimineață.

artizanalaEu doresc să vă povestesc despre Morning Glory IPA, pe care am consumat-o cu plăcere (în minimum trei exemplare, dacă rețin bine) la Beer o`Clock, locul care reprezintă pionieratul berilor artizanale din București. Cu această bere Morning Glory (IPA – Ground Zero, 6%, 0,5 l), zice-se, a pornit în deceniul trecut Noua Revoluţie a Berii Artizanale din România. E artizanat curat: primul IPA făcut în țara noastră. Această India Pale Ale are un caracter exotic, etalează arome de mango, simți și niscaiva citrice pe acolo, dar predomină amăruiul dat de hamei. E bărbătească, strașnică, atunci când e desfăcută te face să-ți amintești de vorba domnului nostru John Steinbeck: „nu se compară nimic pe lume cu prima gură de bere”, însă când se golește paharul, ai imboldul de a striga ca la operă, „encore”!

Nu mai frecventez – cu excepția vizitelor pe care i le fac prietenului meu octogenar de la Caru cu Bere sau a evenimentelor legate de artă – Centrul Vechi din București ca pe vremuri, nu mai insist acum asupra motivelor. De aceea, am fost surprins, în mod plăcut, că totuși se poate petrece o seară OK la o terasă. Serviciul a fost impecabil, berea extrem de variată, chiar ai de unde alege, ambianța – perfectă.

Iar consumatorii au făcut să-mi revină în minte o butadă a confratelui Hunter S. Thompson:

„Există o veche axiomă celtică potrivit căreia oamenii buni beau bere bună. Ceea ce e adevărat, acum ca și atunci. Doar uitați-vă în jurul vostru în orice spațiu public și o să vă prindeți repede: oamenii răi beau bere proastă. Ia gândiți-vă!”.

Ei bine, confirm partea aia cu oamenii buni beau bere bună: la o masă alăturată erau mușterii mișto (printre aceștia, solistul vocal al unei excelente trupe locale, al cărei nume face trimitere la un mare poet romantic englez), la masa mea erau profesori universitari din SUA proveniți din România, una peste alta, a fost o seară meseriașă, în care am numărat berile doar la final. Și am conchis, asemenea ilustrului personaj fictiv Homer Simpson: „Ah, berea! Cauza și soluția tuturor problemelor din viață!”.

Text de Horia Ghibuțiu

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută