Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/08/2022
Festival Lifestyle

Zilele CALEIDO | O celebrare a diversității culturale

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Zilele CALEIDO | O celebrare a diversității culturale Share Zilele CALEIDO | O celebrare a diversității culturale


Ferentari, cartierul bucureștean cu o istorie mai veche de un secol și jumătate, care continuă să reprezinte o comunitate marginalizată în care mulți cetățeni trăiesc în sărăcie, găzduiește între 25 și 28 august, în Piața Ferentari, un eveniment care își propune să fie un punct de întâlnire culturală pentru locuitorii zonei și ai celorlalte cartiere din București.

Zilele Caleido celebrează diversitatea culturală, în special cultura romă, și aduce pe scenă nume precum Taraful de la Vărbilău, Johny Romano, artistele Alina Șerban, Katia Pascariu sau Niko G. x Kali. Timp de patru zile, publicul va întâlni personalități rome și adevărate modele de succes la evenimentele din cadrul Zilelor Caleido, care îmbină spectacole de teatru, concerte, DJ sessions și ateliere de fotografie, dans, pictură, teatru, meșteșuguri, educație civică și istoria culturii rome, alături de gastronomie.

Zilele CALEIDO | O celebrare a diversității culturale

Taraful de la Vărbilău

Taraful de la Vărbilău și Tanti Mioara, una dintre rarele femei – lăutar din România, recunoscuți pentru muzica cu tâlc de la sat, vor susține pe scena Zilele Caleido un concert Șaraimanic dedicat publicului de toate vârstele. Johny Romano, artistul fenomen descoperit și susținut de Connect-R, care combină rapul cu  muzica lăutărească, precum și tinerele artiste Niko G. x Kali (Nicoleta Ghiță și Mihaela Drăgan), autoarele primului album de trap feminist din România, „Tehno-Vrăjitoarele”, care abordează teme antirasiste și sociale, dar și subiecte personale în versurile lor, alături de Dj Aldessa și Dj Skiller, completează un program eclectic.

Zilele CALEIDO | O celebrare a diversității culturale

Johny Romano

Alina Șerban, actriţă, dramaturgă, scenaristă și prima regizoare romă de teatru şi film din România, va fi prezentă în cadrul Zilelor Caleido cu spectacolul autobiografic „Cel mai bun copil din lume”, o poveste a fetei de etnie romă, care descoperă încă din fragedă copilărie diferențele de rasă, culoare, mediu, dar care reușește să răzbată în viață și să transforme complexele în determinare și motivație. Spectacolul va fi urmat de proiecția scurtmetrajului realizat de Alina Șerban, „Bilet de iertare”, primul film despre sclavia romilor din perspectivă romă (Mențiune Specială la TIFF, Best Narrative Director la Female Voices Rock – SUA).

Katia Pascariu, românca inclusă de criticii de film în topul celor mai buni actori din 2021, realizat de New York Times, vine la Zilele Caleido cu un spectacol care se joacă și la 12 ani de la prima reprezentație, „Copii răi”, și care vorbește despre fractura de comunicare dintre copii şi părinţi/profesori.

Zilele CALEIDO | O celebrare a diversității culturale

Copii răi

Regizorul și trainerul Matei Lucaci-Grünberg va coordona un spectacol de improvizație short-form, interactiv și comic, în spiritul jazz-ului și muzicii lăutărești, din distribuția căruia fac partea Delia Riciu, Sever Bârzan, Ștefan Huluba, Ștefan Iancu. Din programul Zilelor Caleido nu lipsesc nici producțiile marca Studiourile Ferentari, printre ele regăsindu-se „Povestiri din curtea școlii”, un spectacol creat împreună cu tineri care locuiesc în cartierul Ferentari, despre poveștile lor, din cartier și din viață.

Programele pe care le-am derulat în Ferentari de-a lungul timpului au avut efecte vizibile în îmbunătățirea calității vieții, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Totodată, ne-au ajutat și pe noi să vedem mai bine oamenii de aici și lucrurile cu care se confruntă în fiecare zi. Evenimentele din acest an au fost gândite pentru a aduce împreună oamenii din Ferentari și pe cei din afara lui, care îndrăgesc cultura romă, pentru a crea punți și colaborări, atât în comunitate, cât și în afara ei. Există motive reale de mândrie pentru ce au reușit oamenii de aici să facă în ultimii ani, de la un dialog constructiv cu autoritățile și până la depășirea stereotipurilor și afirmarea tinerilor pe mari scene din țară și străinătate. Toate acestea însumează sute de ore de muncă, ce au la bază un vis, o pasiune și încrederea într-un viitor mai bun.” spune Ion Borșan, președintele Fundației Amfiteatru, organizatorul evenimentului.

Publicul va avea ocazia de a participa gratuit la o serie de ateliere susținute de artiști, profesioniști și reprezentanți ai culturii rome, ce vor avea loc în cadrul Zilelor Caleido,  după cum urmează:

  • Aldessa Georgiana Lincan, feministă activistă romă, cu expertiză în advocacy și organizare comunitară la firul ierbii cu grupuri de femei rome, tineri romi și tinere rome, va susține un atelier de limba romani și unul de activism civic.

Zilele CALEIDO | O celebrare a diversității culturale

Atelier de activism civic

  • Sever Andrei, actor, improvizator, dramaturg și sound designer, fondator al grupului Facem virale și membru al trupei de impro Backstage Boys, cu o experiență de peste 10 ani pe scenă și autor al unor ateliere de improvizație în penitenciare, va coordona un atelier de improvizație muzicală. Sever Andrei este, totodată, și mentor voluntar la Studiourile Ferentari.
  • Răzvan Rotaru îmbină actoria cu mișcarea jonglând tot timpul între spectacole de teatru („Super OK”, „Masa Puterilor Noastre”), dans contemporan („Moving Fields”, „Basma Curată”), spectacole interactive („Crimă la cină”, „Pe Bune”) și spectacole de circ („Alice în Țara Minunilor”). Conduce Mike’s School of Dance la Buzău, iar în cadrul Zilelor Caleido va coordona un atelier de dans contemporan.

Zilele CALEIDO | O celebrare a diversității culturale

Atelier de dans contemporan

  • Cristina Irian și-a dat doctoratul în cadrul UNARTE, Istoria şi Teoria Artei. A studiat antropologie vizuală la Bucureşti, SNSPA și Perugia, la Universita’ degli Studi UniPg, dar și dezvoltare locală comparată la Universita’ degli Studi di Trento. La Zilele Caleido va coordona un atelier foto, care ajută copiii din Ferentari să cunoască mai bine spațiul, cu ochiul liber și prin lentila aparatului foto.

Zilele CALEIDO | O celebrare a diversității culturale

Atelier foto

  • Un atelier de pictură, unde participanții vor experimenta cu diferitele tipuri de culori și texturi, forme și tehnici, va fi susținut de artista Elena Andrei, absolventă a Universității de Arte din București, clasa profesorului Sorin Ilfoveanu, și masterandă în Arte Vizuale la aceeași universitate.

Zilele CALEIDO | O celebrare a diversității culturale

Atelier de pictură

  • Valentin Negoi, profesor în mediul preuniversitar și Doctor în istorie, autor al lucrării cu tema ,,Deportarea romilor din Muntenia în Transnistria în perioada 1942-1944”, vorbește despre istoria și cultura romilor atât din România cât și din Europa în cadrul unui atelier dedicat.
  • Inayeh Khalid, arhitect, membru al Ordinului Arhitecților din România, cu diplomă de master în Arhitectură și Planificare urbană, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“, precum și membru fondator al Mesteshukar ButiQ, va susține un atelier de meșteșuguri dedicat bijuteriilor din cupru și modelajului din ceramică.

Zilele CALEIDO | O celebrare a diversității culturale

Atelier de meșteșuguri

  • Actrița Irina Artenii, absolventă a secției de actorie a U.N.A.T.C., unde acum urmează și un masterat de actorie de film, propune tinerilor participanți un atelier de teatru. Irina susține periodic ateliere cu copii din diferite medii în cadrul unor proiecte de teatru comunitar.
  • O discuție despre istoria cartierului Ferentari cu istoricul și cercetătorul Andrei Răzvan Voinea, autor a două cărți despre istoria Bucureștiului, „Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină. Parcelările Societății Comunale pentru Locuințe Ieftine – București (1908-1948)” și „Locuințe pentru muncitori și funcționari: Casa Construcțiilor și Parcelarea Vatra Luminoasă (1930-1949).”

Zilele CALEIDO | O celebrare a diversității culturale

Zilele Caleido este un eveniment organizat de Fundația Amfiteatru, care va avea loc între 25-28 august, în Piața Ferentari, iar accesul este liber. Evenimentul se adresează tuturor bucureștenilor interesați să cunoască realitatea autentică și diversitatea culturii rome, precum și adulților și copiilor din comunitatea din Ferentari, scopul acestuia fiind acela de a crește coeziunea socială în Ferentari.

Recomandare de IOAN BIG

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută