Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/08/2022
Eat & Drink

Ispitele nutriționale ale verii

Maria Martac De Maria Martac
Comentarii Ispitele nutriționale ale verii Share Ispitele nutriționale ale verii


Se spune că vara mâncăm mai puțin și, din punct de vedere biologic, este corect pentru că centrul nervos responsabil cu percepția senzației de cald este lângă cel care percepe sațietatea. Dar, în numele hidratării și al caniculei, consumăm tot felul de lichide reci, dulci, carbogazoase, colorate, eventual cu cafeină sau alcool. Vara, când ne gândim la ispite culinare, ne gândim la limonade, înghețate sau mix-uri de fructe reci și mai puțin la salate sau carne slabă la grătar.

Dacă este vorba doar despre un răsfăț săptămânal, poate ca nu este atât de rău, dar dacă zilnic ne vom răcori cu câte un cocktail cu umbreluță, 1-2 înghețate și nelipsitele frapeuri cu cafea, tot ce vom obține, în câteva săptămâni de vară, vor fi câteva kilograme în plus în zona abdomenului și eventual niște carii.

Plajele și parcurile, vacanțele în general, sunt locuri în care gustările pot înlocui adesea mesele adevărate. Problema este că majoritatea gustărilor de sezon nu conțin fibrele, proteinele, vitaminele și mineralele unei mese echilibrate. 

Și pentru că toată lumea are dreptul la vacanță și la câteva deserturi de sezon fără să se simtă vinovat, vă ofer în continuare câteva idei de gustări hrănitoare, răcoritoare și sănătoase

După un antrenament lung pe caniculă, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să beți apă plată îmbogățită cu electroliți pentru a vă hidrata. Atenție, multe băuturi cu electroliți sunt pline cu zahăr și alte adaosuri. Apa în care să adaugăm un plic de electroliți sau apa de cocos, pot fi opțiuni bune.

Nimic nu este mai răcoritor decât o limonadă rece ca gheața într-o zi înăbușitoare de vară. Dar, în timp ce acea limonada vă poate face să vă simțiți bine, nu este întotdeauna cea mai bună alegere și pentru organism. Majoritatea băuturilor răcoritoare – sucuri proaspete, carbogazoase și băuturi cu cafea – sunt pline de zahăr.

Recomandările Asociației Americane a Inimii legate de consumul zilnic de zahăr sunt de cel mult 25 de grame de zaharuri adăugate pe zi, pentru femei, în timp ce bărbații ar trebui să se limiteze la 36 de grame. De exemplu, un pahar de limonadă poate conține mai mult de 15 grame de zahăr.

Savurarea unei cafele cu gheață într-o zi toridă poate fi una dintre cele mai frumoase experiențe. Dar vă recomand să o preparați acasă, astfel va fi mai naturală, mai aromată, fără zahăr și cu siguranță mai ieftină.

Un ceai rece pe bază de rodie, este gustos și are doar 8 grame de carbohidrați per porție. Și având în vedere beneficiile pentru sănătate ale rodiei, merită din plin! O jumătate de cană de suc rodie conține 10% din cantitatea zilnică recomandată (DZR) de vitamina C și 12% din DZR de vitamina K, conform USDA.

Puneți lime în apă de cocos și amestecați cu câteva frunze de mentă proaspătă pentru o băutură delicioasă. Apa de cocos este hidratantă și oferă electroliți, în special potasiu. Bonus, dacă este seară, putem să strecurăm și o cantitate minimă de alcool (apa de cocos este hidratantă, lucru foarte necesar în cazul băuturilor cu alcool).

Dacă vorbim despre înghețată lucrurile sunt la fel de „dulci”. Încercați variantele de înghețată cu fructe, eventual cele făcute acasă din fructe congelate și iaurt grecesc. Sunt un deliciu și țin de foame!

Nectarurile de fructe, ceaiurile sau băuturile acidulate pe care le bem cu poftă, nu ne satisfac setea și sunt mari dușmani ai dietei: un singur pahar cu 200 de ml de nectar poate să conțină nu mai puțin de 110 kcal. Iar dacă ți-e foarte sete și bei două astfel de pahare ai acumulat 220 kcal dintr-o sorbitură. 

Dacă doriți neapărat un suc de fructe (fresh de măr sau citrice) diluați-l cu apă.Încercați combinația dintre suc de lime cu gheață și mentă, amestecat cu suc proaspăt de măr. E un cocktail răcoritor și delicios.

Ideal ar fi să ne hidratăm cu apă (plată sau minerală) eventual infuzată cu fructe congelate, felii subțiri de lămâie, castravete, frunze de mentă etc.  Umpleți o cană mare cu apă, fructe tăiate felii (citrice, fructe de pădure sau pepene galben) și gheață. Pasați afine sau zmeură pe fundul paharului, apoi adaugați apă minerală sau plată. Faceți cuburi de gheață din suc fără zahăr și adăugați-le în apă minerală sau plată sau în apa cu suc de afine. Dacă nu vă place nici apa plată nici cea cu gaz, umpleți jumătate din pahar cu apă minerală și jumătate cu apă plată. Zdrobiți niște frunze de busuioc, puneți în apă și lăsați peste noapte.

Din gama gustărilor de sezon, am putea încerca frigărui de pepene verde cu brânză feta, struguri reci cu nuci sau cu brânză maturată, sau poate mango rece cu un sos chilli.

După fierberea legumelor, cum ar fi morcovii, păstrați apa și răciți-o peste noapte iar a doua zi veți avea o explozie de aromă plină de vitamine.

Cu toții ne dorim o vacanță frumoasă. Să nu o facem de neuitat din cauza kilogramelor cu care ne întoarcem.

Maria Martac este biolog, tehnician nutriționist, health coach.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută