Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 02/08/2022
Festival Festivaluri 2022 Film

Parcurs cinematografic festivalier în august

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii Parcurs cinematografic festivalier în august Share Parcurs cinematografic festivalier în august


Cine mai știe câte planuri ai avut la început de vară și câte dintre ele ai reușit să le duci la bun sfârșit?

Fie că ai adunat în iunie și iulie amintiri cât să-ți ajungă un an, fie că încă fugi după niște povești memorabile, ultima lună a verii ne-a pregătit un periplu cinematografic. În luna august vor avea loc trei festivaluri de film care vor îmbina pasiunea noastră pentru cinema cu plăcerea călătoriei, punând pe marile ecrane pelicule atât din spațiul românesc, cât și de peste hotare.

Festivalul Serile Filmului Românesc

Primul popas îl facem în inima Moldovei, la Iași, în perioada 3-7 august, la Festivalul Serile Filmului Românesc. Profilul său unic a reușit, de-a lungul anilor, să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei românești. Cea de-a 13-a ediție, una norocoasă, afirmă organizatorii, desfășurată în locații de excepție sau cu proiecții în aer liber, îi va fi dedicată actorului Marcel Iureș. Printre titlurile cu care ne vom întâlni în aceste zile se numără Grindul Șacalilor (Nap Toader/2022), Imaculat (Monica Stan, George Chiper-Lillemark/2022), O vară de neuitat (Lucian Pintilie/1994) și Anul pierdut 1986 (Ligia Ciornei/2022).

" "

Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul

Imediat ne mutăm pe Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe, în perioada 8-14 august, pentru Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul. Programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, o competiție de lungmetraje, dar și proiecții în afara concursului – toate acestea fiind însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. Lungmetrajele românești prezentate în afara competiției, care s-au regăsit în palmaresul unor importante festivaluri de film, precum Cannes și San Sebastián, sunt Marocco (Emanuel Pârvu/2021), Metronom (Alexandru Belc/2022), Balaur (Octavian Chelaru/2022), Pentru mine tu ești Ceaușescu (Sebastian Mihăilescu/2021), Miracol (Bogdan George Apetri/2021), Străjerii Deltei (Liviu Marghidan/2021), Crai Nou (Alina Grigore/2021), Imaculat (Monica Stan și George Chiper-Lillemark/2022) și Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric (Gabriel de Achim/2021).

Festivalului de Film şi Istorii

În cea de-a doua parte a lunii, de pe 14 august și până pe 4 septembrie, ajungem la Râșnov, pentru cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de Film şi Istorii. Apărut în anul 2009, din dorința valorificării unui capitol important al cinematografiei locale și mondiale, dar și din nevoia de a produce în spațiul public românesc discuții despre teme al căror impact temporal depășește efemeritatea clipei, evenimentul construiește un loc prielnic atât pentru cinematografie, cât și pentru prelegeri, școli de vară, dezbateri și expoziții – orice este capabil să stârnească gânduri și pasiuni, să informeze și să emoționeze, să ridice întrebări și să dezbată răspunsuri.

Text de Teodora Bratu

Cover foto: Photo by Loc Dang

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută