Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/07/2022
Artă & Cultură

ASTRA Multicultural, ediția a VII-a a însemnat 6875 de vizitatori

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ASTRA Multicultural, ediția a VII-a a însemnat 6875 de vizitatori Share ASTRA Multicultural, ediția a VII-a a însemnat 6875 de vizitatori


ASTRA Multicultural, ediția a VII-a, a reunit peste 100 de artiști, 22 de ansambluri și grupuri folclorice împreună cu 50 de meșteri tradiționali și specialiști în gastronomie din diverse comunități (sași, maghiari, rromi, lipoveni, greci, sârbi, croați, slovaci, români ).

O componentă de bază din programul ASTRA Multicultural 2022 a însemnat târgul meșterilor din comunități multietnice, unde meșterii tradiționali au derulat ateliere meșteșugărești interactive și au expus / comercializat propriile creații pe Aleea Pivelor din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

" "

În cadrul ASTRA Multicultural 2022 a fost organizat un maraton gastronomic multietnic , în care bucătari și gospodine din comunitățiile mai sus menționate au gătit după rețete tradiționale vechi de sute de ani. Atelierele gastro au fost amenajate în 7 puncte distincte din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (Târgul de țară + 6 gospodării tradiționale). Au fost servite peste 400 de porții de gulaș de oaie, coleșă cu brânză în pături, cârnați tradiționali de porc, găluște slovăcești, ciorbă de legume, papricaș de miel, ciorbă de fasole verde, papricaș sârbesc, saviacițe cu dulceață de prune, miel înjintuit, balmoș, piroște, supă albă de pui, malasolca, gogoși ucrainene, ciorbă de pește; mâncare de varză cu carne de porc – plăcintă de dovleac, ciorbă de raci, lutică, ciorbă de roșii, mâncare de pui cu ardei și roșii coapte, supă ungurească de ciuperci, ciorbă ucraineană de sfeclă, tochitură de vițel, crap pe varză călită, Pirjachi.

Tot la ASTRA Multicultural a avut loc și un festival de muzică și dansuri tradiționale multietnice, în care au susținut prestații artistice Fanfara Turnişor Neppendorfer Blaskapelle, Sibiu, Ansamblul Mlădițele din Nocrich, Nocrich, Sibiu, solistele: Sonia Cîrțoroșan, Aura Cerpac, Arpașu de Jos, Sibiu, Grupul vocal Almășanu, Alma, Sibiu, soliști: Luminița Dejan, Iulia Lăpădat, Ilarie Lăpădat, Ion Chiș, Aurel Maier, Ansamblul folcloric Doruri Sibiene, Sibiu, profesor coordonator Izabela Tomița, Ansamblul de dansuri Bujorul de munte, Gura Râului, Sibiu, Soliste: Camelia Cosma Stoiță, Ioana Brad, Grupul de Muzică Tradiţională Românescă Junii al Școlii Populare de Arte și Meserii Ilie Micu Sibiu, profesor coordonator Cosmin Verde, Ansamblul Veselka (Curcubeul), Caraorman, Tulcea, Ansamblul Bila Roja (Trandafirul Alb), Letea, Tulcea, Ansamblul KUD Sveti Nikola al Uniunii Sârbilor din România, Diniaș, Timiș, Ansamblul folcloric Ghiocelul, Cezieni, Olt, Grupul vocal Dionysos al Comunității Elene din Brașov, Brașov, Ansamblul Cununa Almașului, Almaş, Arad, Ansamblul de dansuri Karasevska Zora al Uniunii Croaţilor din România, Carașova, Caraș Severin, Orchestra ansamblului Karasevska Zora al Uniunii Croaţilor din România, Grupul vocal feminin de cântece populare din Racoșul de Sus, Covasna, Grupul Gospodarii din Mălini, Suceava, Suceava , Grupul Rădăcini străbune, Valea Cosăului, Maramureș, Ansamblul Hajdina, Luduș, Mureș, Ansamblul Purtata Secașelor, Miercurea Sibiului, Sibiu

Reamintim faptul că startul acestui eveniment a fost dat de seminarul ASTRA Multicultural – Patrimoniu cultural. Valoare. Perspective. , la care au participat 86 de cercetători, etnologi, sociologi, antropologi, muzeografi, reprezentanțj din universități și institute de cercetare.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută