Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/06/2022
Festivaluri 2022

Festivalul VARA MAGICĂ – interviu cu domnul Dorin Ioniță, inițiatorul și organizatorul festivalului

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Festivalul VARA MAGICĂ – interviu cu domnul Dorin Ioniță, inițiatorul și organizatorul festivalului Share Festivalul VARA MAGICĂ – interviu cu domnul Dorin Ioniță, inițiatorul și organizatorul festivalului


Ce va fi diferit anul acesta la festivalul Vara Magică față de edițiile trecute? Spuneți-ne 3 lucruri.

Păstrăm ideea de bază a Festivalului Vară Magică și anume de a le oferi iubitorilor de muzică clasică posibilitatea de a-și împlini nevoia de muzică, de trăiri la un mare nivel, de a aduce emoția generată de muzică de cea mai bună calitate interpretată de mari artiști, nu oriunde, ci chiar în spațiul magic al Ateneului Român.

Desigur, nici o ediție nu este la fel la alta, iar anul acesta ne mândrim cu faptul că oferim un program extrem de variat, incluzând o seară de operetă, dar și un concert cu un concept inedit: pianista și compozitor Sînziana Mircea, alături de marea soprană Laura Tătulescu împreună cu o producție aparte de muzică electronică și sintetizator realizată de Giovanni Dinello, cu proiecții originale de videomapping în interiorul sălii Ateneului realizate de artistul vizual Adistu.

În plus, anul acesta, față de alți ani, avem cea mai lungă perioadă de festival: 9 săptămâni, în comparație cu 7-8 săptămâni în anii anteriori; cu un concert săptămânal, acoperim integral întreaga perioada estivală.

Nu în ultimul rând, anul acesta – după o pauză de doi ani, perioadă care ne-a afectat direct sau indirect pe fiecare dintre noi – revenim la concertele susținute de orchestre internaționale, cum ar fi Orchestra Națională de Tineret a Țărilor de Jos și Orchestra Națională de Tineret a Franței.

Desigur, mai sunt și alte surprize, dar vă lăsăm să le descoperiți!

Care credeți că vor fi concertele (numiți doar 3) pe care nu trebuie să le ratăm?

Festivalul Internațional Vară Magică înseamnă 9 seri de concerte de muzică clasică, 9 seri magice în care emoția și eleganța primează. Fiecare concert este unic prin conținut, interpretare și concept, dar dacă trebuie să aleg 3 de neratat, nu pot răspunde decât astfel: 1) primele 3 concerte, 2) următoarele 3 concerte și 3) ultimele 3 concerte.

Cum vă alegeți artiștii invitați? Pe ce criterii vă bazați?

Mai în glumă, mai în serios, trebuie să vă mărturisesc că am criterii extrem de stricte în selectarea artiștilor invitați și – mai mult decât atât – nici nu sunt dispus și nici nu îmi doresc să fac compromisuri la acest capitol. Practic, sunt trei criterii de la care nu ne abatem: talent, dăruire și respect față de artă.

Ce alte activități pregătiți pentru ediția din acest an, în afară de concertele propriu-zise?

Festivalul Internațional Vară Magică este, cu siguranță, un proiect important, un proiect de suflet și de amploare, care este însă totodată și versatil și jurul căruia am dezvoltat multe alte proiecte fascinante. În vara aceasta vom pune în practică o nouă viziune pentru Seratele Muzicale care vor fi lansate în luna august și se vor derula pe parcursul întregului an.

Vară Magică este un festival de nișă, poate fi o experiență interesantă și pentru cineva care nu este pasionat sau familiarizat cu acest gen de muzică?

Categoric, Vară Magică este o experiență deosebită chiar și pentru publicul mai puțin familiarizat cu concertele de muzică clasică. Întregul repertoriu al festivalului Vară Magică este compus din piese minunante, care ajung la sufletul oricărui om, indiferent de nivelul său de acomodare cu rigurozitatea clasică. Mediul în care se desfășoară – Sala Mare a Ateneului Român – este în sine o experiența de neratat. Dar poate mai important decât acestea, este faptul că încurajăm dialogul între artist și public, ceea ce generează o legătură puternică între artă-artist și spectator. Este un format unic, special gândit și creat pentru sezonul estival.

Festivalul a crescut față de primele ediții. Cum vă așteptați să arate festivalul vostru în 5 ani? Care sunt planurile și așteptările voastre?

Festivalul Vară Magică a supraviețuit – și nu numai – cu succes celor doi ani de pandemie, ceea ce pentru noi a fost în sine o confirmare a faptului că publicul are nevoie de astfel de evenimente. Desigur, ne-am dori să crească precum Făt-Frumos din poveste, măcar pentru a da astfel posibilitatea unui public mai larg să se bucure de concertele festivalului; dar având conștiința realităților cotidiene, suntem absolut convinși că acest lucru înseamnă eforturi susținute.

Orice altceva ce doriți să adăugați

Ar fi multe de povestit… Dar cuvintele sunt uneori prea multe, alteori insuficient de convingătoare; așa că nu aș adăuga decât o invitație adresată cititorului de a veni în vara aceasta, între 6 iulie-31 august, la Ateneul Român, pentru a trăi o altfel de experiență a concertelor de muzica clasică. Vă așteptăm la Vară Magică!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută