Eveniment de referință care marchează încheierea Stagiunii Centenare a ONB, Bucharest Opera Festival (24 iunie–2 iulie) este primul festival ce invită în Capitală toate instituţiile cu rang de operă naţională din România, cărora li se alătură Opera Română Craiova şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet Maria Bieşu din Chişinău. În programul festivalului organizat de ONB, ce are potenţialul de a deveni un eveniment anual, sunt incluse nouă spectacole de operă, operetă şi balet, programate în nouă seri consecutive, aducând în prim plan nouă orchestre, șapte coruri mixte, un cor de copii, două companii de balet, zeci de soliști și dirijori de top ai scenei muzicale contemporane, în total aproape 1500 de nume care compun personalul artistic și tehnic. Iată doar trei dintre spectacolele pe care ar trebui să nu le ratăm în cadrul festivalului:
Vineri, 24 iunie – Don Giovanni de W.A. Mozart, regia Andrei Șerban | Opera Națională București
foto © Paul Buciuta
,,Muzica lui Mozart e un amalgam de tragedie și comedie, de la Eine kleine nachtmusik până la Requiem. La fel și viața lui. Lumina și întunericul erau simultan prezente în tot ce făcea. Așa cum îl putem intui pe Mozart din muzica pe care a compus-o, îmi închipui că era și în viață, acasă, cu Constantze, soția lui, cu alte femei sau prieteni. Adora să pretindă că e copilăros, făcea clownerii, deși, sub masca veseliei, tristețea clownului transpărea în muzică.” – Andrei Șerban.
Duminică, 26 iunie – Ora spaniolă (L’heure espagnole) & Copilul și vrăjile (L’enfant et les sortileges) de Maurice Ravel, regia Tompa Gábor | Opera Maghiară din Cluj Napoca
Un spectacol plin de umor și dinamism, ce are în centrul atenției visul unui copil dornic să se „răzbune” pe mama sa, o fantasmă cu jucării stricate care se trezesc la viață pentru a se revolta. „Am încercat o acoladă a celor două opere imaginându-le ca fantasma sau visul aceluiași copil. Un vis exagerat despre mama care îl tratează cu poate prea multă strictețe și prea puțină răbdare atunci când nu își face temele”, spune Tompa Gábor.
Miercuri, 29 iunie – La Serva Padrona de Giovanni Battista Pergolesi, regia Silviu Purcărete | Opera Națională Română din Timișoara
Prima operă comică din istorie, La Serva Padrona a avut premiera în 1733, la Napoli. Datorită poveștii sale „ușurele”, a devenit obiectul disputei din „Querelle des Bouffons” (Războiul actorilor comici). Povestea e simplă. Uberto, un burlac tomnatic, se plânge mereu de aroganța servitoarei sale. Într-adevăr, Serpina nu i-a pregătit ciocolata, refuză să-i aducă peruca, pălăria și haina și, de fapt, îi interzice să iasă din casă. În aceste condiții, Uberto cere ajutorul valetului său, Vespone, pentru a găsi o femeie cu care să se însoare și să scape de neobrăzata Serpina. Acesta are însă un as în mânecă și decide să-l facă pe Uberto s-o ia de nevastă.