Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/06/2022
Artă & Cultură

Interviu cu primarul Astrid Fodor, despre evenimentele și investițiile care dau viață Sibiului în 2022

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Interviu cu primarul Astrid Fodor, despre evenimentele și investițiile care dau viață Sibiului în 2022 Share Interviu cu primarul Astrid Fodor, despre evenimentele și investițiile care dau viață Sibiului în 2022


Vara aceasta Sibiul revine la viață! Primarul orașului, Astrid Fodor, ne asigură că în fiecare zi are loc cel puțin un eveniment, în spațiul public sau în sălile instituțiilor culturale. Despre cum vor arăta agenda culturală și cea sportivă în 2022, despre primele cifre înregistrate de sistemul de bike sharing implementat recent la Sibiu, dar și despre cât de atractiv e Sibiul pentru tinerii din țară, am stat de vorbă cu doamna primar Astrid Fodor.

 

Sibiul este un oraș atractiv, plăcut locuirii și în continuă dezvoltare”

 

Ați declarat în mai multe ocazii că nu vă puteți imagina Sibiul fără evenimentele sale culturale și sportive. Cum arată agenda culturală din 2022, mai ales în contextul ridicării tuturor restricțiilor care i-au împiedicat pe mulți operatori culturali să activeze?

Evenimentele orașului sunt deja parte din Sibiu, cred că suntem cu toții de acord. Eu de abia am așteptat să văd orașul din nou cu viață, așa că agendele de evenimente arată foarte bine, mai ales în contextul pauzei generate de pandemie. Finanțăm aproape 200 de proiecte prin agende, fiecare cu unul sau mai multe evenimente, la care se adaugă evenimentele instituțiilor noastre culturale. Prin urmare, în fiecare zi a acestui an are loc minim un eveniment, adică se întâmplă ceva frumos în spațiul public, în sălile de spectacol sau de expoziții. Sibiul are din nou o ofertă bogată pentru timpul liber și nu doar prin agende, ci și prin alte obiective de agrement, proaspăt renovate, precum Baia Populară și Lacul Binder sau Grădina Zoo. Pentru că viața e și despre muncă, dar și despre timp liber, pentru relaxare. Ca în fiecare an, agendele 2022 sunt alcătuite dintr-o diversitate de tipuri de evenimente pentru că scopul e acela de a oferi ceva pe gustul fiecăruia, prin evenimente cu tradiție deja sau prin evenimente noi. Sunt sigură că operatorii vor organiza anul acesta ediții speciale, potrivite bucuriei revenirii după doi ani grei.

 

Interviu cu primarul Astrid Fodor, despre evenimentele și investițiile care dau viață Sibiului în 2022

 

Cum evaluați relația administrației sibiene cu operatorii culturali? Putem vorbi de o relație solidă, de durată, construită pe încredere?

În Sibiu, relația dintre administrația locală, ca finanțator, și organizatorii de evenimente este una corectă. Noi suntem foarte clari în criteriile de selecție a proiectelor, sunt sigură că și Comisia a analizat cu toată responsabilitatea proiectele, iar sumele totale alocate din bugetul local pentru finanțarea acestora sunt importante. Prin urmare, nu cred că există un motiv de conflict. Sigur că și noi, și operatorii culturali, ne-am dori să existe și mai multe resurse financiare, dar Primăria are responsabilitatea de a distribui chibzuit și echilibrat fondurile pentru finanțarea proiectelor de investiții, pentru gestionarea și buna funcționare a tuturor domeniilor de administrare a orașului. Operatorii culturali care reușesc să obțină finanțare înseamnă că au câștigat încrederea Comisiei de Selecție prin calitatea proiectelor, dar și încrederea publicului. Asta e cel mai important pentru că, până la urmă, noi investim acești bani în agende pentru ca sibienii și oaspeții orașului să beneficieze de rezultate.

 

”Sigur că evenimentele din pandemie nu au fost ideale ca format, dar cred că am dovedit cu toții un lucru important: că ne putem adapta, că suntem flexibili, că Sibiul e puternic și că face față provocărilor, găsind soluții creative”

 

Revenind la perioada ultimilor doi ani, cât de mult credeți că a contat pentru ”moralul” comunității sibiene faptul că anumite evenimente au reușit să aibă continuitate chiar și-n timpul pandemiei?

În mijlocul restricțiilor și a tragediilor medicale și sociale provocate de pandemie, cred că acele evenimente au însemnat o mică gură de oxigen, mici momente de bucurie. Atunci când mă uitam pe geam și vedeam Sibiul gol și trist, moralul meu a suferit și cred că la fel au simțit și sibienii care obișnuiau să participe la viața orașului. De aceea am și ținut să adaptăm ghidurile agendelor pentru ca totuși evenimentele să poată avea loc, cu respectarea restricțiilor. Știu că a fost greu și pentru operatorii care au avut mai multe responsabilități pentru protecția publicului, dar unii și-au asumat efortul și au reușit. Sibienii au fost disciplinați, au respectat măsurile de protecție și atunci totul a decurs bine. Sigur că evenimentele din pandemie nu au fost ideale ca format, dar cred că am dovedit cu toții un lucru important: că ne putem adapta, că suntem flexibili, că Sibiul e puternic și că face față provocărilor, găsind soluții creative.

 

Interviu cu primarul Astrid Fodor, despre evenimentele și investițiile care dau viață Sibiului în 2022

 

La atmosfera colorată a orașului contribuie mult și turiștii. Cu toate că vorbim despre o revenire la normalitate din punct de vedere sanitar, avem de-a face cu o altă provocare, războiul din Ucraina. Credeți că vor exista efecte ale războiului asupra turismului?

Turismul în Sibiu de abia începe să își revină după pandemie. Timp de doi ani deplasările au fost limitate, mai ales cele în scop turistic așa că nu cred că turismul își va reveni ușor după această perioadă. Cred că întoarcerea turiștilor va fi treptată și precaută. Cu siguranță că războiul din Ucraina are un impact și în turismul românesc. E probabil ca turiștii să evite în această perioadă călătoriile în Europa de Est, din precauție. Mai mult, specialiștii anunță o criză economică generată și de pandemia prelungită și de conflictul armat din Ucraina, iar aceasta va afecta și turismul, cu siguranță.

 

Interviu cu primarul Astrid Fodor, despre evenimentele și investițiile care dau viață Sibiului în 2022

 

În ultimii ani au existat investiții solide în dezvoltarea infrastructurii sportive din Sibiu și a zonelor verzi, iar agenda sportivă a devenit tot mai atractivă. Cât de importantă este pentru Primărie conectarea comunității sibiene la activități și evenimente sportive?

Primăria Sibiu sprijină sportul sibian prin finanțarea evenimentelor încă din 2002. Acordăm finanțare atât evenimentelor dedicate sportului pentru sănătate, cât și sportului de performanță. Alocăm sume importante, ceea ce dovedește concret interesul pe care îl avem în a promova sportul și în a-l sprijini. În plus, investim în infrastructura sportivă în mod substanțial. Modernizarea Stadionului Municipal este cea mai mare lucrare în curs, care se va finaliza în acest an. Pe lângă acesta continuăm să modernizăm curțile școlilor pentru practicarea sportului atât la orele de educație fizică, cât și în afara orelor de curs în cazul a 14 unități de învățământ. Anul acesta am inițiat și amenajarea terenurilor de sport din zona Obor, la anul sibienii le vor putea folosi pentru a juca fotbal, handbal sau tenis. Cei mai tineri se bucură cu siguranță de skate park-ul Obor care se extinde anul acesta cu o nouă instalație. Ați menționat și de zonele verzi. Orașul nostru devine tot mai verde, așa cum și-l doresc sibienii. Lucrările la noul parc din zona Tilișca avansează și pregătim și revigorarea parcului Sub Arini, a parcului Astra și a parcului Cetății. Și zonele verzi din cartiere le-am împrospătat prin plantări și amenajări care le-au îmbunătățit aspectul, spre exemplu, vă invit la o plimbare în cartierul Terezian, în zonele finalizate, în care am plantat în primăvară. În cartierul Ștrand vom planta în această toamnă majoritatea materialului verde. Nu doar extindem aceste zone, ci avem grijă și de aspectul lor. Am îmbunătățit și Regulamentul de îngrijire a zonelor verzi pentru a crește calitatea acestor spații și pentru a implica cetățenii în întreținerea lor, de bună voie și din plăcere, dar nu oricum, ci cu respectarea anumitor reguli. Prin urmare, nu doar declarăm că ne place verdele, ci realizăm proiecte concrete în acest sens. Mai avem mult de lucru, dar ne-am înscris pe direcția bună.

 

Interviu cu primarul Astrid Fodor, despre evenimentele și investițiile care dau viață Sibiului în 2022

 

Un subiect care e pe buzele tuturor în această perioadă e Sibiu BikeCity, inaugurat în urmă cu mai bine de o lună. Cum apreciați interesul sibienilor și al turiștilor pentru sistemul de bike sharing al orașului?

În prima lună de funcționare a sistemului, bicicletele Bike City s-au închiriat de peste 22.000 de ori. Această cifră ilustrează concret și cuantificat interesul sibienilor pentru deplasarea cu bicicleta. E un proiect reușit, care nu a fost deloc ușor de implementat: de la identificarea locațiilor pentru amplasarea stațiilor și până la punerea în funcțiune a sistemelor de comunicații digitale ale stațiilor de închiriere. La acestea se adaugă investițiile în noi piste pentru biciclete. Anul trecut am finalizat legătura dintre centrul orașului și zona industrială est, pe str. Podului și un coridor pentru biciclete între cartierul Ștrand și parcul Sub Arini. Anul acesta am amenajat piste pe drumul peste Câmpșor, iar până la finalul anului vor fi disponibile și cele de pe Calea Dumbrăvii. În 2023 se vor finaliza pistele de pe malurile Cibinului, tronsonul dintre șoseaua Alba Iulia și cartierul Gușterița. Pregătim și următoarele proiecte în acest domeniu. Lucrăm la documentațiile tehnice pentru amenajarea a două coridoare de mobilitate pe Calea Șurii Mici și respectiv pe bulevardul M. Viteazu și str. Rahovei. De asemenea, în zona parcului Sub Arini și a Pădurii Dumbrava, pe str. Th. Aman, vom realiza o pistă care va asigura continuitatea rețelei din zonă. Este prevăzută și amenajarea de piste pe celelalte două tronsoane ale malurilor Cibinului, dar și amenajarea dealului Gușteriței cu trasee ciclo-turistice. Construim deci și un Sibiu bike friendly.

 

Interviu cu primarul Astrid Fodor, despre evenimentele și investițiile care dau viață Sibiului în 2022

 

Cât de atractiv considerați că e Sibiul pentru tinerii care au în vedere să se relocheze pentru un trai mai bun?

Tinerii vin în continuare în Sibiu. Nici nu trebuie să ne spună asta statistica pentru că se vede cu ochiul liber în cartierele noi ale orașului sau în cele din localitățile învecinate. E suficient să te uiți la numerele de înmatriculare ale mașinilor locatarilor. Acest fapt e cel mai bun indicator că Sibiul atrage în continuare prin calitatea vieții și prin oferta de locuri de muncă. E semn clar că orașul e dezvoltat și plin de vitalitate pentru că altfel tinerii nu s-ar muta aici și să își lase orașul natal. Sigur că și Sibiul mai are mult de lucru pentru a îmbunătăți mobilitatea, în domeniul zonelor verzi și mai ales în domeniul educației pentru că, tocmai în contextul acestei migrații spre Sibiu, noi trebuie să investim masiv în extinderi de școli, de licee și, mai ales, în construcția de creșe și grădinițe. Dar stăm bine la calitatea vieții: infrastructura e modernizată, atât în centru cât și în cartiere, mediul economic generează locuri de muncă și bunăstare, zonele comerciale sunt suficiente, iar Primăria investește în spații pentru sport și agrement și în evenimentele de timp liber ale orașului. Sibiul e un oraș atractiv, plăcut locuirii și în continuă dezvoltare, în ritmul propriu, adaptat la caracterul său și în limita disponibilităților financiare din fiecare an.

 

Interviu cu primarul Astrid Fodor, despre evenimentele și investițiile care dau viață Sibiului în 2022

 

Care e mesajul dumneavoastră pentru sibieni acum la început de vară, când întreg orașul e mai dinamic ca oricând?

Sibiul revine la viață. Vă invit să vă bucurați de tot ceea ce vă oferă!

 

Interviu realizat de RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.