Meniu Zile și Nopți

Artă & Cultură

Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/06/2022
Artă & Cultură / Art Expo

Muzeul Național din Oslo – o nouă fereastră către lumea artei

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii Muzeul Național din Oslo – o nouă fereastră către lumea artei Share Muzeul Național din Oslo – o nouă fereastră către lumea artei


De la Frida Kahlo la Wenche Selmer, de la design scandinav la cultura queer, de la basme la modernismul gotic, de la lână la instrumente muzicale, de la Grayson Perry la Anna-Eva Bergman – noul Muzeu Național din Oslo, cel mai mare muzeu de artă din ţările nordice, va oferi vizitatorilor săi o gamă extraordinar de largă de experiențe culturale. Începând cu data de 11 iunie, muzeul prezintă principalele linii în dezvoltarea istorică a artei, designului și meșteșugurilor din Norvegia, împreună cu lucrări notabile din colecție ale artiștilor internaționali.

I Call It Art este una dintre cele mai așteptate expoziții din această perioadă și se va desfășura în interiorul Sălii Lumini, unde sunt așteptați 147 de artiști și grupuri de artiști care lucrează în prezent în Norvegia. Cu lucrări care abordează teme precum identitatea, apartenența, naționalitatea și democrația, expoziția este concepută pentru a stimula dezbaterea despre includerea și excluderea din artă și societate. Curatorii muzeului și-au propus să prezinte un nou tip de artă, astfel vizitatorii se vor delecta cu lucrări care folosesc formate, materiale și forme de artă foarte diferite.

East of the Sun and West of the Moon ne poartă în lumea basmelor printr-o selecție de desene realizate cu aproape 150 de ani în urmă, pentru a ilustra basmele populare norvegiene. Este primul eveniment din acest spațiu expozițional de tipărituri și desene. Ținând cont de fragilitatea și sensibilitatea lucrărilor la lumină, acestea sunt rareori expuse, ceea ce face din această ocazie o oportunitate unică de a vedea desenele originale ale trolilor și ale altor personaje celebre din basmele lui Erik Werenskiold și Theodor Kittelsen.

Cea de-a treia și mult așteptata expoziție este The Fredriksen Family Collection, dedicată operelor de artă internaționale de pionierat din ultimii 90 de ani. Colecția familiei Fredriksen este formată din lucrări culese de Kathrine și Cecilie Fredriksen în memoria mamei lor, Inger Astrup Fredriksen. Printre genurile adunate de curatorii muzeului se numără expresionismul abstract, minimalismul și pictura figurativă, încărcată de conștientizare politică.

De asemenea, 2022 marchează 50 de ani de când homosexualitatea a fost dezincriminată în Norvegia. Pentru a sărbători această etapă, Muzeul Național, Biblioteca Națională a Norvegiei și Arhiva norvegiană pentru istoria queer s-au reunit pentru a lansa o inițiativă națională care va evidenția și dezbate arta, cultura și istoria queer. Din iunie, Muzeul Național din Oslo devine un reper obligatoriu pentru amatorii de turism cultural în Scandinavia!

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.