Din Rusia, realist: DURERI FANTOMĂ, de Vasili Sigarev, la Teatrul de Artă București
A fost acuzat că accentuează în opera sa aspectele negative ale vieții post-sovietice, din Rusia. Din punctul lui de vedere, însă, piesele sale oferă un tablou blând.
„Realitatea e mult mai dură. Am atenuat mult. Chiar și așa, nu m-am gândit că ceea ce scriu ar fi crud. Când ai 14 ani și trăiești ce trăiești, îți închipui că așa trebuie să fie; nu suferi, doar crezi că asta e viața”, mărturisea pentru The Guardian.
Vasili Sigarev, dramaturg, scenarist, regizor de film, exponent al noii dramaturgii ruse și autorul piesei Dureri fantomă, montată la Teatrul de Artă București, scrie teatru de la 12 ani, un teatru marcat de militantismul pentru democrație și de zugrăvirea lumii abrutizate de sărăcie, de lipsa de educație și de orizont din Rusia post-sovietică.
Sigarev își asumă poziția de povestitor, plasându-și poveștile la granița dintre civilizație și barbarie și lăsându-și personajele să supraviețuiască în grotesc, tânjind după mântuire și luptându-se cu nevoia de a străbate distanța dintre non-locul lor și un tărâm civilizat.
Aclamat deopotrivă în Rusia și în Vest, Sigarev cunoaște succesul internațional încă din 2002, odată cu montarea piesei sale, Plastilină, la Royal Court Theatre din Londra, ocazie cu care primește premiul London Evening Standard pentru Cel mai promițător dramaturg, devenind primul scriitor de limbă străină care obține această distincție. În anii care urmează, încă două piese îi sunt puse în scenă la Londra, dar și în Statele Unite ale Americii, de către companii de teatru din mai multe orașe mari.
Format la Institutul Dramatic din Ekaterinburg sub îndrumarea dramaturgului și regizorului Nikolai Kolyada, Sigarev nu a dezvoltat o relație strânsă cu maestrul său, iar acesta nu l-a numit niciodată printre studenții săi favoriți. Poate că distanța dintre cei doi a fost dată și de poziționarea diferită față de regimul de la Kremlin, poziție care se păstrează și astăzi (Sigarev a fost unul dintre militanții activi, în timpul protestelor din Rusia, 2021, și și-a exprimat vehement poziția și după atacul Rusiei asupra Ucrainei, în primăvara acestui an).

Prin prisma acestor detalii, cu siguranță că Marele Premiu pentru Cel mai bun spectacol, acordat în unanimitate montării Dureri fantomă a Teatrului de Artă București, la Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană Kolyada Plays, 2017 – organizat chiar de Nikolai Kolyada – capătă astăzi o altă dimensiune.


La nivel de poveste, Dureri fantomă este o fărâmă de viață din Rusia, de neimaginat pentru altă cultură. La nivel de produs artistic, Dureri fantomă poate fi „un spectacol cât China, pe o scenă cât sufrageria ta”. Pentru Florin Piersic Jr. așa a fost. La nivel de experiență, Dureri fantomă poate fi retrăit la Teatrul de Artă București, chiar în luna iunie.
Text de COSTINELA CARAENE
Dureri fantomă
Traducerea: Maria Palii
Cu: Rareș Andrici, George Constantinescu, Mihaela Popa/Cristiana Luca
Regia: Bogdan Budeș