Brașovul se mândrește cu cel mai nou muzeu din țară: Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC). Sunt expuse peste 100 de obiecte și mărturii personale, fragmente din viața cotidiană a românilor din timpul perioadei comuniste. Muzeul este amenajat în fostul Hotel Capitol, din centrul orașului Brașov, o clădire reprezentativă pentru perioada comunistă. În acest spațiu a funcționat, până în 1989, un magazin tip „Shop”, unde se vindeau, în schimbul valutei pe care populația obișnuită nu avea voie să o dețină, mărfuri foarte dorite, precum săpunuri, casetofoane sau chiar benzină.
Prima expoziție temporară a muzeului este dedicată colecției de reviste BD Historia – benzi desenate istorice, revistă inițiată de autorul și profesorul BD, Mihai I. Grăjdeanu. Expoziția temporară MAdC aduce în prim plan cel de-al doilea număr al seriei BD Historia, inititulat „Momente din istoria comunismului în România”, care reunește lucrări ale artiștilor Valentin Tănase, Mihai Ionuț Grăjdeanu, Traian Ionescu, Matei Butoi, Anca Georgescu, Georgiana Șleam, cu cele ale studenților Cercului de Istorie Contemporană al Facultății de Istorie, Universitatea din București. Expoziţia se va putea vizita până la data 31 mai 2022, după care va participa la un eveniment dedicat celor 35 de ani de la prima revoltă împotriva regimului comunist din Brașov, eveniment programat la București, pentru toamna acestui an. Benzile desenate din expoziție se regăsesc în nr. 2 al seriei BD Historia și în volumul Momente din istorie – Istoria comunismului în România. Începuturile (editura Fundației Culturale „Memoria”).
„De ce un muzeu al amintirilor din comunism? Pentru generațiile tinere din România, care poate știu poveștile familiilor lor (părinți, bunici), au datele istorice, dar nu au o perspectivă completă, care să îi ajute să înțeleagă, să-și găsească răspunsuri la multe întrebări. Pentru generațiile care au trăit în comunism. Ei sunt principalii actori. Ei au obiectele, ei au poveștile, ei au trăit totul. Și încă mai sunt printre noi, cu obiecte la care țin și povești de viață care TREBUIE SPUSE! Ne dorim să creăm un nou model de muzeu, care să contribuie la educația non-formală prin interacțiune, emoție și implicare, atât din partea societății civile, cât și a autorităților și a reprezentanților mass-media. Ne dorim ca în cinci ani, MAdC să devină unul dintre cele mai importante obiective turistice din Brașov, generând profitul necesar pentru a crește afacerea și, implicit, misiunea și impactul social.” – Echipa MAdC